Farbanje kose kanom

Ako već farbate kosu, zašto to ne biste činili sa prirodnim preparatom koji ne šteti vašoj kosi. Razmislite da svoju omiljenu farbu za kosu zamenite kanom.

ŠTA JE KANA I KAKO SE DOBIJA FARBA ZA KOSU?

Kana je zapravo vrsta žbunaste biljke, čije se lišće suši, da bi se potom od njega dobio zelenkasti prah. Ako je iskoristite ovakvu, kosa će vam biti svetlo crvene boje.

Da bi ste kosu ofarbali u druge boje, potrebno je kanu pomešati sa drugim biljkama. Tako na primer kombinacijom kane i indiga, dobija se crna boja kose.

Žene koje žive u Africi i Aziji, znaju koliko je ovaj metod farbanja dobar, jer ga vekovima praktikuju, ne samo kada je kosa u pitanju, već i kada se ritualno ukrašava koža. Najpopularnija je u Indiji, a opšte je poznato da tamo žive žene sa najlepšom i najnegovanijom kosom.

Osim u prahu, kana može biti i u tablama ili gelu. Kana u tabli se izrenda pre upotrebe, dok se u gelu nanosi na suvu kosu, prema priloženom upustvu.

Kaniranje ima veliki broj prednosti.  Osim što boji kosu, čini je i zdravijom, jača koren kose i daje joj sjaj. Zato neka vaša prva boja za kosu bude kana

Kako izgleda kana za farbanje kose
Kako izgleda kana za farbanje kose

KOJI SU NEDOSTACI FARBANJA KOSE KANOM?

Kao i sve ostalo i kaniranje ima svoje nedostatke. Ako imate plavu kosu, ne možete da farbate kosu ovom metodom, kao ni ukoliko želite da prekrijete sede vlasi. Kana takođe ne može da prekrije šatirane pramenove ni već ofarbanu kosu. Dakle jedino svoju prirodnu boju možete prekriti ovom metodom farbanja.

Ovo su u principu i razlozi zbog kojih kana nije u potpunosti zamenila farbu za kosu. Oni koji su u mogućnosti da je koriste, rado je biraju za farbanje kose, jer je prirodnog porekla i ne oštećuje kosu, za razliku od farbe i hidrogena.

Vodite računa da niste alergični. Nije loše napraviti probu tako što ćete premazati jedan pramen i videti kakva će vam boja ispasti a ujedno i da li ste alergični na kanu.

Izbegavajte bugarsku kanu. Najkvalitetnije su arapska, indijska  i turska kana.
Izbegavajte bugarsku kanu. Najkvalitetnije su arapska, indijska i turska kana.

Neke dame koje su koristile kanu nisu zadovoljne, jer im efekat nije bio kao što su se nadale. Kao razlog navodi se da je kana koja se može naći na našem tržištu loša, pa se preporučuje, da ako ste u mogućnosti, kanu nabavite iz inostranstva. Najbolje je iz Turske, pa ako idete tamo na letovanje ili neko od vaših prijatelja, zamolite ih da vam donesu kanu jer je mnogo kvalitetnija od one koju ćete naći u Srbiji.

KAKO OFARBATI KOSU KANOM?

Ako prvi put farbate kosu kanom, nije loše da za početak potražite pomoć frizera koji imaju iskustva sa ovim načinom farbanja kose. U principu nije teško ali zahteva preciznost i strpljenje.

Pored kesice kane, koja se sipa u činiju, stavljaju se i neki drugi prirodni dodaci. Na primer, neko stavlja crveno vino, čaj, kafu ili pak žumance pomešano sa maslinovim uljem. Uz to dodaje se i topla voda, po potrebi, pa treba da odstoji oko sat vremena.

Pre farbanja operite kosu i dobro se zaštitite jer kana ostavlja fleke koje s teško skidaju. Zaštitićete se tako što ćete obući staru odeću, a lice, uši i vrat dobro namažite masnom kremom, kako bi se fleke na koži lakše skinule.

Ako ofarbate kosu kanom bez dodataka, dobićete svetlo crvenu boju.
Ako ofarbate kosu kanom bez dodataka, dobićete svetlo crvenu boju.

Dalje sve ide kao kod klasičnog farbanja – rukavice na ruke, nanosite farbu na četku i mažete kanu od vrhova ka krajevima. Na kraju malo protrljajte kosu kako bi se boja dodatno rasporedila, obmotajte kosu peškirom i držite što duže, i po nekoliko sati. Najbolje je da to ne bude manje od tri sata, jer što duže stoji, boja će se bolje primiti.

Za kraj operite kosu, i to je to. Kana se inače malo teže spira, pa morate odvojiti malo više vremena za pranje kose. Možda će vam i osećaj biti malo neprijatan, pa ćete verovatno imati utisak kao da vam sa glave spada pesak. Ipak kada se suvišna boja spere, rezultat je fantastičan, a kosa zdrava i negovana.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts