Predmenstrualni sindrom (PMS)

Predmenstrualni sindrom (PMS) je stanje koje ženu može potpuno da onesposobi. Javlja se na mesec dana sa istim ili različitim simptomima. Uzročnik PMS može biti nestalan nivo hormona, stres, anksioznost. Žene su umorne, džangrizave, opšta napetost organizma. Kod nekih žena se javlja teži oblik ovog sindroma, poznat pod nazivom „predmenstrualni distrofični poremećaj“ (PMDD).

Simptomi karakteristični za PMS:

  • akne, glavobolja, razdrežljivost, bol u ledjima,
  • pojačan apetit, zatvor ili proliv, grčevi
  • problemi sa koncentracijom ili sa pamćenjem, nesanica
  • razdražljivost, nagle promene raspoloženja i napadi plača
  • bol u grudima, opšta nadutost,
  • bol u zglobovima ili mišićima

Ako se javlja veći broj simptoma PMS, treba da se obratite lekaru, jer nema potrebe da patite.Lekar može na različite načine da vam pomogne (savetima, medikamentima).

Pre nego što se obratite lekaru bilo bi dobro da dva do tri meseca pratitie simptome i da ih beležite.

Predmenstrualni sindrom pms

Dnevnik simptoma

Napravite tabelu sa mesečnim kalendarom. Crvenim obeležite dane menstruacije. Svakodnevno beležite izražene simptome koji vam se javljaju. Simptomi koji se javljaju pre menstruacije su znaci PMS, ali ako se javljaju i posle menstruacije mogu biti znaci i nekog drugog oboljenje (zato je bitno napraviti kalendar simptoma).

Kako da ublažite simptome PMS

  • promena u ishrani (da obiluje mlečnim proizvodima)
  • fizičku aktivnost povećati (nadutost), šetnje, vožnja bicikla, plivanje, aerobik – bićete lakši i odmorniji
  • kvalitetan san, unositi suplemente sa kalcijumom
  • izbegavajte ležanje u krevet, provedite više vremena na svežem vazduhu i suncu
  • koristite čajeve (đumbir, maslačak, kleka) koji su prirodni diuretici, pa će vam smanjiti nadutost. Ritual pijenja čaja ima i psihološko dejstvo.

Ako ne uspete ovim savetima da ublažite ili ukonite simptome PMS, ne odlažite odlazak kod lekara.

Medikametozna terapija

Antidepresivi – smanjuju apetit, razdražljivost, blagotvorno deluju na nagle promene raspoloženja i depresiju. Smanjuju nadutost stomaka, dojke omekšaju.

Oralna kontracepcija – se daje u malim dozama, a cilj je da se ženi ublaže grčevi, nadutost i tvrdoća grudi, smanjuju razdražljivost, različita kontraceptivna sredstva deluju na različite simptome.

Diuretici – lekari često prdlažu da pre pojave simptoma PMS uzimate blagi diuretik Spirinolakton, kako biste izbegli nadutost i natečenost. Spirinolakton deluje tako što bubrezima pomaže da izbace natrijum i vodu. Takođe ima i svojstva da ublaži umor i depresiju. Uzima se ujutru, da bi imali miran san.

Bedoxin – ublažava stres i relaksira organizam. Rezultati se postižu tek nekoliko meseci posle unošenja.

Prepoznajte na vreme PMS, pomognite sami sebi ako možete, ili se obratit lekaru. Sve što može da se spreči ne mora da boli.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts