Činjenice o obaveznom osiguranju od autoodgovornosti koje mora znati svaki vozač

Koliko god da se piše o temi obaveznog osiguranja od autoodgovornosti shvatili smo da mnogi vozači znaju samo površne informacije. Malo je onih koji su detaljno upućeni, a smatramo da bi svako trebalo da zna.

Naravno, ne morate znati svaki detalj ali osnovne stvari su obavezne. U razgovoru sa stručnim ljudima došli smo do zaključka da ove činjenice morate znati. Pričitajte tekst do kraja i podsetite se lekcije koju ste zaboravili od polaganja vozačkog ispita.

Obavezno osiguranje od autoodgovornosti – U kojim situacijama možete aktivirati?

Zakon koji obavezuje svako vozilo da ima aktivirano osiguranje od autoodgovornosti donet je kako bi se druga lica zaštitila od nesavesnih vozača. To znači da obavezno osiguranje vozila pokriva samo troškove drugih vozila koja su deo nezgode. Nećete moći da naplatite štetu na svom vozilu, za takve situacije neophodno je da imate aktivno kasko osiguranje vozila.

Ponude se razlikuju po određenom iznosu koji pokrivaju i situacije u kojima će one biti prihvaćene. Pročitajte ponudu osiguravajućih kuća i izaberite onu najpovoljniju za vas. Ako napravite saobraćajnu nezgodu koja je van tih okvira, osiguravajuća kuća će isplatiti premiju ali će vas teretiti za tu sumu.

Cena obaveznog osiguranja – Kako premijumski stepen utiče na cenu?

Svaki centar za registraciju ima saradnju sa određenim osiguravajućim kućama, nekada imate mogućnost izbora, nekada je to samo jedna opcija. Cena zavisi od izbora osiguravajuće kuće. Uglavnom su cene jako slične, kao i ponuda, tako da to neće drastično promeniti ukupnu cenu.

Da li ste čuli nekada da postoji bonus i malus sistem? Najveći uticaj ima vaš premijumski stepen. Što je stepen viši, cena osiguranja je niža.

Vaša istorija u vožnji je važna, na osnovu toga se određuje premijumski stepen koji može biti najviši stepen 1 ili najniži stepen 12. Za svaku godinu u kojoj ne napravite prekršaj u kome ste vi krivi, dobijate jedan stepen više naredne godine. Ali ukoliko ste u prethodnoj godini napravili prekršaj, sledeće godine vaš stepen biće niži za najmanje 3 pozicije. Samim tim i obavezno osiguranje će biti skuplje.

Evropski izveštaj – Kako se aktivira polisa obaveznog osiguranja?

Kada do saobraćajne nezgode dođe, morate znati kako postupiti u određenim okolnostima. Kada je šteta mala, recimo do 500€, dovoljno je popuniti evropski izveštaj. To je formular koji svaki vozač mora imati u svom vozilu. Neophodno je da se vozači usaglase ko je kriv i razmene podatke koji su potrebni za evropski izveštaj.

Za nezgode koje za posledicu imaju veća oštećenja vozila i povrede vozača, obavezno pozvati policiju i hitnu pomoć ako je neophodno. U tim situacijama samo policijski izveštaj može biti merodavan za isplatu premije.

U praksi se pokazalo da je najbolje u bilo kojoj situaciji pozvati policiju, za svaki slučaj. Nekada osiguravajuća društva ne žele da prihvate evropski izveštaj, pa je policijski izveštaj uvek sigurna opcija.

Zeleni karton – Adekvatna zamena za obavezno osiguranje van granica Srbije

Obavezno osiguranje od autoodgovornosti odnosi se samo na Srbiju. Ako planirate putovanja van granica, obavezno dokupite zeleni karton. To je dokument koji predstavlja osiguranje u inostranstvu, bez njega ne možete naplatiti štetu, ako do nje dođe van granica Srbije.

Zelenu kartu možete kupiti samo u osiguravajućoj kući u kojoj imate aktivno osiguranje od autoodgovornosti. Najbolja opcija je kupovina prilikom registracije, jer zelena karta važi do isteka obaveznog osiguranja, kad god da je kupite. Takođe i cena je ista, zato je uglavnom kupuju prilikom registracije.

Imajte na umu da ne prihvataju sve zemlje ovaj dokument. Najbolje je raspitati se pre putovanja da li sve zemlje kroz koje prolazite prihvataju međunarodni zeleni karton, ako ne pronađite rešenje.

Koje osiguravajuće društvo i ponudu za obavezno osiguranje izabrati?

Logično pitanje koje bi svako postavio nakon čitanja teksta. Potrebno je istražiti i uporediti ponude nekoliko osiguravajućih kuća i odlučiti šta je vama najbitnije. Kako ne bi gubili vreme, savetujemo da pozovete agenciju Balkan 2001 i porazgovarate sa stručnim ljudima.

Balkan 2001 je agencija za tehnički pregled i registraciju koja postoji već 23 godine. Nalaze se na Starom sajmištu u blizini TC Ušće. Potražite kontakt i dosta korisnih informacija na njihovom sajtu “balkan2001.rs”.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts