Izgradnja kuće od slame i gline

Verovatno su finansijski momenat i ekonomska računica osnovni razlog što su kuće od slame danas sve popularniji način gradnje kuća.

Slama je zaprao poljoprivredni višak i može se nabaviti relativno jeftino. Poseduje kombinaciju, kao gradjevinski materijal, izolacijskih i statičkih svojstava. Mogućnosti tehnika gradnje kuće od balirane slame su skoro neograničene.

Zid od balirane slame je nosivi element, kada konstrukcija krova leži direktno na zidove. Često se slama koristi i samo kao ispuna, gde se strukturalni elementi objekta grade najčešće od drveta, betona ili metala.

Za razliku od drugih građevinskih materijala, slama je odličan materijal za gradjenje nepravilnih oblika objekata koji neretko postaju pravo unikatno umetničko delo.

kuca od slame1

Kako se prave kuće od slame

Izgradnja i zidanje kuća od slame, može biti takva da se skoro i ne primeti i da izgleda da je objekt građen uobičajenim materijalima.

Slama neprimetno ostaje između slojeva zidova i omogućava odličnu izolaciju pa će tako i računi za struju biti znatno manji.

Ipak, zidovi od slame se moraju dodatno tretirati posebnim da bi se slama zaštitila od spoljnih uticaja. U tu svrhu se najčešće koriste materijali od gline. Zaštita od cementa nije odgovarajući materijal za tu namenu jer u kombinciji sa slamom stvara sloj koji ne omogućava zidovima da dišu, što rezultira truljenjem slame.

Slama kao gradjevinski materijal

Slama je materijal koji se proizvodi odnosno uzgaja svake godine. Onda kada kuća koja u sojoj konstrukciji imaslamu, prestane dase koristi, slama se i nakon dugog niza godina može kao kompost koristiti u povrtarstvu za malčovanje. Bale slame u zidovima kuća su izuzetna zvučna izolacija, pa nije čudo što se koristi za izolaciju tonskih studija. Količina buke koja može dospeti u kuću od slame je toliko mala da je boravak u takvom objektu potpuno opuštajući.

Ako u ovakvu kuću ugradite još i solarne ploče i staklenu baštu na jugu, dobićete savršeno isplativ uobjekat u energetskom smislu. Smanjićete ili račune za struju ili količinu potrebnog čvrstog goriva za grejanje tokom hladnih dana.

kuca od slame2

Nizak rizik od požara

Pošto je slama u balama koja se koristi za izgradnju kuća, jako gusto stisnuta, u njoj nema dovoljno kiseonika da bi se eventualno zapalila. Ovo potvrdjuju i istraživanja referentnih ustanova u Nemačkoj.

Zidovi

Zidovi od balirane slame su više nego dovoljni da budu noseće konstrukcije za spratove, krov i nanose snega tokom zime.

Bale od slame su ispitivane i pokazale su se kao povoljana način za gradjenje i dvospratnih objekata. Medjutim ako je koristite kao ispunu, mogućnosti su još veće.

Niski troškovi gradnje

Za objekt od oko100 m2 otprilike bi bilo potrebno oko 400 bala slame, što priznaćete mnogo jeftinije košta nego kada bismo zidovepravili od cigle ili bloka.

je puno jeftinije nego kad bismo gradili zidove od opeke ili blokova. Osim toga, zidove od cigala je potrebno izolovati na primer mineralnom vunom što povećava trošak.

Dodatna ušteda dolazi ako kuću ne grade profesionalci. Iskustva govore da su često vlasnici objekta od slame ujedno i glavni graditelji. Kuća se može omalterisati glinom ili mešavinom od blata, drveta i zemlje.

Zdravo okruženje

Slama je prirodan i zdrav materijal koji nema štetne uticaje. Ne uzrokuje alergije a kvalitet vazduha u skućama od slame jebolji jer nema nikakva štetna isparavanja.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts