Saveti za pecanje na Srebrnom jezeru

Često možete čuti da Srebrno jezero nije samo prirodni Raj za odmor, već i za ribolov. No, nažalost mišljenja po pitanju ribolova na ovom jezeru, koje je od Beograda udaljeno tek nešto više od 100 kilometara su vrlo podeljena. Neki ribolovci ga hvale, a neki vele da nikada više neće krenuti tamo u ribolov.

Ribolov na Srebrnom jezeru

Ribolov na Srebrnom jezeru je nekada bio vrlo razvijen, pa se zato često moglo čuti da je ovo jedna od omiljenih stajaćih voda u kojoj se peca : babuška, šaran, som i druge vrste ribe. Nažalost, poslednjih godina je mrežarenje, odnosno ribolov mrežom uspeo da gotovo istrebi ribu iz ovog jezera. I mada se situacija s vremena na vreme poboljša, kada se jezero poribi, čini se da mnogi ribolovci nisu oduševljeni idejom da pecaju na Srebrnom jezeru baš zbog prisustva tolikih mreža, koje su zapravo zabranjene.

pecanje na srebrnom jezeru

Međutim, postoje i oni ribolovci koji tvrde da je pecanje na Srebrnom jezeru pravo uživanje, ali samo pod uslovom da pronađete pravo mesto za pecanje.

Dozvola za pecanje

Dozvola koja vam je potrebna za pecanje na Srebrnom jezeru jeste dozvola koja je jedinstvena za područje koje se nalazi južno od reka Save i Dunava.

Na Srebrnom jezeru je zabranjeno i to strogo, pecanje tri vrste ribe : amura, tolstolobika i linjaka. Takođe, ukoliko upecate šarana koji je teži od 10 kilograma obavezno je vratiti ga u vodu. To se isto odnosi na ribolov soma težeg od 40 kilograma i smuđa i štuke težih od 6 kilograma.

Ukoliko niste vlasnik pomenute dozvole, možete otići do prostorija preduzeća “ Srbija šume “ u Velikom Gradištu i tamo dobiti dozvolu. Dozvola se izdaje za dnevno pecanje na Srebrnom jezeru, ali ne i za noćno.

Što se tiče pravila vezanih za upotrebu motornih čamaca za pecanje na Srebrnom jezeru imajte na umu da je njima zabranjen pristup, a prema Odluci koju je donela Skupština opštine Veliko Gradište.

Najbolja mesta za pecanje

Kada su u pitanju mesta za pecanje na Srebrnom jezeru, gotovo je nemoguće reći koje je idealno.

Jedno od mesta koje se preporučuje za ribolov i to posebno za one koji žele da upecaju smuđa i soma, ali i štuke svakako jeste ono koje se nalazi prekoputa obližnjeg sela Ostrvo, kod dalekovoda. Som može biti upecan i u delu oko sela Kiseljeva.

pecanje sarana

Najbolja mesta za pecanje šarana na Srebrnom jezeru su na strani oko sela: Zatonja, Kisiljeva i Ostrva. No, valja imati na umu da se šaran lovi iz čamca, te da je neophodno prethodno hraniti mesto, a prema iskustvima ribolovaca najbolji način hranjenja mesta za lov šarana je kukuruz.

Kao posebno atraktivna mesta pecanje na Srebrnom jezeru se izdvajaju ona oko brane, međutim tokom sezone tu zna da bude naročito velika gužva, pa pojedini ribolovci odlaze na ova mesta u kasnim noćnim satima, ukoliko imaju dozvolu.

Šta se najbolje peca na Srebrnom jezeru?

Iako se često na pitanje : “ Šta se peca na Srebrnom jezeru ? “ može dobiti odgovor : babuška, šaran i som, ukoliko pak upitate meštane isto pitanje lako se može dogoditi da dobijete drugačiji odgovor.
Mnogi meštani vele da se najviše peca deverika i sitna babuška, a da šaran baš i nije često viđen ulov na Srebrnom jezeru. Nažalost, šaran se retko lovi baš zbog prisustva brojnih mreža. Na obližnjem Dunavu je moguće upecati šarana, ali to je već ribolov na reci.
Najviše se peca takozvana bela riba : beovica, deverika, babuška, platika i crvenperka. Međutim, postoji podatak da je upravo na Srebrnom jezeru upecan šaran, za koga se veruje da je sa ukupnom težinom od čak 44 kilograma među najvećim upecanim ribama ove vrste na svetu.

A da vidimo šta se peca na Srebrnom jezeru još… U takozvanom počkopu se nalazi skrovište soma, a koliko je poznato počkopa ima na dosta mesta na Srebrnom jezeru. Vrlo je važno znati da som ne može da se upeca uz obalu, te da se najčešće peca na oko 30 metara udaljenosti od obale, tako da je čamac neophodan za ribolov. Prema tvrdnjama ribolovaca, som se najbolje lovi tokom leta i to po danu, a zabeležen je ulov soma koji je težio čak 82 kilograma. Šaran se bolje peca zimi nego leti i to u zimovniku, na dva metra dubine. Dok u letnjem periodu šaran se povlači i veću hladovinu i dubinu, pa je u to doba moguć ulov šarana na dubini od oko 5 metara.

Nekada je bilo moguće na Srebrnom jezeru uloviti i amura i tolstolobika, a danas se ove ribe svrstavaju u pravu retkost, najviše zbog velike nebrige. Koliko je poznato, u Srebrnom jezeru danas obitava samo krupna i sitna riba, uz izuzetak srednje generacije riba, pa je tako moguće upecati između ostalih : soma, šarana, deverike, babuške, uz izuzetak amura i tolstolobika, koji se svrstavaju u srednje ribe.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts