Nordijska dijeta

Najnovija dijeta koju cene mnogi svetski nutricionisti zove se Nordijska dijeta, čiji su tvorci Danci, Klaus Mejer i Arne Astrup. Oni su dugo proučavali nordijski način ishrane, pa je zahvaljujući postignutim rezultatima, ova dijeta postala cenjena  zato što ovaj način ishrane podrazumeva mnogo povrća, voća i ribe a veoma malo drugog mesa. Takođe, u ovoj dijeti veoma je važno da se jede sezonska hrana.

Istraživanja su pokazala da su ispitanici koji su tokom šest meseci, jeli nordijsku hranu, skinuli tri puta više kilograma od onih koji su jeli uobičajeno picu i špagete.

Nordijska dijeta može da se primenjuje bilo gde u svetu, zato što je uobičajeno da se jedu pečurke, alge, cele žitarice, bilje, bobičasto voće, povrće, kupus i krompir.

Zašto je dobra nordijska ishrana?

Zato što jedući sezonske, sveže namirnice, izbegavate da jedete konzervirane koje su prepune zasićenih masti i imaju preterano mnogo šećera.

Nordijska dijeta

Nordijski narodi imaju najmanji broj gojaznih osoba u poređenju sa ostalim zemljama iz sveta, a na ovu činjenicu skretali su i ranije pažnju mnogi nutricionisti. Zaista, ako malo bolje pogledate, Norveška, Danska, Finska, Švedska nemaju gojazno stanovništo i imaju nisku stopu obolelih od kardiovaskularnih bolesti.

Nordijska dijeta je visokoproteinska dijeta, što znači da vas određeni obrok dugo čini sitim i ne osećate glad.

Masti koje unosite spadaju u koriste masti.

Kakva su pravila Nordijske dijete?

Ova dijeta nema stroga pravila. Cilj ove dijete je da se vratimo prehrambenim navikama. Najvažnije je da jedete hranu koja se proizvodi na vašem podneblju, da vaši obroci budu skuvani u vašoj kuhinji, i da uz prilog glavnom jelu jedete što više raznih salata i povrća i da upotrebljavate dosta začina: kim, vlašac, čili, biber, so, metvica.

Salate uvek umesto ulja začinite sirćetom, sokom od limuna ili jogurtom.

Jedite kvalitetno i osluškujte potrebe svog organizma.

Kuvajte kod kuće zato što tako tačno znate šta i kako jedete.

Koliko kilograma se može izgubiti Nordijskom dijetom?

Ovo nije dijeta za brzo skidanje kilograma, mesečno skidate po jedan kilogram telesne težine, ali kada to pomnožite sa dvanaest meseci – to je dvanaest kilograma manje, što nikako nije zanemarljiva činjenica.

Da li se kilogrami vraćaju?

Ne, ovo je spora dijeta kojom se trajno oslobađate viška kilograma. Tvorci ove dijete su izuzetno protiv izgladnjivanja.

Koju hranu jedu Nordijci?

Meso

Nordijci najviše vole da jedu crveno meso – jagnjetina, teletina, svinjetina, divljač, zato što daju energiju. Tvorci ove dijete smatraju da je njihov način ishrane dokaz da crveno meso ne utiče na kardiovaskularne bolesti, zato što ono sadrži visok nivo L-karnitina koji pomaže sagorevanju masnoća.

Povrće

Kelj, spanać i kupus je povrće koje Nordijci najčešće jedu zato što su bogati vitaminima B, C i K, imaju visok sadržaj antioksidanasa i bogati su vlaknima, a uz sve to – nemaju puno kalorija.

Hleb

Nordijci daju uvek prednost integralnim žitaricama i ne izbegavaju ih u ishrani, zato što daju osećaj sitosti i doprinose varenju. Zato najrađe jedu ražani hleb.

Sušena i ukiseljena riba
Od ribe najviše se jede bakalar, skuša, pastrmka i haringa koje su bogate nezasicenim masnim kiselinama, a serviraju je uz kuvani krompir.

Bobičasto voće
Prepune antioksidanata, borovnice, brusnice i nordijske kupine prirodni su antibiotik i sprečavaju urinarne infekcije.

Ulje uljane repice

Nordijci najčešće koriste ulje uljane repice zato što sadrži omega-3 masne kiseline i odličan je izvor vitamina E.

Začini
Mirođija je za nordijski narod najzastupljeniji začin, koji ćete naći u većini jela, a zatim koriste peršun, majčinu dušicu, anist, kardamon.

Ako želite da počnete da se hranite zdravo, sada je pravo vreme da počnete – jedite sezonsku hranu, sada su pijace pune, i gledajte kako se kilogrami tope!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts