Kreativne ideje za farbanje uskršnjih jaja

Kako se bliži najradosniji hrišćanski praznik, čini se da su gotovo sve domaćice u potrazi za novim načinima ukrašavanja uskršnjih jaja. A iz godine u godinu je sve više novih načina dekoracija, ne samo uskršnjih jaja, već i celokupne uskršnje trpeze.

Verujem da će vam mnogi načini dekoracije koje ćemo navesti u nastavku teksta biti poznati, no imajte na umu da su ove kreativne ideje tu samo da bi podstakle vašu maštu.

Tehnike i saveti za farbanje uskršnjih jaja na prirodan način

Kako je sve više domaćica koje žele da farbaju uskršnja jaja na prirodan način, odatle ćemo i početi, te najpre objasniti postupak i tehnike farbanja jaja na ovaj način.

Ukoliko želite da za ovogodišnji Uskrs ofarbate jaja na prirodan način, onda je već vreme da počnete da odvajate ljuske običnog crnog luka, ali i ljuske crvenog luka, ukoliko ga koristite u ishrani. Kada dođe vreme za farbanje uskršnjih jaja, potopite ove ljuske u šerpu ( naravno, odvojeno – u jednu šerpu ljuske od običnog crnog luka, a u drugu od crvenog luka, ukoliko ih imate ) i ostavite da odstoje potopljene preko noći. Sutradan operite jaja koja želite da ofarbate na prirodan način, pa ih stavite u šerpu zajedno sa ljuskama crnog luka, dodajte kašičicu sirećata i malo soli, pa sve zajedno zagrevajte na tišoj vatri. Kada voda proključa, ostavite jaja da se kuvaju 5 – 7 minuta, a u zavisnosti od toga da li želite tvrđe ili mekše kuvana jaja. Ukoliko želite da jaja imaju svetliju boju, možete ih i prvo skuvati, pa samo ubaciti u lukovinu dok ne dobiju željenu nijansu. Naravno, pre toga je neophodno da se ljuske luka skuvaju, kako bi pustile boju.

farbanje jaja 2015

Ako želite da uskršnja jaja budu ofarbana u zelenu boju, biće dovoljno da obarite liske spanaća, te da u tu vodu ubacite prethodno skuvana jaja.

Za crvenu boju uskršnjih jaja je zadužena cvekla ili biljka broć, koja se na pijacama može kupiti kao varzilo. Postupak je isti kao i kor pripreme lukovine.

Naravno, i kada farbate jaja na prirodan način, valjalo bi da ih ukrasite, takođe na prirodan način.

Načini i saveti za dekoracije uskršnjih jaja na prirodan način

Svakako je najbolja varijanta ukrašavanja uskrnjih jaja ona koju su od davnina koristile naše bake i za koju svakako ne postoje recepti. Reč je, naravno o dekoracijama listićima i travkama različitih oblika. Postupak za ukrašavanje na ovaj način je vrlo jednostavan, a biće vam potrebno, osim jaja i farbe za jaja: par listića zanimljivog oblika, ženske hulahop čarape ( isečene na komade dužine od oko 10 centimetara ) i gumica, za vezivanje čarapa.

Postupak je zaista jednostavan, a verujem i da ste nebrojeno puta gledali svoju majku ili baku kako ovo čine : skuvate jaje, pa dok je još toplo “ nalepite “ na njega odabrani listić ( možete i sa obe strane, ako ste malo veštiji ), zatim dobro zategnete čarapu i zavežete je gumicom. Ovako pripremljeno jaje ubacite u željenu boju ili u lukovinu. Kada ga izvadite iz boje, obavezno ga ostavite da se dobro osuši, pa tek onda isecite makazama čarapu i sklonite listić – na mestu gde je bio listić će ostati belo, a jaje će biti obojeno farbom koju ste odabrali.

U slici, postupak farbanja uskršnjih jaja i ukrašavanja odabranim listićima i travkama izgleda ovako :

farbanje uskrsnjih jaja

A nakon što ih obojite na ovakav način, uskršnja jaja izgledaju ovako:

uskrsnja jaja

Ili ovako :

dekoracija jaja

A može i ovako :

tehnika farbanja

Još jedan način za farbanje jaja na prirodan način je svakako šaranje ljuskama od luka. Postupak je vrlo sličan prethodno opisanom, s tim što se umesto listića stavljaju komadići liski luka ili se jaje umota u celu lisku luka ( crvenog ili crnog ), a jaje nakon šaranja ima mramorni izgled.

Za ovaj način ukrašavanja jaja imamo samo jedan savet: najbolje je jaje dok je još vrelo jednostavno umočiti u već pripremljene iskickane ljuske crnog ( a može i belog ) luka ili ga uviti u celu lisku luka, a odmah zatim ga umotati u čarapu, pa staviti ili u lukovinu ili u odabranu boju. Iskreno, iz našeg iskustva za farbanje uskršnjih jaja na ovaj način, najlepše je umočiti ga u žutu boju, nakon što ste ga obložili liskama crnog luka, ali izbor svakako prepuštamo vama i vašoj mašti.

U slici, farbanje uskršnjih jaja na prirodan način, te ukrašavanje na prirodan način – ljuskama luka izgleda ovako:

ukrasavanje ljuskama luka

Ako ste u potrazi za još dekoracija na prirodan način, onda vam svakako preporučujem tehnike sa gumicama i selotejpom, koje su takođe vrlo jednostavne.

Deo jajeta koji je prelepljen selotejpom ili obložen gumicama ostaje beo, tako da se možete igrati do mile volje.

Evo kako to izgleda :

tehnika sa gumicama

Farbanje uskršnjih jaja na prirodan način možete učiniti još zanimljivijim ukoliko, recimo jaje pre nego što ubacite u lukovinu obložite komadom čipkom i umotati ga. To treba da izgleda ovako :

jaja cipka

A ukoliko niste raspoloženi za kreativne ideje, uvek možete jaja ukrasiti samo nalepnicama:

ukrasavanje nalepnicama

Kreativne ideje za farbanje uskršnjih jaja

Nakon navedenih načina za farbanje uskršnjih jaja na prirodan način, čini se da nam nije ostalo još mnogo toga da dodamo kada su u pitanju kreativne ideje. Međutim, možda se varamo… Kreativne ideje za farbanje uskršnjih jaja su nebrojene, tako da šta god da navedemo, uvek se može dodati još koji savet ili tehnika, a tu su i specijalni recepti za ukrašavanje uskršnjih jaja.

Zato, da ne bismo previše objašnjavali, predlažemo da pogledate fotografije, pa možda i vama sinu neke kreativne ideje, koje ćete, nadamo se podeliti sa nama.

farbanje jaja 10

farbanje jaja 11

 

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts