Saveti za pravilno šminkanje očiju

Šminkanje očiju

Kada se pripremate za neki važan izlazak, osim dobro izabrane garderobe i obuće, veoma je važno i to kako ćete se našminkati a posebno oči.

Šminkanje očiju daje nam mogućnost da budemo kreativne, da se igramo bojama i stilovima nanošenja make up-a. Za početnike u “ovom važnom poslu” svake žene, nanošenje šminke na kapke i oko njih može biti malo teže, ali uz malo vežbe, korak po korak, Vaše oči će izgledati savršeno. Pratite naše jednostavno uputstvo:

Postupak pripreme očiju za nanošenje šminke

Pripremite Vaše oči za šminku korektorom. Utapkajte ga na podočnjake i  eventualno preko plavakste boje oko uglova očiju. Zatim, nanesite podlogu za oči na kapak, kako bi Vam šminka duže trajala.

Senke

Najbolje je da pripremite senku u tri nijanse kako bi Vaše oči bile kompletno našminkane. Krenite sa nanošenjem od kapaka ka obrvi. Najsvetliju senku stavite u unutrašnje uglove oka, malo tamniju na kapak, a najtamniju na kraju, na spoljne ivice kapka. Dobro stopite boje na prelazima, jednostavno pokretima četkicom.

smikanje ociju1

Ajlajner povećava oči

Nanesite pažljivo ajlajner uz gornju ivicu kapka. Tehnika stavljanja ajlajnera se mora vežbati, jer jedna greška zahteva potpuno brisanje o posao iznova. Ako ga nemate, možete iskoristiti tamne senke za oči. Namočite tanju četkicu u senku i njome nacrtajte liniju što je bliže moguće uz koren gornjih trepavica, i to od unutrašnjem uglu  ka spolja. Ajlajner možete da stavite i uz donje trepavice ali samo za večernje prilike. Korišćenje senki umesto ajlajnera omogućava da izbegnete jasne čiste lijine i dobijete efekat “Smokey” tako što ćete senku vrlo malo razmrljati štapićem za senku.

Trikovi uz pomoć iluminatora

Šminkanje očiju će biti dosta efektnije ako koristite iluminator. Stavite samo malu količinu vrlo svetle sjajne senke na unutrašnji ugao vašeg oka i odmah ćete primetiti razliku. Ovo možete uraditi i četkicom i vrhom prsta, a oči će biti znatno izraženije.

Obrve

Tu istu senku koje ste upotrebile kao iluminator, stavite i na deo kože tik ispod obrve, od sredine ka spolja. Ujednačite senku prstom, a možete naneti  malo i iznad obrve.

sminkanje ociju2

Trepavice i maskara

Najpre koristite uvijač za trepavice koji  će ulepšati i veoma duge trepavice. Da biste postigli bolji rezultat, blago zagrejte uvijač fenom ali samo na nekoliko sekundi. Nakon uvijanja trepavica stavite maskaru. Uvijanje trepavica daje im širi i svetliji izgled, a trepavice možete uvijati i posle nanošenja maskare, samo onda, kada je maskara suva.

Prislonite četkicu maskare na koren trepavica i mrdajte je napred nazad. Prodjite četkicom još nekoliko puta a maskaru stavite i na donje trepavice kako biste produbili pogled i učinili oko krupnijim. Na kraju, vrhom četkice dotaknite samo vrhove trepavica – biće izduženije.

Kvalitetna četkica maskare i pokreti cik – cak tokom nanošenja, omogućiće da se ne stvore grudvice.

Izbegavajte vodootporne maskare, osim leti kada idete na kupanje, jer ćete imati muke da je skinete.

Ako se desi da ostanu grudvice, upotrebite češljić za trepavice. Ako je nemate, u ovu svrhu koristite četkicu stare, prazne isušene maskare i provucite je kroz trepavice, dok je maskara još vlažna.

sminkanje ociju mascara

Najbolji način da očistite staru četkicu od maskare je da je potopite u tečnost za skidanje šminke, a onda je operete sapunom i osušite. Maskare možete i mešati, na primer – maskaru za volumen i maskaru za produženje trepavica.

Iako crna maskara svima pristaje, probajte nekada maskaru u boji. Ako ste plavuša sa svetlim tenom, možda Vam bolje stoji braon maskara. Maskar boje šljive ističe plave oči, kao i plava ili maslinasta maskara. Ljubičasta maskara je odlična za večernje izlaske i to uz smedje oči.

Na kraju, ako niste baš vični, stavite maramicu ispod trepavica dok stavljate maskaru i nećete se umrljati. Za još bolji efekat, koristite prajmer za maskaru tako što ćete njime obložiti trepavice i razdvojiti ih pre stavljanja maskare. Kada nanosite više slojeva maskare, stavite sledeći sloj dok se onaj prethodni još nije osušio.

Posebna uloga senke za oči

Već smo naveli da kompletno šminkanje očiju podrazumeva tri nijanse senke. Boje su od velike važnosti jer ih treba ukombinovati sa tenom i vašom bojom očiju.

Ako birate senku za oči koja je  iste boje kao i oči,  njihova boja će biti izraženija. I kontrasti su preporučljivi – uz plave oči odlično idu ljubičasta i tamno pink senka, uz smedje – plava i zelena senka, uz zelene oči – bež nijanse i zlatne boje. Ne stavljajte tamne senke tik uz oko, jer će one tako delovati manje.

Da bi senka duže trajala na kapcima, koristite prajmer. Senka će trajati satima. Stavite prajmer, a preko njega  senku.

Dodatni savet – senke sa sedefom, posebno sjajne senkei senke sa šljokičastim elementima ne pristaju svakom! Svetlucava senka za oči je super, ali samo za mladje žene, jer  ističe bore i linije.

sminkanje ociju

Kombinovanje senke sa karminom

Ako ste se odlučile za upadljive crvene usne, senka treba da bude blaga. I obratno, nežan ruž zahteva malo jače našminkane oči.

Na kraju, sva pravila u vezi sa bojama ne moraju obavezno važiti i za Vas. Morate isprobavati i vežbati kako biste došli do idealne kombinacije boja i nijansi koje najbolje pristaju vašem tenu, godinama ali i prilici za koju se spremate.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts