Prirodno prosvetljivanje kose sa kamilicom i limunom

Ako imate slabu i tanku kosu, ili ako ste alergični na boje za kosu, a želite da je posvetlite, to možete uraditi na potpuno prirodan način. Za razliku od tretmana kolor šamponima, hidrogenom ili agresivnim farbama, prosvetljivanje kose prirodnim putem, neće oštetiti dlaku ni vlasište. Naprotiv, pomoći će Vašoj kosi.

Prosvetljivanje kose kamilicom i limunom preporučuje se ako imate prirodno svetliju kosu, a ne za crvenu, tamno smedju ili crnu.

posvetljivanje kose

Kamilica – omiljen čaj u službi lepote kose

Skuvajte malo jači čaj od kamilice i ostavite da se prohladi. Prvo operite kosu na uobičajen način, a onda je isperite Vašu kosu ovim čajem. Ispiranje čajem od kamilice treba da radite iznad neke veće posude, kako biste čaj upotrebili više puta. Skupljajte čaj i ispirajte kosu u nekoliko navrata. Na kraju na kosu stavite balsam koji se ne ispira i u koji ste takodje dodali par kašičica čaja od kamilice.

posvetljivanje kose1

Ako ste u mogućnosti, bilo bi dobro da kosu osušite na suncu jer, ono pojačava delovanje kamilice pa će se kosa  tako lakše posvetliti. Može da pomogne i sušenje fenom ali uz blagi mlaz toplog vazduha, ako prirodno posvetljivanje kose radite u hladnim danima. Takodje, bilo bi dobro da pojačajte šampon koji koristite kamilicom. Napravite pola šolje vrlo jakog čaja od sušene kamilice pa uspite u šampon.

Kamilica i maslinovo ulje

U prirodnom posvetljivanju kose može pomoći i balzam, koji se pravi od kamilice i maslinovog ulja. Recept- Pola šolje suvih cvetova kamilice potopite u istu količinu maslinovog ulja. Sipajte u teglicu, poklopite i ostavite na sunčanom mestu nekoliko nedelja. Povremeno promućkajte a po isteku nekoliko nedelja – procedite. Koristite ovaj balzam za vrhove kose posle svakog pranja.

Najbolje je da koristite čaj od celih sušenih cvetova kamilice, a ne mleveni u kesicama.

Limun

Limun je najpoznatija namirnica koja se već dugo koristi u cilju posvetljivanja ali i nege kose. Recept – Pomešajte sveže isceđeni sok od limuna sa toplom vodom u razmeri 1:1. Ovu tečnost  nanesite na kosu, pustite da deluje od 10 do 15 minuta i ostavite da se kosa prirodno osuši na suncu. Sunce i ovde, kao i kod kamilice, pojačava posvetljujuće dejstvo limunovog soka.

posvetljivanje kose2

Opez – Ispiranje kose limunovim sokom zahteva oprez jer može da je oslabi i učini lomljivom, pa je preporuka da ovaj tretman upražnjavate maksimum  jednom nedeljno. Ovaj tretman možete, osim za farbanje, koristiti i za posvetljivanje samo pramenova kose.

Med

Med sadrži izvesnu količinu hidrogen peroksida za koji je poznato da posvetljuje kosu. Pomešajte jednu kašičicu meda sa šoljom vode i ostaviti da odstoji 30 minuta. Posle toga u dobijenu mešavinu ulijte šolju maslinovog ulja i stavite  na kosu koju treba da zaštitite kapom za tuširanje ili peškirom. Ostavite da deluje oko sat vremena i na kraju isperite mlakom vodom. Med neće baš mnogo posvetliti kosu, pa za jači efekat dodajte u ovu masku malo limunovog soka ili kašičicu cimeta.

Cimet i jabukovo sirće

Od ostalih prirodnih sastojaka iz kuhinje koje možete upotrebiti za posvetljivanje kose, tu su još i cimet koji se kombinuje sa balsamom i jabukovo sirće.

Cimet i regenerator za kosu se pomeša u jednakim količinama i umasira se u teme. Treba da odstoji najmanje 4 sata a može i celu noć. Nakon toga, kosa se uobičajeno opere. Cimet može kosu posvetliti i do tri nijanse, a postupak možete ponoviti onoliko puta sve dok ne dobijete  željenu boju. Tokom delovanja ovog prirodnog preparata, kosatreba da je dobro uvijena u peškir ili da se na kosu stavi kapa za tuširanje. Ma koliko puta ponavaljali ovaj tretman, kosa se neće oštetiti. Cimet u kombinaciji sa balzamom se u cilju posvetljivanja kose preporučuje onima koji imaju prirodno svetliju kosu, a ne osobama sa tamnijom ili crvenom bojom kose.

Jabukovo sirće je odavno poznato prirodno sredstvo za posvetljivanje kose. Problem je samo njegov neprijatan miris. Ako Vam to smeta, tretman obavljajte kada ste sami kod kuće. Jednostavno je – nakon pranja kose, celu je premažite odnosno prelijte sirćetom i držite što duže možete. Kosa će biti posvetljena, ali i sjajna i bez suvišne peruti jer je sirće, osim prirodnog posvetljivača, jako blagotvorno za zdravlje kose.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts