Jogurt torta sa borovnicama

Za sve domaćice koje baš i ne uživaju u pripremi torti, imamo odličan recept. Recept za takozvanu jogurt tortu sa borovnicama je vrlo jednostavan i brz za pripremu, a torta sa borovnicama je vrlo neobičnog ukusa. Imajte u vidu da je ovo jedan od onih recepata u kome nije potrebno peći koru, tako da je vreme pripreme znatno skraćeno u odnosu na klasične torte, kada je potrebno peći barem jednu koru.

Ukoliko vam se ne dopada naročito da koristite borovnice, jogurt torta može biti prepremljena i sa drugim vrstama sitnog ili bobičastog voća. Ja sam do sada isprobala recept sa malinama i mešanim voćem ( ribizle, kupine, jagode, borovnice i maline ) i iskreno ne mogu da se odlučim koja jogurt torta je bolja od koje.
Iako će vam verovatno svi reći da je jogurt torta sa borovnicama najbolja kada se priprema tokom leta, jer osvežava, moram priznati da nisam saglasna sa tom tvrdnjom, jer se jogurt torta sa borovnicama može konzumirati u bilo koje godišnje doba sa podjednakim užitkom.

Jedino što se može smatrati nekom vrstom mane, kada je u pitanju jogurt torta sa borovnicama jeste što je neophodno pripremiti je nekoliko sati pre služenja. Razlog za to je taj što se jogurt torta sa borovnicama ne peče, već se kora za tortu priprema od mlevenog keksa i putera, pa je potrebno prvo ostaviti u zamrzivaču da se stegne kora, a potom i da se cela jogurt torta sa borovnicama dobro ohladi, kako biste je služili.

torta sa borovnicama

Ukoliko vas zanima kako napraviti ovu ukusnu tortu, biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 300 gr mlevenog keksa
  • 1 pakovanje putera ( 125 grama )
  • 900 ml “ Dukatos “ grčkog jogurta ( ili bilo kog drugog gušćeg kogurta )
  • 500 ml slatke pavlaka
  • 500 gr borovnica
  • 2 kesice želatina ( ukupno 20 gr )
  • 120 gr kristal šećera
  • 1 limun
  • 1 kesica vanilin šećera

Kako se pravi jogurt torta sa borovnicama?

Ukoliko ćete jogurt tortu pripremati sa zamrznutim borovnicama obavezno ih prethodno otopite i ostavite ih da se dobro ocede.

  1. Najpre pripremite koru, jer je neophodno da je ostavite u zamrzivaču da se stegne, dok vi pripremate fil za tortu. Pomešajte mleveni keks sa puterom, pa dobijenom smesom prekrijte dno posude u kojoj ćete pripremati tortu. Zatim pokrijte posudu aluminijumskom folijom i ostavite u zamrzivaču da se stegne. Dovoljno je pola sata do sat, a sve zavisi od jačine vašeg zamrzivača.
  2. Limun dobro operite i izrendajte na sitno rende njegovu koricu. Želatin razmutite prema uputstvu sa pakovanja.
  3. Pomešajte jogurt sa kristal šećerom i vanilin šećerom, pa dodajte i izrendanu koricu od limuna. Najbolje je da ove sastojke mešate drvenom varjačom.
  4. Kada ste rastvorili želatin prema uputstvu sa kesice, najčešće je potrebno i da ga zagrejete. Nakon što učinite sve to, dodajte želatin smesi sa jogurtom.
  5. U međuvremenu se kora za tortu stegla, pa je izvadite iz zamrzivača. Najpre je prekrijte smesom od jogurta i želatina, zatim preko rasporedite borovnice.
  6. Umutite slatku pavlaku prema uputstvu sa pakovanja, pa prekrijte njime tortu. Ukoliko želite, možete je ukrasiti borovnicama. Ovako pripremljenu jogurt tortu sa borovnicama ostavite da odstoji barem 4 sata u frižideru, pre nego što je poslužite.

Imajte u vidu da ovaj recept možete da menjate u skladu sa sopstvenim željama. To se najpre odnosi na redosled ređanja, ali i na izbor voća. Jogurt torta sa borovnicama je jako ukusna i ukoliko ređate red borovnica, red fila sa jogurtom.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts