Saveti za pravilno trčanje

Poznato je da je trčanje  jedna od najzdravijih fizičkih aktivnosti. Takodje je I lako za organizaciju, potrebne su vam trenerice, majca I šorts, parike I – spremni ste! Nema skupe članarine za fitnes klubove I teretane! Osim toga, sami sebi organizujete vreme I mesto vaših vežbi, odnosno trčanja. Šta sve treba da znate da biste u trčanju uživali I došli do rezultata:

Slojevita odeća

Pazite na izbor odeće za džogiranje! Moda nije toliko bitna koliko udobnost. Ako trčite u neudobnoj sintetičkoj odeći, trčanje će vam biti napornije I manje prijatno.

Ako je toplo, obucite helanke ili šorts, pamučnu majcu I obujte udobne platnene patike. Ako trčite uveče ili po hladnijem vremenu, obucite se slojevito kako biste se tokom trčanja oslobodili viška garderobe. Najbolje je preko majce navući duks kojeg ćete se lako osloboditi kada to bude potrebno.

Patikekako pravilno trčati

Ako dok trčite nosite neudobnu obuću od veštačkih materijala, rizikujete infekcije sropala ali I da dobijete manje ozlede I crvenilo stopala. Birajte laganu obuću I patike sa savitljivim djonom. U radnjama sportske opreme veliki je izbor patika za trčanje, za svačiji džep. Dobro se raspitajte o patikama, isprobajte ih, kako bi bili sigurni da vam potpuno odgovaraju.

Lokacija

Pokušajte da pronađete zdravu okolinu za trčanje – parkove udaljene od gradske vreve I saobraćaja I smoga… Dok trčite povećava se potreba za kiseonikom tako da je jako bitno da ste u okruženju punom zelenila jer, ako je vazduh zagađen, u pluća ulazi i veća količina štetnih čestica.  Zato otidjite do staza koje su van grada, ili,ako imate vremena, u neko izletište. Takodje, važno je da znate da će travnati i zemljani tereni daleko više  prijati vašim stopalima od betonskih staza za trčanje.

Ne trčite odmah posle jela

Nikad se ne trči punog želuca. Najbolje je da jedete sat dav pre trčanja I to obrok bogat ugljenim hidratima kako biste imali dovoljno snage za trening. Jedite testeninu, hleb, žitarice…

Tečnost

Za vreme trčanja,  organizam zbog znojenja  gubi puno tečnosti, pa je važno da se tečnost blagovremeno nadoknadi. Bez obzira da li osećate žedj tokom treninga, s vremena na vreme popijte malo voćnog soka , vode ili čaja, kako ne biste dehidrirali.

Dišite kroz nos

Disanje je važan faktor na koji treba pripaziti za vreme bilo koje fizičke aktivnosti. Kako biste potpuno iskoristili dobrobit trčanja, treba da udišete kroz nos, i izdišete vazduh iz pluća kroz usta. Ovaj način disanja je važan zato što se tako temperatura spoljašnjeg vazduha reguliše pre nego što dođe u pluća I tako  izbegavate da su vam suva usta i grlo.

pravilno trcanje

Zagrevanje

Vežbe za zagrevanje su veoma lake. Hodajte lagano, pa sve brže I brže nekih 5 do 10 minuta pre trčanja kako biste prirpemili telo na veće napore I izbegli istezanje mišića I šok zavaše mišiće.

Istezanje nakon trčanja

Kada istrčite planiranu rutu, posvetite  5 do 10 minuta vežbama istezanja. Posebno treba istegnuti donje ekstremitete, odnosno noge jer su one bile najopterećenije.

Postupnost

Ako tek počinjete sa  trčanjem, krenite u ovaj poduhvat postepeno.  Polako povećavajte vreme trčanja od 10 minuta pa naviše I konsultujte lekara pre početka treninga trčanja kako bi vam eventualno ukazao na to da li vašem zdravstvenom stanju odgovara ovakva vrsta fizičke aktivnosti.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts