Kako se boriti sa simptomima klimaksa

Klimaks ili menopauza podrazumeva potpun prekid menstrualnog ciklusa i počinje oko godinu dana nakon poslednje menstruacije. Period gubljenja funkcija jajnika je postepen i traje od pet do deset godina. Ovo stanje, normalno je u životu svake žene. Razdražljivost, loš i nekvalitetan san, napadi vrućine i preznojavanja i nagle promene raspoloženja, pa i anksioznost I depresivnastanja uobičajeni su u predmenopauzi.

SIMPTOMI

Godine u kojima će se desiti početak menopauze sasvojim simptomima su individualne. Zavise od genetske predispozicije i od načina života žene, količine stresa, vrste posla…

Uobičajeno je da se prvi znaci javljaju  između 48. i 51. godine života. Kod retkih žena, menstrualni ciklus može da traje I do šezdesetih godina. Takodje, zbog nekih bolesti, stresnog načina života ili konstantnog uzimanja odredjenih lekova, menopauza može početi i pre 40. Godine. To je rana menopauza.

Klimaks pre svega odredjuje smanjenje hormona estrogena, što uslovljava neredovne mentruacije a zatim i konačni prekid ciklusa. Nekada se uočavaju promene na koži koja postaje suva kao i promene na sluzokoži koja takodje ima smanjenu vlažnost.

kako se boriti sa klimaksom

Kiselost vaginalnog okruženja postaje promenjena, pa zbog suvoće, češće dolazi do nekih infekcija I nedostatka polnog nagona. Mogući su i češći osećaj umora, problemi sa kardiovaskularnim sistemom, I visoki krvni pritisak koji zatim može da  uslovljava  aritmije, anginu pektoris, infarkt ili moždani udar. Usled hormonalnih promena i smanjenja gustine kostiju, može se razviti osteoporoza kada kosti postaju krtije i osetljivilje na prelome.

ZDRAVIJA ISHRANA

Žene koje uđu  ranije u menopauzu  izložene su duplo većem   riziku od srčanog i moždanog udara. Tada je jako bitno javiti se lekaru kako bi se simptomi ublažili, i kako bi se predupredile posledice po zdravlje. Dijagnoza o tome daje klimaks počeo, postavljase naosnovu hormonskih analiza, ginekološkog pregleda, mamografije…

Preporučuje se da žena, nakon svoje 50.godine, prekine uživanje u duvanu i preterano konzumiranje alkohola. Trebalo bi da obrati pažnju i na regulisanje težine ako ima problem sa viškom kilograma. Žene su u menopauzi izloženije nastanku gojaznosti, pa ako se kilogrami otmu kontroli, eto rizika od kardiovaskularnih bolesti. Zato je bitna zdravija ishrana.

Režim ishrane trebalo bi da podrazumeva izbegavanje šećera,  grickalica, kaloričnih soseva , namirnice bogate mastima, a što više voća i povrća, žitarica, pilkećeg mesa I mlečne proizvode najpre zbog kalcijuma kako bi kosti bile zaštićene od moguće osteoporoze.

simptomi klimaksa

HORMONI

Tegobe i zdravstveni problemi u menopauzi mogu se ublažiti primenom preparata i lekova sa  hormonima. Neke žene svesno preskaču ovakvu terapiju plašeći se neželjenih posledica.

Hormoni stabilizuju organizam i smanjuju simptome, ali je najbolje konsultovati se sa lekarom kako bi se izabrala najbolja terapija i kako bi se kontrolisala i pratila.

Brojne su zablude o hormonalnoj terapiji kao što je strah od pojačane maljavosti i viška kilograma. Istina je da upravo ovakva terapija uspostavlja balans hormona i da baš zato pomaže da se navedene neprijatnosti izbegnu.

FIZIČKA AKTIVNOST

Vežbe, šetnje, gumnastika… Sve je ovo jako važno u menopauzi. Idealno je da počnete s plivanjem ili aerobikom, pa i laganim trčanjem, tri puta nedeljno. Ovo posebno smanjuje rizik od osteoporoze.

MENOPAUZA I SEKS

Zbog suve vaginalne sluzokože i smanjenja nivoa hormona, kod žena se smanjuje libido, pa nije retkost da žene u ovom periodu izbegavaju seks. Ipak, vlažnost sluzokoe može se poboljšati preparatima za tu namenu, pa lekar može preporučiti kreme koje vraćaju kiselost vagini asamim tim i vlažnost.

Važno je znati da stručnjaci tvrde da menopauza nikako nije gašenjeorganizma u smislu seksualne aktivnosti. Reč je o sasvim prirodnoj i normalnoj pojavi kod svake žene. To je prosto neizostavni deo života koji I te kako može biti kvalitetan.

ŠTO VIŠE TEČNOSTI

Kako biste sprečili suvoću kože u klimaksu, pijte dosta tečnosti, mineralnu vodu, čajeve… Izbegavajte gazirane napitke, preterivanje sakafama, jer kofein negativno utiče na pritisak i kvalitet sna. Uvek možete probati I terapiju biljnim preparatima, ako već znate koje lekovite biljke Vam odgovaraju.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts