Abortus – vrste pobačaja i moguće komplikacije

Abortus je veštački prekid trudnoće koji se izvodi na zahtev trudnice. Odluku o prekidu trudnoće donosi samo trudnica, dok  je za prekid trudnoće kod onih koje imaju manje od 16 godina neophodna saglasnost roditelja.

Ipak,  ginekolog može da odbije izvodjenje abortusa iz tehničkih razloga etičkih ili verskih. Neki će ga odbiti čak iako postoje indicije da je kiretaža preporučljiva iz medicinskih razloga – bolest majke, utvrdjena anomalija ploda… U slučaju da je trudnoća starija od,  sastavlja se komisija koja će odlučiti da li abortus treba da se izvrši ili ne. U zavisnosti od države, negde je abortus potpuno zabranjen, a razlike postoje i u smislu – do koje nedelje je dozvoljen (uglavnom je  to do 10 nedelje).

abortus1Razlozi za prekid trudnoće

Medicinski– Oboljenja koje bi mogla ozbiljno da ugroze zdravlje i život žene.

Etički i pravno-kriminogeni – trudnoća nastala  silovanjem ili obljubom nad nemoćnim ili maloletnim licem,  zloupotrebom službenog položaja i incest.

Eugenički – biološko-genetski faktori koji oštećuju plod, oboljenje majke od  rubeole, upotreba tetraciklina ili citostatika.

Socijalni – teško materijalno stanje, veći broj dece, vanbračna trudnoća.

Načini izvodjenja abortusa

Tradicionalni pristup dilatacije grlica, aspiracije i instrumentalne revizije materice je  najzastupljeniji. Trajanje abortusa je oko 10 minuta.

Hemijski ili farmakoloski abortus postaje sve zastupljeniji.

Kombinacija farmakološkog i instrumentalnog prekida trudnoće, kada se pobačaj inicira lekovima a završava instrumentalno.

Farmakološki abortus ili kombinovani je prikladna metoda za žene koje nisu radjale. Farmakoloskim putem se najpre otvara i razmekšava grlić materice i inicira pobačaj što olakšava i ubrzava moguće instrumentalno dovršavanje pobačaja. Uspešnost farmakološkog metoda je oko 90 posto  ako se izvodi do 8. nedelje trudnoće.

abortus2Anestezija

Pacijentkinja, ginekolog, anesteziolog pa i  materijalni faktori utiču na to da li će se za abortus koristiti kratkotrajna sedoanalgezija ili lokalna anestezija.

Da li boli kiretaža? Ako se obavlja pod anestezijom, sama procedura je za ženu bezbolna ali je za vreme oporavka moguća pojava bolova koji su tipični za menstrualne bolove.

Priprema pacijentkinje podrazumeva uzdržavanje od jela i pića 5-6 sati,  pismeni podatak o krvnoj grupi i grupi vaginalnog sekreta.

Komplikacije, posledice i opasnosti

Kakvi su mogući rizici abortusa zavisi od nekoliko faktora – zdravstveno stanje i starost žene, starost trudnoće, tehnika zahvata, vrsta anestezije, stručnost ginekologa, higijenski uslovi…

Komplikacije nakon abortusa  u prvom tromesečju ( u ranoj trudnoći ) je vrlo mala. Što je trudnoća starija mogucnost komplikacija je veća.

Uopšte,  komplikacije osim infekcija su relativno retke, dok se  infekcije uglavnom javljaju zbog zaostatka posteljičnog tkiva .

Najčesći uzrok infekcija je stanje vaginalne i cervikalne flore. Komplikacije koje su u vezi sa infekcijama su  kolpitis, cervicitis, endometritis, adneksitis, tuboovarijalni absces(i), parametritis, endomiometritis, peritonitis i sepsa. Simptomi su uglavnom povišena temperatura, bolovi u stomaku i pojava vaginalnog sekreta neprijatnog mirisa.

Jaka krvarenja nakon abortusa  su znak prisustva rezidue, perforacije ili atonije materice. Ipak to je retka pojava .

Simptomi zaostalog tkiva su krvavljenje koje može da traje više od 2 nedelje, izbacivanje delova konceptusa i/ili zgrušane krvi, grčevi…  Ovakve komplikacije se rešavaju lekovima koji izazivaju kontrakcije i izbacivanje preostalog tkiva . Druga mogućnost je aspiracija ili kiretaža.

Postabortalni sindrom je komplikacija koja se dešava  kada se materica ne kontrahuje normalno pa se krv zadržava u materici ili kada „blokira“ kanal grlića materice i onemogućava  isticanje krvi.

Perforacija kao komplikacija je probijanje zida materice instrumentima kojim se obavlja abortus. Pošto je materica jak mišić, rana zaraste sama i oporavak je izvestan ako je rana površna i uz upotrebu antibiotika, ali u slučaju da je povredjen veći krvni sud ili neki organ , to se mora hirurški rešiti.

Još jedna komplikacija je embolija – zapušenje krvnog suda vazduhom ili krvnim ugruškom. Plućna embolija se ispoljava osećajem probadanja u grudima, otežanim disanjem, kašljanjem i iskašljavanjem sukrvice. Ipak reč je o najredjoj komplikaciji abortusa.

Formiranje priraslica u materici usled „agresivne“ kiretaže koje ne „zamenjuju“ veliku površinu endometrijuma smatraju se bezazlenom komplikacijom ali  ako je veći deo površine zahvaćen priraslicama, posledica može biti  oskudna menstruacija i sterilitet.

Komplikacije nastale zbog dejstva anestetika su najčešće prolaznog karaktera. Takodje,  alergijske reakcije su retke. Nakon budjenja, posle opšte anestezije,  javljaju malaksalost, mučnina i dezorijentacija.

Veoma retko se može desiti da žena posle abortusa bude i dalje trudna, a to je uglavnom kada se primaši kompletan plod ili kada je u pitanju višestruka trudnoća. Ova komplikacije je češća kada se abortus obavlja pre 4 nedelje trudnoće . Nakon takvog abortusa, znaci trudnoće su i dalje prisutni a abortus se ponavlja za sedam dana.

Abortus i menstruacija

Menstruacija nakon abortusa  ne mora da bude u ranijem ritmu, i moguće je skraćenje ili produžavanje ciklusa. Ipak, reč je o kratkotrajnoj pojavi.

Abortus i naredne trudnoće

Još nema detaljnih dokaza da abortus koji je protekao bez komplikacija može da u budućnosti dovede do vanmateričnih trudnoca, anomalija ploda, spontanih pobačaja ili radjanja mrtvog deteta.

Abortus na prirodan način?

Namerni pobačaj ima dugu istoriju i bio je izazivan različitim metodama, kao što su neke biljke ili drugi tradicionalni preparati. U doba moderne medicine svakako se ne preporučuje korišćenje raznih pripravaka na svoju ruku! Od biljaka koje su se koristile su vratić ili gorska metvica ali upotreba  biljaka u takve svrhe može uzrokovati ozbiljne, čak i smrtonosne pojave, poput  zatajivanja organa.

Možda će Vas zanimati i sledeće teme:

Šta su policistični jajnici i kako se leče čajevima

Trudnoća posle abortusa

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts