Kako izbaciti pesak u bubregu  

Kamen i pesak u bubregu nije ni malo bezazlena bolest i zahteva opreznost u lečenju. Izbacivanje peska iz bubrega, ako su komadi veći od biberovog zrna, ili bilo kakvo drugo lečenje, ne treba sprovoditi samostalno, posebno u trudnoći, jer se mogu desiti komplikacije usled začepljenja mokraćnih kanala.

Kamen u bubregu i pesak u bubregu karakterišu simptomi kao što su grčevi u stomaku koji stoje u jednoj tački, pritisak  u donjem delu stomaka, promene u izgledu i mirisu urina, nekad i povišena telesna temperatura.

Zbog čega nastaje pesak u bubregu?

Kamen u bubregu je hronična bolest bubrega, koju karakteriše kamenac u nekom delu bubrega: bubrežnoj čašici ili bubrežnoj karlici. Kamen nastaje polako, povećava se i menja šupljine u bubregu kroz koje se kreće  mokraća. Preduslov stvaranja kamenca je velika gustina mokraće (sa malo vode) što najčešće  uzrokuje dugogodišnji nedovoljan unos vode.

Sklonost ka nastanku kamenaca može biti i nasledna. Kod mnogih vrsta kamemncapacijentima pomaže promena u ishrani, dok je kod nekih delotvorno isključivo lečenje antibiotikom.

Pesak prethodi nastanku kamena u bubregu. Probajte da ga izbacite korišćenjem nekih prirodnih lekova.

Kupka od rastavića kao narodni lek za izbacivanje peska u bubregu

Potopite 100 grama osušenog rastavića u litar hladne vode pa ostavite da odstoji tokom noći. Sutra zagrejte, procedite i dodajte vodi u kojoj se kupate. Potrebno je da u kadi sedite oko 20 minuta, a pri tom voda treba da doseže nešto iznad bubrega a ne preko visine srca. Posle izlaska iz kade nemojte se brisati, već se  samo umotajte u peškir i utoplite se u krevetu na sat vremena.

bubreg rastavic

Tokom ovog tretmana, neophodno je paralelno piti topao čaj od rastavića a mokraću zadržavajte što duže, kako bi se pesak posle toga izbacio pod pritiskom.

Limun i maslinovo ulje

Mešavina limuna i maslinovog ulja podstice razlaganje kamenca u žučnoj kesi i u bubrezima. Evo recepta:

U kilogram meda  stavite 1 decilitar kvalitetnog maslinovog ulja (hladno cedjenog) pa dodajte sok od dva limuna i oko 2 dl svežeg soka od celera. Dobro izmešajte i čuvajte u frižideru.

Ovaj prirodni lek se uzima tri puta na dan po jedna kašika pre jela. Kada iskoristite smesu, napravite pauzu od 2 do 3 nedelje, pa ponovite kuru.

bubreg limun ulje

Lubenica

Ako imate problem sa peskom u bubregu, ne propuštajte sezonu lubenica! One vrlo efikasno čiste bubrege i sprečavaju stvaranje peska ili kamena.

Probajte sledeći recept: Sameljite kašiku semenki lubenice, prelijte ih sa pola litre ključale vode i ostavite poklopljeno da se ohladi. Kad se ohladi, procedite i popijte u gutljajima. Čaj treba da se pije uvek sveže pripremljen, najmanje 3 puta sedmično.

Voda

Poznato je da je za brigu o bubrezima, potrebno unositi što više tečnosti.  Neophodno je jedino voditi računa o tome da voda nema veliku količinu mineral, posebno magnezijuma i kalcijuma, koji zbog taloženja mogu da dovedu do nastanka kamenca. Lekari vrlo često preporučuju kupovnu flaširanu vodu kao što je Prolom voda.

Čajevi protiv peska u bubregu

Na zdravlje bubrega pozitivno deluju čaj od kukuruzne svile, brezovih listova i pupoljaka, listova uve, čajevi od korena zečjeg trna, peršuna, celera… Osim čajeva, blagotvorne su i salate od korena celera i peršuna.

Sitno naseckajte po 25 grama korena celera, peršuna, selena i sladića. Ovu biljnu mešavinu potopite u litar vode. Poklopite pa pustite da odstoji tokom noći. Ujutru prokuvajte svega 2 do 3 minuta. Kada se ohladi, procedite, pa čaj pijte umesto vode tokom dana. Najbolje je da je nezasladjen, ili sa malo meda.

Ovaj čaj treba da se pije tri dana pa jedan, nakon čega sledi pauza od jednog dana,a posle se kreće sa trodnevnom kurom, i tako redom…

Kakvo god da je lečenje bubrega u pitanju, potrebno je redovno kontrolisati mokraću.

Divlja kruška i žalfija

Napravite čaj od divlje kruske i žalfije. Po 4 kašike listova ove dve biljke prelijte sa 3 litra kipuće vode. Kada se ohladi, procedite i pijte tokom dana uz izbegavanje ostalih pića. Čaj treba piti 7 dana. Tokom ove kure, moguće je da će mokraća postati penušava i tamno prebojena. Ovaj čaj ima dejstvo na razbijanje kamena u bubregu, a ne na njegovo izbacivanje u celini.

Divlja kruska

Smokva

Osobama sa peskom u bubregu i kamencima u urinarnom traktu, preporučuje se da što češće jedu sveže  smokve,  jer  odlično čiste bubrege i bešiku. Takodje, možete i da sameljete pola kilograma svežih ili sušenih smokava i pomešate ih sa kašikom cimeta. Ovaj prirodni preparata treba uzimati po jednu kašiku tri puta dnevno pre obroka.

Možete i samleti 5 svežih smokvi pa ih pomešajte sa tri kašičice mlevenih badema. Konzumirajte ovu smešu svakog dana tokom tri sedmice.

Proso protiv peska u bubrezima

Isprerite u toploj void 200 grama prosa i stavite ga u veliku teglu. Prelijte 2/3 tegle do vrha  prokuvanom, vrućom vodom. Dobro poklopite,umotajte i neka odstoji tokom noći.

Dobijenu mutnu beličastu tečnost ujutru prelijte u čistu posudu i pijte tokom dana.

Svako veče pripremajte novu količinu ovog prirodnog leka od prosa, a terapija treba da traje oko dve nedelje.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts