Moderni stočići za dnevni boravak

Stočići za dnevni boravak ili klub stolići, su centralno mesto u jednoj od najvažnijih prostorija u domu. Izborom klub stola, odredićete i osnovni pečat izgleda Vašeg dnevnog boravka. Pažljivo birajte i uskladite ga sa garniturom za sedenje, policama i drugim nameštajem kako biste dobili skladnu celinu.

Važno je da klub sto bude funkcionalan i u skladu sa Vašim potrebama i načinom života. Tako na primer, stočić za dnevnu sobu u jednom porodičnom domaćinstvu treba da ima zaobljene ivice, da bude izradjen od otpornog materijala – nikako stakla, i da se lako održava, odnosno čisti. S druge strane, ako živite sami, klub sto može biti predmet izbora u moru ponudjenih modela.

sto1

Dimenzije klub stočića

Dimenzije klub stolova se razlikuju, i stalno su se menjale tokom različitih trendova u uredjenju enterijera. Dugo su bili moderni niski stočići koji su bili skoro prilepljeni uz pod ili bili na oko 10 cm od poda. Kasnije počinju da se češće ozradjuju stočići koji su znatno viši – sa nogicama od 30 pa do 45 cm.

Naravno da je lepo pratiti trendove, ali dimenzije Vašeg stola za dnevni boravak prvenstveno birajte u skladu sa tim kakva će Vam njegova funkcija odgovarati. Takodje, ako su Vam pri ruci stalni neke sitnice, ključevi, sitnina i dečije bojice ili novine, lepo je da sto ima pregradu gde biste ih mogli držati na dohvat ruke.

sto6

Ako imate manju dnevnu sobu, najlepši izbor će biti klub sto manjih dimenzija i od laganijih materijala u svetloj boji. Masivni stilski stolovi i materijali kao što je puno drvo, dodatno će “ugušiti prostor”.

sto5

U velikim prostorijama slobodno stavite stočić koji je duži od jednog metra. Može biti i ovalan i četvorostran a materijal je samo pitanje Vašeg izbora. Ako Vam je dnevni boravak uredjen klasično ili rustično, lepo će se uklopiti na primer beli drveni klub sto sa širokim nogarama.

Ako ste dnevni boravak sredili minimalistički, ovakvom ambijentu će odgovarati metalni ili stakleni klub sto većih dimenzija i neobični dizajn: okrugli, šetougaoni, ovalni, asimetrični…

sto8

Neki najmoderniji predlozi za uredjenje enterijera, takodje sve češće predlažu i promenu pozicije klub stola u sobi, pa ga tako smeštaju u uglove soba, ili predlažu dva i više stočića koji se razmeštaju na primer pored dvoseda, troseda i fotelje…

Boja klub stolova

Pored dimenzija, materijala i oblika – boja je element na koji posebno morate obratiti pažnju, posebno danas, kada je aktuelno slaganje, nekada “nesloživih “ boja i nijansi.

Nekada se pazilo na to da se boja klub stola obavezno mora slagati sa bojom TV police, garniturom i drugim komadina nameštaja. Eklektika nikada nije imala značaj kao danas, a to važi i za boje! Probajte da spojite nespojivo i dobićete fantastičan i upečatljiv rezultat!

pink sto

Izaberite stilićkoji se znatno razlikuje od svih nijansi u prostoru i svojim oblikom, ali i dezenom i po boji. Takav klub sto, će privući pažnju gostiju a ako izaberete neku jarku veselu boju – sigurno će uneti dodatnu vedrinu u Vaš dom.

Materijal

Medijapan, puno drvo, staklo, mesing, plastika, kovano gvoždje, bambus, pleksiglas ili  kombinacije svih ovih materijala… Izbor je veliki! Birajte onaj – najpraktičniji za vas, koji Vas neće nervirati zbog čestog briskanja kao što je to recimo mat crni medijapan, ili oko koga ćete strepeti zbog dece, kao što je staklo.

sto7

Za dodatni utisak, predlažemo da, ako imate mesta, pored klub stola postavite lampu, a na sam sto neki cvetni aranžman ili svećnjak. Ako imate dodatnu pregradu, iskoristite je za omiljene časopise, knjige ili za ukrasne činije sa mirisnim suvim cvećem, školjkama ili druge dekorativne elemente.

sto9

Na kraju, budote kreativni i ako imate vremena klub sto možete napraviti sami. Ništa lakše nego napraviti klub sto od starih paleta! Ne morate ga koristiti za stan – biće odličan na primer za vikendicu ili baštu ako u njoj imate ugaonu garnituru za sedenje.

Palete treba dobro obraditi šmirglanjem, zakucati jednu preko druge (ako želite viši sto) i na kraju obojiti u željenoj nijansi.

sto10

Utisak će biti još lepši ako ovakav “uradi sam” stolić pokrijete staklenom pločom sa obradjenim ivicama ili mu dodate točkiće.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts