Prethodnog dana ili juče

prethodnog dana ili juceČesto se postavlja pitanje kako se piše pravilno prethodnog dana ili juče, koje spada u red jezičkih nedoumica. No, ako razmislite šta zapravo znači juče, biće vam sasvim jasno i da li je ispravno reći prethodnog dana ili juče.

U ovom slučaju nam nije toliko bitno šta smatra gramatika srpskog jezika, već pre šta kaže pravopis i kultura lepog izražavanja, uzevši u obzir da je vrlo teško naći adekvatan odgovor na pitanje da li je pravilno reći prethodnog dana ili juče.

Kao gramatička kategorija reč juče spada u red priloga, a u značenju prethodni dan, odnosno onaj dan koji prethodi današnjem danu.

Kako se kaže prethodnog dana ili juče?

Iako su jezički znalci mahom saglasni da je odgovor na pitanje kako se kaže pravilno prethodnog dana ili juče češće pravilnije reći juče, koje je ičešće u upotrebi, ipak se ne može reći da nije ispravno reći ni prethodnog dana, iako je ređe zastupljeno, kako u govoru, tako i u pisanju.

Navešćemo nekoliko primera, koji bi trebalo da vam u potpunosti razjasne kako se kaže ispravno prethodnog dana ili juče:

  1. Išli smo u bioskop juče.
  2. Juče je bio poslednji rok za predaju dokumenata.
  3. Uživajte u današnjem danu, jer je prethodni dan bespovratno prošao.
  4. Premijera mjuzikla “ Mama mia “ je održana juče u Beogradu.
  5. Ponekad imam osećaj kao da smo juče bili u osnovnoj školi.
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts