Ideje za pravljenje kućice za ptice

Kućice za ptice

Ako imate baštu i volite da se bavite radovima u vrtu ili da jednostavno uživate u boravku na otvorenom tokom proleća i leta, zašto dodatno ne uveseliti atmosferu? To možete lako postići pravljenjem kućica za ptice. Ne morate ih kupovati, možete napraviti dom za ptice na hiljadu kreativnih načina, od kartona, od tetrapaka, od plastične boce…

Kućice za ptice, biće poseban i atraktivan ukras, a osim na drvetu, možete ih smestiti i na travnjak, balkon ili pored stazica u vrtu.

Ukrasne vrtne kućice koje ćete puniti pšenicom, mrvicama hleba ili kukuruzom, pružiće Vam dodatno uživanje u cvrkutu ptica.

Da biste sami napravili kućicu za ptice, ne morate biti vešt majstor. Pogledajte kako u tu namenu možete da iskoristite predmete koje sigurno imate u kući, a da pritom i reciklirate:

Sigurno u kući imate bar nekoliko velikih plastičnih balona za vodu. Umesto da ih bacite, pažljivo izrežite „prozore“ i bocu jednostavno okačite o drvo. Na dno postavite hranu a dom za ptice u Vašoj bašti možete delimično ili potpuno obojiti.

kucica1

Možda Vam se čini u neku ruku neozbiljnim, ali i stara čizma će i te kako poslužiti Vašoj kreativnosti. Probušite otvor , ako ste malo veštiji možete napraviti i drveni krov i dobili ste jedinstvenu kućicu za ptice!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Za vratanca kućice ne morate bušiti obuću – možete je iskoristiti i na drugačiji način, kao na slici ispod. Krov napravite od parčeta lima.

kucica3

Plastične boce za Coca Colu, obojite po želji, napravite otvore i iskoristite grlić kao mesto gde ćete flaše, odnosno nove kućice za ptice vezati kanapom i okačiti na željeno mesto.

kucica5

Limenku od Nes kafe možete iskoristiti kao sobu, a od drveta napravite dodatnu zaštitu.

???????????????????????????????

Stare limenke od hrane, ne morate kombinovati sa drvetom kako biste dobili kućicu za ptice. Evo jednog lakšeg i kreativnijeg načina: Na poklopcima uzbušite rupe za otvore, nacrtajte oči, a limenke oblepite bilo kakvim ukrasnim papirom ili kolaž samolepivim tabacima. Kućice koje liče na pčelice, dobićete ako im dodate ukras u vidu „krilaca“.

kucica7

Evo još jednog načina da iskoristite metalnu staru limenku. Skinite poklopac, obojite limenku u neku jarku boju i prilepite super lepkom drveni štapić. Limenku okačite jačom trakom o drvo i to je to!

kucica8

Za atraktivnu kućicu za ptice možete iskoristiti i tetrapak od soka ili mleka. Tetrapak najpre operite, dobro osušite i obojite i ukrasite po želji. Napravite otvor, pa tetrapak prikačite na zid kuće.

kucica9

Evo još jednog lakon načina da od plastične boce napravite dom pticama. Potrebne su Vam samo još dve drvene kašike koje će biti hranilice. Okačite flašicu sa hranom i dobili ste funkcionalnu kućicu za ptice! Kućicu punite hranom odozgo, a kašike provucite pažljivo kroz srednji deo flaše.

kucice za ptice

Kako napraviti kućicu za ptice od drveta

Drvene kućice za ptice mogu se napraviti od najraznovrnijeg materijala, starih paleta, oblica… Odredite željene dimenzije, a potreban Vam je samo još lepak, ili silikon, šrafovi, makaze za lim, limena stara kutija ili lim da napravite kutiju, čekić i zaštitni lak, kako biste drvo učinili otpornim na kišu i sneg. Na sajtu  www.au.lifestyle.yahoo.com, pronašli smo tutorijal za pravljenje drvene kućice za ptice u slikama. Pogledajte uputstvo:

uputstvo1

uputstvo2

uputstvo3

uputstvo4

uputstvo5

uputstvo6

Gotova kućica izgleda ovako:

kuca

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts