Kako prepoznati da se dete drogira?

Prvi kontakt sa drogom, najčešće marihuanom, mladi u Srbiji imaju već u osnovnoj školi. Pitanje za roditelje je kako prepoznati simptome da je njihovo dete počelo da koristi opijate i drogu. Nije teško, ako se obrati pažnja i ako se redovno prati ponašanje deteta.

Prvi znaci koji ukazuju da dete uzima drogu

Loše ocene, izostanci sa časova, česte promene društva, dugo telefoniranje, svadljivost i traženje većeg džeparca obično su prvi znaci da je dete počelo da koristi neki narkotik. Obično se počinje sa marihuanom.

prvi znaci uzimanja droge

Prvi koraci koje treba preduzeti ako se dete drogira

Baš tada, u početnoj fazi, najbitnija je roditeljska pažnja i pomoć. Razgovori,  otvoreni pristup prema detetu kao i iskrenosti i uvažavanje detetove ličnosti, mogu jako pomoći i uspeti. U slučaju da ovo ne uspe, mora se raditi zajedno sa profesorima i školskim psihologom, a na kraju krajeva tu je i obraćanje nadležnoj zdravstvenoj instituciji.

Jasno je da ne ide uvek lako i glatko jer deca vole da pružaju otpor, pa roditelji treba da se naoružaju prvenstveno strpljenjem ali i ljubavlju i razumevanjem.

Takodje, moguće su greške u proceni roditelja, pa mogu neosnovano sumnjičiti dete da se drogira. Zato je važno da budu dobro informisani i sigurni u svoje tvrdnje.

kako pomoci detetu ako se drogira

Pitanja za roditelje

Najpre treba da utvrdite koliko zaista dobro poznajete svoje dete. Evo kako proveriti. Postavite sebi sledeća pitanja. Trebalo bi da na 80 odsto pitanja znate tačne odgovore.

– Poznajem li prijatelje svog deteta i gde odlazi u slobodno vreme?

– Kakav je uspeh deteta u školi, da li napreduje Ili nazaduje?

– Kakvu muziku moje dete sluša, kakve knjige čita i kakve sajtove posećuje?

– Da li znam šta moje dete misli o drogama, duvanu, alkoholu…?

– Da li bi moje dete potražilo pomoć od mene kao roditelja u slučaju da se desi problem?

– Kako moje dete troši džeparac?

Simptomi drogirane osobe

simptomi drogirane osobe

Marihuana

Marihuana čini zenice deteta proširenim, a deca dugo ostaju budna. Bude se teško, uz mamurluk, kao da su pili alkohol. Imaju veći apetit i potrebu za slatkim. Kad vam se dete uveče vrati kući, poljubite mu ruku.  Ako na prstima osetite miris origana, budite sigurni da je bilo u kontaktu sa marihuanom, predlažu stručnjaci.

Heroin

One koji koriste heroin nije teško prepoznati. Zenice su im veoma sužene, često se češu se jer ih telo stalno svrbi.  Smireni su i opušteni ili čak umrtvljeni i odsutni. Deca počinju da gube apetit i kilažu. Najgore je kad posle faze ušmrkavanja krenu u fazu ušpricavanja. Reagujte na vreme!

Ekstazi

Ekstazi tablete dobijaju se sintetičkim putem. Popularan je jer stvara jak osećaj zadovoljstva, empatije i bliskosti sa drugima. To su šarane tabletice na kojima je obično urezan neki znak. Dete koje je konzumoralo ekstazi oseća povišeno raspoloženje, ima osećaj snage, bezbrižna je i spokojna.

Međutim, opasnost leži u tome što nakon duže upotrebe dolazi do oštećenja mozga, mentalnih oboljenja i psiholoških problema. Simptomi da dete koristi ekstazi su ubrzano disanje i rad srca, povišen pritisak, jače znojenje, dehridacija, visoka  temperatura, mučnina.

Kokain i LSD

Kokain  stvara jaku zavisnost i uzima se ušmrkavanjem, žvakanjem i injekcijama. Osobe koje ga koriste osećaju euforiju, energičnost, pričljivi su i promenjena im je percepcija, nemirni su, razdražljivi ili zabrinuti.  Njihovo ponašanje je bizarno, nestaloženo i nasilno.  Detetu je smanjena potreba za hranom i spavanjem, ima vrtoglavice, grčeve mišića. Slični simptomi nateraće Vas da kod deteta prepoznate problem I sa LSD-jem.  LSD je najjača halucinogena droga i već  doza od 35 mikrograma dovodi do tzv. “tripa” – iluzija i halucinacija bez dodira sa stvarnošću. Osobe pod dejstvom ove supstance mogu povrediti i sebe i druge.

Dakle, obratite pažnju ako dete ima češće sukobe u porodici i školi, naglo prekida prijateljstva, razdražljivo je i nasilno, pa ubrzo zatim  bezvoljno i ravnodušno.  Znaci „prepoznavanja“ su i prekomerno znojenje, drhtanje ruku, „naježena“ koža, suva usta, suzne oči, upaljeni rubovi usana, nerazgovetan govor, stalni umor i posanost.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts