Kako napraviti suknju od pantalona ili farmerki

Verovatno u svom ormanu imate jedan par omiljenih farmerki i još nekoliko (ako niste mnogo oscilirali sa težinom) iz prošlih sezona koje takodje nosite. Ali sigurno je da , osim ako ih niste dali mladjoj sestri, imate još nekoliko pari koje Vam godinama stoje u garderoberu, žao Vam je da ih bacite a opet ne znate šta ćete sa njima.

Poput starih džempera i maminih košulja koje uz dodatak zanimljivog aksesoara mogu postati trendi, tako postoje načini i da “oživite” stari džins.  Jedan od njih je da odstarih farmerki napravite suknju koju možete nositi u svim sezonama – i leti u toplim danima ali i tokom hladnijeg perioda uz debele čarape.

Ako ste samo malo vični sa makazama i koncem, potrebno Vam je još malo strpljenja i kreativnosti i na pravom ste putu  da dobijete nov i originalan komad garderobe.

Osim od farmerki, novu, originalnu suknju možete napraviti i od pantalona, od starih ili novih koje nikada niste nosili jer smatrate da Vam “ne stoje baš najbolje”.

Kako napraviti suknju od pantalona ili farmerki?

Za početak pripremite makaze, krojački i li neki drugi santimetar, iglu i konac, a još bolje, ako nemate kućnu šivaću mašinu, zamolite mamu ili baku da Vam u ovom poslu pomognu.

Najpre izmerite željenu dužinu buduće suknje i isecite nogavice. Dobićete odmah ultra mini suknjicu. Donji rub možete ostaviti da bude u resicama ,a možete prišiti i neku intersantnu čipkanu traku pa ćete tako dobiti i malo veću dužinu suknjice.

suknja gotova kratka suknja

Ako želite suknju srednje dužine, iskoristite deo od farmerki samo oko pojasa, isecite pa našijte bilo koju tkaninu, može i plise, a ako želite potpuno teksas suknju, od isečenih delova nogavica skrojite komade koji će poslužiti za produženje suknje. Čak i ako nemate teksas tkaninu u dovoljnim količinama napravite je od komadića koje ćete spojiti površinskim šavovima, što je i dalje moderno!

Dužinu suknje možete napraviti većom na još jedan interesantan način – nadjite tkanine u tri različita dezena i prišivajte ih jednu na drugu u vidu karnera do dužine koja Vam odgovara. Ako umete, dodatni efekat dobićete našivanjem neke aplikacije koju takodje možete sami napraviti isecanjem teksasa u obliku leptira, sunca, srca…

suknja gotova srednja

Na suknjicu prišijte dugmiće u raznim bojama, recimo samo oko džepova i dobićete dodatni mladalački šik. Za potpuno orilinalni stil, stavite na suknjicu od džinsa tregere u bilo kojoj boji i kombinujte je sa belom košuljom ili uskom majicom.

Ako želite maksi suknju, nogavice ne treba da sečete već da ih samo rašijete i to unutrašnje šavove.

suknja isecanje nogavica

suknja isecanje nogavica2

Spojite zašivanjem ivice nogavica na prednjem delu suknje dok će Vam na zadnjem delu ostati nešto naik ogromnom rascepu. Kako to rešiti? Potrebna Vam je bilo kakva tkanina koju ćete ukrojiti po merama rascepa koji ste dobili koju ćete ušiti i tako dobiti dugu suknju bez rascepa. Izaberite neku jarku boju kako bi utisak bio efektniji, a za romantičniji izgled, možete koristiti čipkanu tkaninu.

suknja dodavanje tkanine

Isti metod koristite i za bilo koje drugestare pantalone koje nisu od teksasa.

Kombinacije

Vašu staru-novu suknju možete nositi preko leta uz jednostavne košulje i obične pamučne majice. A kada nastupe hladniji dani, teksas suknju kombinujte sa debljim čarapama zanimljivog dezena, čizmicama i kratkom kožnom jaknicom. U svakom slučaju, bićete ponosni na sopstvenu kreaciju i bićete sigurni da je Vaša suknja unikat!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts