Doživljaji Nikoletine Bursaća, Branko Ćopić

Autor: Branko Ćopić
Književni rod: epika
Književna vrsta: zbirka pripovedaka

Tema dela

Tema dela “ Doživljaji Nikoletine Bursaća “ je sasvim jasno data u naslovu dela. Dakle, ova lektira opisuje dogodovštine glavnog junaka.

Analiza i interpretacija lektire “ Doživljaji Nikoletine Bursaća „

Pre nego što počne naša analiza dela “ Doživljaji Nikoletine Bursaća “ vrlo je važno da znate da glavni lik ovog dela nije izmišljen, već je zaista postojao u životu Branka Ćopića. Bio je to piščev drug iz školskih dana. Kako je Nikola bio malo stariji od Branka, često ga je štitio i brinuo o njemu. Nadimak Nikoletina je dobio zbog svoje visine, mada su ga stariji meštani sela hašana često zvali i Nidžo i Nikolica, jer je uvek bio spreman da pomogne. Nikolin život nije bio lak: rano mu je umro otac, a on ostaje da živi sa majkom i sestrom, da brine o njima i o imanju, na najbolji mogući način. Po ozbijanju Drugog svetskog rata, hrabri Nikola odlazi u partizane, da se bori za svoju otadžbinu. U ovom ratu i gine i to 1943. godine kada se odigrala Bitka na Sutjesci. Upravo ovaj čovek je poslužio Branku Ćopiću da izgradi glavni lik svog, možda i najčuvenijeg dela.

Sledeće što je važno da bi vaša analiza ovog dela bila dobro urađena Dozivljaji-Nikoletine-Bursacajeste književna vrsta kojoj lektira “ Doživljaji Nikoletine Bursaća “ pripada. Naime, često đaci mešaju, pa vele da je lektira “ Doživljaji Nikoletine Bursaća “ roman, međutim u pitanju je zbirka pripovedaka. Preciznije, lektira “ Doživljaji Nikoletine Bursaća “ je sačinjena od ukupno 23 ne tako duge pripovetke.

Jezik dela je vrlo jednostavan i lako razumljiv. Lektira “ Doživljaji Nikoletine Bursaća “ govori o životu ljudi u Bosanskoj krajini, u najteže vreme – vreme Drugog svetskog rata. Vrcav humor kojim se odlikuju dela Branka Ćopića čine da čitalac lakše preživi situacije u kojima se nađe glavni lik, a koje nisu baš toliko lepe, uzevši u obzir vreme radnje u delu.

Kako se pretpostavlja, većina dogodovština koje su se događale Nikoletini nisu izmišljene, mada ih je pisac svakako menjao. Dakle, gotovo čitava radnja je pisana na osnovu događaja koji su se zaista zbili.

Anliza dela jeste analiza osobina koje nosi glavni lik, Nikoletina Bursać, jer od vašeg razumevanja njegove prirode će svakako zavisiti vaša interpretacija dela, ali i način na koji ćete napisati sastav iz srpskog jezika kada se bude obrađivala lektira “ Doživljaji Nikoletine Bursaća „.

Činjenica je da je glavni lik, Nikoletina Bursać nekada bio omiljen svim školarcima, ali i starijima. Britkost njegovog uma, promućurnost, ali i nespretnost kada se nađe u ženskom društvu su uspele da ga približe svima. Jer situacije u kojima se glavni lik dela “ Doživljaji Nikoletine Bursaća “ nalazi jesu realne životne situacije, pa ih zato čitaoci mnogo lakše prihvataju i razumeju, bez obzira na uzrast.

Osnovna ideja, odnosno poruka koju Branko Ćopić upućuje ovim delom jeste da svako ima obavezu da se bori za svoju otadžbinu, da se suprotstavi neprijatelju i da da sve od sebe, bez obzira koliko neprijatelj bio jači.

Sasvim je jasno da vaša interpretacija ovog dela neće biti ista kao interpretacija nekadašnjih čitalaca, jer su se mnoge društvene vrednosti, na žalost ili na sreću promenile, pa današnje mališane vrlo često zbunjuje analiza ovog dela, jer ne razumeju njegovu poruku na pravi način. Ono što morate znati, ukoliko ne znate naravno, jeste da se nekada nije dovodilo u pitanje branjenje otadžbine u svakom smislu. Bez obzira što je glavni lik dela “ Doživljaji Nikoletine Bursaća “ bio tek malo stariji dečak, podrazumevalo se da će poći u rat kako bi branio svoju zemlju. Tek kada razumete ovu nepobitnu činjenicu, biće vam mnogo jasnija analiza dela “ Doživljaji Nikoletine Bursaća „, samim tim će i vaš sastav iz srpskog jezika kada se bude obrađivala ova lektira biti bolje urađen.

Opis likova

Kao što smo već rekli, opis likova, to jest lika Nikoletine Bursaća će vam razjasniti sve ono što smo naveli u poglavlju analiza i interpretacija.

Glavni lik, iako se može reći još uvek dečak je prikazan kao vrlo zrela, stabilna ličnost. Vrlo razuman, Nikola ni jednog trenutka ne razmišlja šta će da radi kada je čuo da je izbio Drugi svetski rat. Pokazao se vrlo surovim, reklo bi se strah i trepet za sve, osim za one kojima je potrebna zaštita. Tu se ogleda sva veličina njegove ličnosti. Naizgled čvrst i jak, Nikola zadrhti i zanemi pred belinom ženske kože, kada pokušava da pomogne ranjenoj bolničarki. Kada ga majka prati u rat, skrivajući svoja prava osećanja, Nikola vrlo odsečno odgovara, ali isti taj Nikola štiti majku, oglušujući se na komande pretpostavljenog.

Glavni lik dela “ Doživljaji Nikoletine Bursaća “ je prikazan kao izuzetno svojeglav, ne trpi disciplinovanje od strane pretpostavljenih, ali je pravičan, dobrodušan, duhovit. I on u ratu doživljava preobražaj, te od gotovo dečaka postaje pravi muškarac.

Glavni lik dela “ Doživljaji Nikoletine Bursaća “ ima i svog vernog pratioca, po imenu Jovica Jež. Jovica je kao senka Nikoli, a analiza njegovog lika bi mogla da se svede na to da je Jovica prikazan kao suprotnost Nikoli u svakom smislu. Baš zato što je svojevrsna antiteza glavnom liku, Jovica je nerazdvojan Nikolin pratilac u svakoj situaciji.

Opis likova lektire “ Doživljaji Nikoletine Bursaća “ jasno pokazuje koliko su prisni glavni lik i Jovica. I jedino Jovica zna koliko je veliko i toplo srce Nikoletine Bursaća.

Prepričano delo “ Doživljaji Nikoletine Bursaća „

Da biste napisali što bolji sastav iz srpskog jezika, biće vam od koristi analiza i interpretacija, ali i opis likova. Jer, kao što ste do sada shvatili, analiza i interpretacija ovog dela Branka Ćopića umnogome zavise od toga kako vama izgleda glavni lik i kako ga vi doživljavate.

Da bismo vam olakšali razumevanje maestralnog dela Branka Ćopića, “ Doživljaji Nikoletine Bursaća “ navešćemo vam i ukratko prepričano delo.

Kako je lektira “ Doživljaji Nikoletine Bursaća “ sačinjena od 23 kraće pripovetke, idemo redom…

Lektira “ Doživljaji Nikoletine Bursaća “ počinje pripovetkom čiji je naslov “ Sećanje na Nikoletinu „. U njoj Branko Ćopić opisuje kako on pamti junaka svojih školskih dana.

Potom sledi pripovetka “ Propast i proroštvo “ u kojoj glavni lik i njegov najbolji prijatelj odlaze u rat i pričaju o svemu i svačemu. Pripovetka “ Bog i batina “ opisuje Nikoline dogodovštine u ratu i to kada je zarobio dvojicu Italijana, a kapetan mu je čestitao na hrabrosti. Tada se cela četa sjatila oko zarobljenika i zadirkivala ih, Nikola se usprotivio i nije im dozvolio da to rade.

Pripovetka “ Neobični saveznici “ govori o borbi u kojoj učestvuje glavni lik i Tanasije Buljba. Tokom borbe oni i razgovaraju, ali se i raspravljaju. Nikoletina iznosi svoje mišljenje i bratstvu, Turcima, Muslimanima, a pripovetka nosi vrlo jasan naziv “ Predavanje o bratstvu „.

O Jovicinoj “ ljubomori “ govori pripovetka “ Ljubav i ljubomora „, a trenutak kada se vidi koliko je glavni lik zbunjen pred ženskom lepotom je opisan u sledećoj priči, koja nosi naziv “ Mitraljezac golubijeg srca „.

Iako nije pustio suzu kada ga je majka ispraćala u rat, Nikolina velika ljubav prema majci je iskazana u trenutku kada je mitraljeskom vatrom štiti od neprijatelja sve dok nije bila potpuno bezbedna, bez obzira što je komandir naredio da to ne čini. O tome govori sledeća pripovetka “ Surovo srce „.

Nikola se zaljubljuje u petnaestogodišnjeg devojčurka – tema pripovetke “ Igra „.

Pripovetke “ Čudo “ i “ Nadmudrivanje “ pokazuju vrcavost Nikolinog duha i njegovu duhovitost. Potom sledi “ Pogibija Tanasija Buljbe “ u kojoj je opisana čudna “ pogibija “ ovog junaka, koji nije poginuo, već se vratio u svoju četu da ispriča drugovima šta ga je sve snašlo.

Glavni lik biva zarobljen od četnika i o tome govori pripovetka “ Razvezani Nikoletina „. Međutim, među četnicima je i njegov školski drug, koji mu pomaže da se oslobodi. Pripovetka “ Nezgodan saputnik “ opet pokazuje veličinu koju nosi glavni lik lektire “ Doživljaji Nikoletine Bursaća „… Dodeljuju mu šestogodišnju devojčicu, Jevrejku koju je trebalo da preeda komandi u selo, kako bi je kaznili. Ali, devojčica pokazuje neskrivenu ljubav prema Nikoli, a i on se vezuje za nju.

Potom slede pripovetke: “ Zloslutna igra „, “ Kontrola u Bihaću „, “ U društvu sa pjesnikom “ i “ Sukob u planini „, od kojih svaka nosi po jednu epizodu iz života glavnog junaka lektire “ Doživljaji Nikoletine Bursaća „.

Pripovetka “ Oproštaj sa Kosovom „, simboličnog naziva nosi mnoge važne istorijske podatke, koje iznose glavni lik i njegov verni saputnik, Jovica Jež u međusobnom razgovoru. Kako izgleda kada čovek crne kože dođe u partizansku četu je tema pripovetke “ Crni saveznik „.

Potom se glavni lik razboljeva od tifusa i o tome govori pripovetka “ Tifusar „. Završne pripovetke su “ Događaj sa mazgom “ i “ Povratak „.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts