Blokada motora najbolje štiti automobil od kradje

U doba kada se automobili sve više i više kradu sasvim je logično što njihovi vlasnici pokušavaju da ga osiguraju na sve moguće načine, ne bi li pokušali da spreče lopove da odvezu njihovog čeetvorotočkaša. U tu svrhu ljudi smišljaju i ugrađuju različite načine zaštite.

Zaštita automobila od krađe može biti električna i mehanička. Kada se kaže mehanička zaštita automobila, zapravo se misli na sprave koje fizički sprečavaju lopova da ukrade, odnosno odveze vaš automobil.

Mehanička zaštita automobila

Do sada se najboljim načinom zaštite svakako pokazala čuvena “ Lavlja kandža „ ili sistem zaštite poznat kao “ Zeder „.

blokada motora

Međutim, prema iskustvima korisnika oba ova mehanička načina zaštite imaju brojne mane, koje se mahom odnose na uništavanje volana i na težinu, kada je u pitanju “ Lavlja kandža „.

A kada je u pitanju sistem zaštite poznat kao “ Zeder „, smatra se velikim nedostatkom što ovlašćeni servis ne priznaje garanciju nakon ugradnje ovog sistema, koji je postao poznat kao sistem sa izuzetno visokim stepenom zaštite automobila od krađe.

Elektronska zaštita automobila

Kada je u pitanju električna, mada je pravilnije reći elektronska zaštita automobila, ona se najpre odnosi na ugradnju različitih tipova alarmnih sistema, te na ugradnju imobilajzera, kao dodatnog sredstva zaštite.

Alarmni sistemi najpre služe da upozore vlasnika, ali i da glasnom sirenom koja je sastavni deo svakog alarma, spreče lopova da nastavi sa krađom. Međutim, činjenica je da ako je neko rešio da ukrade auto, učiniće sve kako bi to izveo, čak i pored uključene sirene na alarmu. Zato se u sklopu gotovo svakog alarma nalazi i blokada motora, koja će sprečiti kradljivca da odveze vaš auto.

Kao poseban vid zaštite u poslednje vreme se ističu takozvani imobilajzeri, koji predstavljaju dodatak auto alarmu. Imobilajzer je potpuno odvojen od alarmnog sistema, mada pojedini, kvalitetniji alarmi imaju u sebi i imobilajzer.Blokada motora se nalazi u sklopu gotovo svakog alarmnog sistema, a imobilajzer predstavlja dodatak, jer služi da blokira paljenje.

Imobilajzer može biti sa takozvanim “ Touch key “ karticom ili u bežičnoj, odnosno wireless varijanti. Ukoliko se, recimo dogodi da potencijalni lopov čak ima ključ od vašeg automobila, kojim će isključiti alarm, ukoliko imate ugrađen imobilajzer on svakako neće moći da pokrene motor ukoliko ne poseduje i specijalnu “ Touch key “ karticu koja će deaktivirati ovaj uređaj.

Šta je blokada motora na autu ?

Blokada motora na autu predstavlja svojevrstan način zaštite od krađe, jer čak i ukoliko se dogodi da lopov uspe da isključi alarm, neće uspeti da pokrene vaš auto ukoliko se na njemu nalazi blokada motora. Razlog je vrlo jednostavan : blokada motora praktično prekida dovod goriva do motora, tako da će lopov samo bezuspešno verglati motor vašeg automobila, bez šanse da ga upali. Nažalost, uvek može da ga, recimo odgura.

No, nemojte da vas brine podatak da blokada motora na autu prekida dovod goriva, jer se to odnosi samo na slučajeve kada auto pokušava neko da upali bez ključa, odnosno kada pokušava da ga upali “ na žice „. Čim ubacite ključ u bravu, vaš automobil će se normalno pokrenuti.

Problem sa blokadom motora na autu

Ono što mnogi korisnici sledećih marki automobila : “ Renault Megan „, “ Clio „, “ Opel Astra „, “ Golf 4 „, “ Peugeot „, “ Fiat „, ali i mnogih drugih navode kao problem vezan za blokadu motora jeste činjenica da se dogodi da se nekad uključi i sama od sebe, pa vlasnik automobila ima problem da pokrene svog četvorotočkaša.

Razlog za to može da bude što u većini novijih modela automobila postoji fabrički ugrađena električna, odnosno elektronska blokada motora, pa se neretko događa da kompjuter “ pomeša lončiće “ i blokira motor. Kada se to dogodi najbolje je pozvati ovlašćeni servis za vaš automobil, pa videti šta je najbolje da učinite. Obično je dovoljno dekodirati ključ, mada se ponekad dogode i krupniji kvarovi.

Ukoliko imate naknadno ugrađen alarm, takođe se može dogoditi da se aktivira blokada motora na autu, čak i vama, kao vlasniku, što sasvim logično ne bi trebalo da se događa. U tom slučaju je svakako bolje pozvati auto servis gde ste ugrađivali alarm, pa videti šta je najbolje da uradite. Obično je u takvim situacijama dovoljno da majstori koji su vam ugrađivali alarm prekontrolišu relej na koji je povezana blokada motora na autu i eventualno ga zamene.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts