Najbolje jutarnje vežbe za istezanje i razgibavanje

Nevezano za vreme ustajanja i budjenja, lagana jutarnja gimnastika će Vas najbolje razbuditi. Nema boljeg načina da započnete dan, a naročito ako Vaš posao zahteva višesatno sedenje svakog dana.

Uz pomoć laganih i kratkih vežbi, koje ne moraju da traju duže od oko 15 minuta, razgibaćete celo telo, razbuditi se i to bez kafe, ubrzaćete i rad srca i krvotoka, a ove vežbe su svakako dobre i za ubrzanje metabolizma.

Jutarnje vežbe najčešće obuhvataju istezanje i razgibavanje, bez napornih i zahtevnijih elemenata vežbi. Istezanje se odnosi prvenstveno na leđne mišiće i mišića nogu, ramena i torzoa.

Ovako započet dan, biće Vam sigurno vedriji, zagrejaćete se i najbolje pripremiti za nastupajuće obaveze. Podići će Vam raspoloženje i napuniti Vas snagom potrebnom za svakodnevne fizičke ili umne napore.

jutarnje vezbe

Lagane jutarnje vežbe su posebno važne za one osobe koje inače nemaju dovoljno vremena da se duže i u okviru redovnih treninga bave nekim sportom, pa makar i samo rekreativno.

Na početku, kada donesete odluku da ćete svakoga jutra raditi vežbe, nemojte sebi postavljati prevelike i nerealne ciljeve. Nećete smršati za 5 dana niti dobiti trbušnjake za 10 dana, ali ćete jutarnjim gimnastikom svakako mnogo doprineti Vašem opštem zdravlju i smanjiti stres. Krenite polako, i ne odustajte. Možda će Vam se u početku činiti dosadnim, ali vrlo brzo ćete shvatiti da jutarnje vežbe i te kako mogu biti zabavne, a sve što se radi s ljubavlju – daje bolje rezultate.

Jutarnje vežbe – pre ili posle doručka?

Odgovor je jasan – nije poželjno naprezanje niti imati bilo kakav trening punog stomaka, osim ako ne ustajete i ne doručkujete baš u cik zore, i to lagano. Onda možete nakon par sati početi sa umerenim vežbanjem. U svakom slučaju, najbolje je vežbati pre doručka.

Vežbe za leđa

Leđni mišići su medju najvažnijom grupom mišića jer podržavaju kičmu, omogućavaju uspravno držanje i stav pa je zato važno njihovo redovno svakodnevno istezanje.

Lezite na prostirku na stomak i istegnite što više možete gornji deo tela unazad. Ruke spojite iza vrata i polako podižite gornji deo tela. Zatim ruke savijte u laktu i podižite noge naizmenično – jednu pa drugu, a onda i zajedno. Ponovite ove vežbe makar po 10 puta.

jutarnje istezanje

Jutarnji džoging ili brzo hodanje

Ako ste više za lagane vežbe napolju, umesto istezanja nastrunjači kod kuće, lagano jutarnje zagrevanje možete uraditi i na otvorenom prostoru. Sprint i brzi tempo zaboravite ovog puta! Dovoljno je da desetak minuta hodate najpre lagano, zatim brzo hodate i na kraju lagano džogirate.

Jutarnji dzoging

Sprave za vežbanje

Kućne sprave su takodje dobar izbor ako volite da krenete sa vežbanjem odmah ujutru! Traka za trčanje će Vam omogućiti udoban džoging u sobi ako je napolju veći minus i poledica. Sprave sa tegovima takodje mogu sposlužiti ali, pošto je u pitanju lagani jutarnji trening, važno je da vežbate sa što manjim operećenjem, naizmenično različite grupe mišića. Sobni bicikl je takodje odlična stvar, ali opet ponavljamo, poželjno je da ga podesite na vožnju sa najmanjim otporom.

traka za trcanje

Jutarnji trbušnjaci

Lezite na prostirku i podižite gornji deo tela, držeći donji deo tela prilubljenim uz strunjaču. Ne preterujte sa brojem trbušnjaka, ujutru je najbolje raditi one laganije gde možete noge držati savijenim u kolenima. Još jedna od mogućnosti je i „vožnja bicikla“ u vazduhu ili jednostavno podizanje nogu i njihovo držanje u vazduhu dok ležite na ledjima.

Pilates

Za ove vežbe istezanja potrebna Vam je samo lopta za pilates koja će u Vašu jutarnju gimnastiku uneti još više zabave. Pošto je lopta nestabilna, vežbajući na njoj angažujete duboke mišiće- stabilizatore. Na primer, sedenje na lopti će aktivirati rad kako leđnih tako i trbušnih mišića pritom podstičući pravilno držanje. Poskakujući na lopti – ubrzaćete sagorevanje kalorija.

pilates

Važno je da, kada sedite na lopti za pilates, kukovi i kolena treba da budu pod pravim uglom, odnosno pod uglom od 90 stepeni. Preporuka je da osobe koje omaju visinu do 165 cm treba da nabave loptu prečnika 55 cm; oni koji su visine od 165 do180 cm treba da vežbaju na lopti prečnika  65 cm, a onima iznad 180 cm treba lopta prečnika 75 cm. Budite maštoviti i vežbajte lagani pilates svakog jutra.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts