Najbolji prirodni lekovi za visok krvni pritisak

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije , čak  44,2 posto  odraslih ljudi  u Evropi pati od arterijske hipertenzije.

Ovu dijagnozu potvrdjuje stanje kada je povišen i donji i gornji pritisak, odnosno kada je sistolni pritisak 140 ili veći a dijastolni 90 ili veći, tokom dva merenja za redom u stanju mirovanja. Inače, najčešće dijagnoze kod ljudi koji vode savremeni užurban način života upravo je visoki krvni pritisak ili arterijska hipertenzija.

Celer kao prirodni lek za visok pritisak

Za snižavanje pritiska prirodnim putem koristite biljni lek a to je – celer. Ovo povrće je blagotvorno u lečenju  arterijske hipertenzije, a nema neželjene efekte tokom upotrebe.

visok pritisak celer

Celer  je bogat  aktivnim materijama koje opuštaju mišiće u zidovima arterija i oko njih, i koje održavaju kardiovaskularno zdravlje snižavanjem nivoa hormona stresa.

Celer sadrži i tavidne količine magnezijuma, kalijuma i kalcijuma, koji umaju pozitivan učinak za nervni sistem.

Još Hipokrat je preporučivao  sok od celera pacijentima, a tradicionalna kineska medicina odavno priznaje celerov sok kao sredstvo za smanjenje krvnog pritiska.

Cvekla

Sok od cvekle blagotvorno deluje na zdravlje srca, umanjuje rizik od srčanog udara i snižava krvni pritisak. Cvekla sadrži  nitrate koji šire krvne sudove, poboljšavaju cirkulaciju pa na taj način smanjuju pritisak. Probajte da pomognete sebi uz ovaj pravi domaći prirodni lek. Preporučuje se da se svakog dana popije po jedna do dve čaše soka od cvekle.

Avokado

Ovo egzotično voće bogato je  kalijumom koji reguliše  krvni pritisak i štiti od srčanog i moždanog udara. Kalijum kao  mineral je prekopotreban u borbi protiv visokog pritiska, a avocado sadrži ovaj mineral čak 3 puta vise od banana.

Seme bundeve

Semenke iz bundeve sadrže  omega-3 masne kiseline koje su potrebne za očuvanje zdravlja srca , kao i cinkom koji  štiti krvne sudove.  Poznato je da manjak cinka u organizmu uzrokuje smanjenu  elastičnost krvnih sudova pa tako uvećava rizik od upale, i od visokog pritiska. Seme bundeve se preporučuje  naročito  ženama u menopauzi.

Borovnica

Jedite nedeljno jednu šaku borovnica i  smanjoćete rizik od visokog krvnog pritiska. Borovnice poput malina i jagoda, sadrže antocijanin koji štiti od hipertenzije. Jedno istraživanje došlo je do podatka da redovno konzumiranje borovnica, snižava rizik od visokog pritiska za 8 odsto.

Banane

Lekovitost banana potiče od toga što jedna banana sadrži oko 450 miligrama kalijuma, a ovaj mineral  snižava krvni pritisak i ublažava negativne učinke soli na ljudsko telo. Kada ste pod stresom, u ljudskom telu se smanji nivo kalijuma, pa je upravo tada preporuka da pojedete bar jednu banana.

visok pritisak banana

Jogurt

Jogurt je poznat po brojnim lekovitim dejstvima posebno po organe za varenje. Redovno konzumiranje jogurta smanjiće rizik od visokog krvnog pritiska, a jedno istraživanje došlo je do zaključka da svega  170 grama jogurta dnevno, kroz  kure od tri dana, umanjuje  rizik za hipertenziju za oko 31 posto.

Zobene pahuljice

Odredjena istraživanja su potvrdila lekovitost ovih pahuljica. Retzultati do kojih se došlo navode da jedna porcija zobenih pahuljica sedmično, umanjuje  rizik od hipertenzije za sedam odsto, a pet do sedam porcija do oko 20 procenata.

Spanać

Spanać ima nisku kalorijsku vrednost, ali je bogat mineralima kao što su magnezijum, kalijum, zatim vlaknima i folnom kiselinom, koji su neophodni za regulisanje krvnog pritiska. Kalijum snižava pritisak, a folna kiselina opušta krvne sudove.

Crna čokolada

Crna čokolada sadrži  flavonoide, zadužene za širenje  krvnih sudova koji onda  i smanjuju pritisak. Birajte čokolade sa što većim udelom kakaoa.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts