Nera dijeta za mršavljenje i detoksikaciju organizma

Nera dijeta je najpre kreirana kao dijeta kojoj je glavna uloga detoksikacija organizma. Ipak, neka iskustva i rezultati su pokazali da uz detoksikaciju dolazi i mršavljenje i gubitak suvišnijh kilograma.

Najpre su sa nera ishranom počele poznate ličnosti i filmske zvezde. Kod nas je ova dijeta još relativno nepoznata a neki je još nazivaju i limunada dijetom ili dijetom sa sirupom od dve vrste drveta.

Nera dijeta traži odricanje od čvrste hrane. Jasno je da onda može da predstavlja zato odredjen rizik po zdravlje, pa razgovarajte sa lekarom pre nego što odlučite da krenete sa ovom ili bilo kojom dijetom. Pravilo je da dijete treba da izbegavaju trudnice, bubrežni i srčani bolesnici, dojilje, djabetičari i osobe sa problemima u organima za varenje.

Mršavljenje uz nera dijetu se postiže eliminisanjem čvrste hrane iz ishrane u trajanju od 10 dana do dve sedmice. Uobičajene namirnice se zamenjuju mešavinom vode, limunovog soka, sirupa od palminog drveta i aleve paprike. Ova mešavina prema nekim tvrdjnjama pomaže da imate osećaj sitosti, pa nećete osetiti nedostatak čvrste hrane. Možete nekada dijetu upotpuniti blagim biljnim čajem.

Nera dijeta

Ono što treba da očekujete je svakako učestalo mokrenje i krčanje creva zbog neunošenja čvrste hrane, a takodje i umor i razdražljivost su vrlo moguća posledica svih agresivnih i drastičnih dijeta, pošto ste odjednom ograničili unos kalorija.

Sigurno je da ćete uz ovaj postupak za nedelju do dve nera dijete izgubiti na težini, ali mnogi protivnici ove dijete navode da se tu uglavnom radi o gubljenju vode a ne sala, kao i da se izgubljeni kilogrami vrlo brzo mogu vratiti (jo jo efekat) a metabolizam organizma može se usporiti usled šoka. Takodje, kod mladih devojaka moguće su promene u menstrualnom ciklusu kao uostalom i kod svih brzih dijeta.

Za sada, nema ozboljnijeg istraživanja sa naučno potkrepljenim činjenicama koje dokazuju da nera dijeta čisti organizam.

Nera sirup

Promoteri nera dijete uglavnom objašnjavaju da ćete po ceni od oko 25 evra dobiti sirup uz koji ćete sigurno smršati. Sirup se sastoji od javorovog sirupa najčistijeg organskog porekla,sveže isceđenog soka od limuna, ljute tucane paprika, čiste vode. i palminog sirupa, koji je mešavina nekoliko azijskih palmi iz kišnih prašuma, egzotičnih močvara i severa Šri Lanke.

Šta proizvodjači preparata navode kao pozitivna dejstva nera sirupa?

Ovaj sirup obezbeđuje energiju telu pa i ako ne uzimate čvrstu hranu, neće doći do slabosti i pada energije koju izaziva pad nivoa šećera u krvi.

Sirup se lako apsorbuje i nije teret organima za varenje. Nera napitak sadrži veoma malu količinu belančevina.

Sirup od dve vrste drveta bogat je svim mineralima i vitaminima koji su potrebni za normalno funkcionisanje organizma, pa je detoksikacija na ovaj našin bezbedan. Napitak od ovog sirupa je prijatnog blago slatkog ukusa što smanjuje stress zbog neuzimanja čvrste hrane.

Sok od limuna je katalizator metabolizma masti, i to omogućava da mnogi toksini napuste telo. Tucana ljuta paprika podstiče metabolizam i cirkulaciju što je važno u pričišćavanju organizma od otrova. Voda iz napitka snabdeva ćelije hranljivim materijama i odnosi sotpadne produkte koji se oslobađaju pri detoksikaciji.

Uputstvo i priprema napitka za detoksikaciju

Nera napitak možete napraviti i sami. U posudu ubacite 2 kašike sveže iscedjenog soka od limuna, 2 kašike nera sirupa od javora i palme, malo ljute tucane paprika (prstohvat) i oko 2 dl vode. Pijte napitak svaki put kada osetite glad. Važno je koristiti isključivo svež limun, a tucanu paprika možete zameniti sjumbirom.

Postoji nekoliko tipova Neera dijete, ali pravilo je da se osim ovog napitka ne pije ništa drugo pa ni kafa. Tokom kure mršavljenja, potrebno je da se pije oko 2 litra nera napitka svakog dana.

Osim čvrste hrane morate se odreći i mlečnih napitaka i proizvoda od mleka, gazirani napici takodje ne dolaze u obzir, kao ni alkoholna pića a poželjno je ostaviti ili smanjiti cigarete ako ste pušač. Proizvodjači nera sirupa tvrde da uz ovaj napitak za detoksikaciju možete lakšeostaviti cigarete.

Oprez sa drastičnim dijetama

Mnogi stručnjaci se slažu da sve drastične dijete imaju tendenciju da budu nezdrave pa i opasne, jer njima lišavate svoj organizam neophodnih vitamina i hranljivih materija. U redu je da se vodi računa o tome da hrana bude raznovrsna, uravnotežena i zdrava, sa manje preradjenih namirnica, a najbolje rešenje je dijeta koju će na osnovu Vašeg kompletnog stanja organizma i godina starosti utvrditi i preporučiti nutricionista.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts