Problemi sa hemoroidima u trudnoći

Skoro je sasvim očekivano da se u trudnoći pojave problemi sa hemoroidima. Problemi sa hemoroidima mogu ostati i posle porodjaja. Kako ublažiti ovu neprijatnu pojavu i koji su razlozi za pojavu šuljeva kod žena koje su udrugom stanju?

Šta su hemoroidi i koji su simptomi?

Hemoroidi su prošireni venski spletovi u blizini izlaza iz analnog otvora. U anusu su krvi sudovi normalno prisutni, ali su u trudnoći otečeni zbog pritiska. Ovo je slično proširenim venama na nogama. Kada vene pored analnog otvora oteknu, izgledaju poput kesica ili čvorića I bolne su.

Hemoroidi mogu da budu unutrašnji I spoljašnji. Spoljašnji su vidljivi a unutrašnji su na samom anusu. Svrab, pečenje, bol pa I krvarenje u tom predelu znaci su da imate hemoroide.

Trudnice I hemoroidihemoroidi kod trudnica

Šuljevi jesu česti, ali nisu obavezna pojava u svakoj trudnoći. Na njihov nastanak najviše utiče dugo sedenje, nedovoljna fizička aktivnost trudnica, zatvor, dijareja, ali ulogu imaju I geni, odnosno nasledni faktor.  Ipak, nešto od ovoga možete kontrolisati I pomoći sebi.

Zašto baš trudnice imaju problem sa hemoroidima?

Žene  češće pate proliva u odnosu na muškarce. Opstipacija je češća u drugom stanju jer se smanjuje aktivnost creva. Telesna težina trudnica stalno se povećava što vrši dodatni pritisak na ovaj deo tela. Materica takodje pritiska stomak I crevni sistem što dodatno povećava rizik od opstipacije. Vene se tako još više šire, I pojavljuju se šuljevi.

Problem sa hemoroidima u trudnoći može biti I posledica hormona koji se tada luče u većim količinama kao što su estrogen I progesteron.

Kada se u trudnoći pojavljuju hemoroidi?

Verovatnoća da će se šuljevi pojaviti veća je što trudnoća više napreduje, a najčešće se to desi posle petog meseca trudnoće. Kod nekih žena, hemoroidi se jave I tokom samog porodjaja, pa I nakon toga.

Žene koje su I pre trudnoće imale probleme sa šuljevima, imaju veće šanse da dobiju hemoroide u drugom stanju. Sreća je ipak, da se šuljevi izazvani isključivo trudnoćom, vrlo brzo povlače I lako se leče.

hemoroidi u trudnoci

Uticaj na plod

Hemoroidi ne komplikuju drugo stanje ni ostalo zdravstveno stanje trudnice. Ne štete plodu, pa osim svraba, neprijatnog peckanja I bolova, nema ostalih rizika.

Kako sprečiti I lečiti hemoroide?

Hronični zatvor u trudnoći možete da sprečite pravilnom ishranom. Redovno treba piti dosta tečnosti, kuvane hrane, supe… Savetuje se smanjen unos kafe, gaziranih I alkoholnih napitaka. Jedite hranu bogatu vlaknima, integralne testenine, voće, povrće, a smanjite prezačinjenu hranu.

Higijena

Trudnice moraju vrlo da vode  računa o maksimalnoj čistoći anogenitalne regije, što podrazumeva pranje vodom nakon  svake stolice. Prirodni melemi su takodje preporučljivi a postoje I kreme I čepići koje možete nabaviti u apotekama. Ipak, za svaku od ovih metoda, obavezno konsultujte lekara.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts