Zašto se javlja bol u bešici kod muškaraca

Bolovi u bešici

Postoje bolovi u bešici i stomaku koji imaju zajednički uzrok i kod muškaraca i kod žena. U pitanju može da bude upala slepog creva, preplet creva, tumor tankog ili debelog creva, akutne i hronične upalne bolesti, ciste na bubrezima, kamen u bubregu, kamen u mokraćnim kanalima…

Ipak, neki bolovi ove vrste svojstveni su samo muškarcima. Kod muške populacije medjutim postoje razlike u intenzivnosti i prirodi bolova, prvenstveno u odnosu na godine starosti.

Bolovi koje muškarci osećaju u predelu desne strane donjeg dela stomaka, mogu da izazovu bolesti mokraćnih kanala, upale, kamen ili pesak, upala bubrega ili slepog creva. Nekada je u pitanju tumor debelog creva. Pošto je teško definisati pravi uzrok bola, najbolje je obratiti se lekaru.

Ako se osećaju bolovi kod muškaraca u srednjem donjem delu stomaka, bolovi u stomaku prilikom odnosa, sa ili bez peckanja, možda je u pitanju problem sa prostatom ili bešikom, ali dijagnozu mora postaviti isključivo lekar.

muskarci bol u stomaku

Godine kao jedan od glavnih faktora

Bol iznad stidne kosti, a naročito tokom mokrenja koje je praćeno bolom, često mokrenje stanjenog mlaza, naročito noćno, izaziva obično povećana prostata.

Ovo stanje je češće kod muškaraca starijih od 50 godina kada je prisutan učestali nagon na mokrenje.

Posledice su umor, neispavanost, iscrpljenost, a kao posledica nelečenja, može se javiti i krvarenje, odnosno pojava krvi u mokraći.

U svakom slučaju, muškarci oko 50. Godine tstarosti, moraju da odu minimum na pregled urogenitalnog sistema kako bi im bila obezbedjena terapija.

Moguće je da će morati da se radi i test rezidualnog ili ostatnog urina u bešici, koji se radi posle mokrenja i posle ultrazvučnog pregleda.

Usled zadržavanja mokraće u bešici, dolazi do taloženja sitnih organskih ili anorganskih čestica, pa ultrazvuk često može da pokaže nalaz koji potvrdjuje postojanje peska ili kamena, zbog čega se javlja bol u bešici.

Uslovi rada utiču na zdravlje bešike

Nekada se ovo stanje beleži i kod mladjih muškaraca, a uzrok može biti upala bešike ili prostate a sve usled radnog mesta koje je na niskim temperaturama, u otvorenim ili negrejanim prostorijama kao što su hladnjače, gradilišta, rad na otvorenom tokom zime…

U ovim slučajevima neophodno je uraditi detaljnu mikrobiološku obradu i ako se testovima ne dokažu bakterije, radi se test na hlamidiju ili HPV (humani papiloma virus).

Još jedan od izroka boli u donjem delu stomaka može biti preponska kila – hernija koja se javlja kod muškaraca bez obzira na godine starosti. Leči se operacijom.

Krv u mokraći

Pored bolova, krv u mokraći je simptom koji, kada se javi, mora biti lekarski tretiran u smislu i dijagnostike i lečenja odnosno adekvatne terapije.

Uzroci ove pojave mogu biti različiti – upalne bolesti mokraćnog sistema, kamen ili pesak u mokraćnom sistemu, komplikacije karcinoma prostate, polipi mokraćne bešike odnosno zloćudni ili dobroćudni tumori u bešici.

Na kraju, najvažnije za muškarca koje oseti navedene tegobe ili bolove u bešici ili nekom delu stomaka, je da se što pre javi lekaru u cilju sprovodjenja što ranijeg dijagnostičkog postupka. Na ovaj način, sa lečenjem se kreće na vreme, izbegavaju se komplikacije, a izlečenje je lakše i brže.

Simptomi najčešće neće proći sami, a njihovim ignorisanjem smanjujte mogućnost da Vam se na vreme stručno pomogne.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts