Kakve idu cipele uz crnu haljinu?

Uz crnu haljinu možete nositi mnogo toga, posebno kada je reč o cipelama. Čizme, baletakne, male i velike štikle, čak i patike u nekim situacijama, mogu se bez problema iskombinovati uz crnu haljinu, u zavisnosti od njenog oblika , prilike za koju je oblačite, itd.

Mala crna haljina: moda koja ne prolazi

Malu crnu haljinu dizajnirala je Koko Šanel, davne 1926. godine. Pre nego što će postati popularna, crna haljina se obično nosila u zapadnom svetu na parastosima i sahranama. A onda dolazi čuvena Koko koja je napravila kreaciju za sva vremena. Malu crnu haljinu dodatno je proslavila Odri Hepbern pedesetih godina prošlog veka.

Ono što je najbolje kod ove kreacije jeste to što se može nositi u svim prilikama. Za početak da naglasimmo da je mala crna haljina zaista širok pojam i može se pojaviti u više oblika. Najčešće je bez rukava, uz telo, malo iznad kolena. Međutim može biti različitih dužina ( premda su sve iznad kolena ili malo ispod ), sa rukavima, na bretele, top, može se širiti od struka na dole ili biti skroz uska uz telo. Vremenom su se kreacije menjale, ali ostalo je pravilo da svaka žena mora imati bar jednu ovakvu haljinu u svom ormaru.

Kako nositi crnu haljinu?
Kako nositi crnu haljinu?

Mala crna haljina dizajnirana je tako da se može koristiti u više prilika. Prvenstvena namena bila joj je za koktel žurke, međutim uz pravi nakit može postati i elegantna, večernja kreacija. Danas, uz odgovarajući sako ili blejzer, mala, crna haljina se koristi i za posao. Takođe, može biti i od različitih materijala.

Duga ili kratka crna haljina?

Nije svejedno kolika će vam biti dužina haljine. Sve zavisi od prilike na koju idete.

Crna haljina srednje dužine se može oblačiti na više prilika. Sjajna je, prvenstveno, za posao. U tom slučaju neka vaša haljina bude negde u dužini kolena, malo iznad ili malo ispod.

Duge crne haljine nose se za večernje prilike odnosno nešto ozbiljnije zabave. Danas je izuzetno popularan takozvani kroj ,,sirena“ to jest, duga, uska haljina koja se širi od kolena na dole. Damama koje su punije, predlažemo duge haljine koje se šire od struka naniže. Crna boja vas ionako čini vizuelno mršavijim, a haljina koja se širi sakriće suvišne kilograme i nedostatke na vašem telu.

Kratka ili duga haljina - potpuno je svejedno!
Kratka ili duga haljina – potpuno je svejedno!

Kratke, mini crne haljine, interesantne su za žurke i neke opuštenije večernje izlaske. Jednom rečju, kada želite da izgledate seksi i kada želite da ostavite nekog muškarca bez daha, nećete pogrešiti sa ovakvom haljinom.

Šta obuti uz crnu haljinu?

Crn boja je izuzetno zahvalna za kombinovanje, pa uz nju možete uklopiti čitavu paletu boja. Ne morate se odlučivati samo za jednu, možete napraviti i neku šarenu kombinaciju, zašto da ne? U zavisnosti od cipela, birajte i druge detalje poput torbice, aksesoara, šminke, nakita, itd.

Crna haljina i crvene cipele
– crvena i crna se sjajno kombinuju. Ovu kombinaciju posebno preporučujemo crnokosim damama. Osim crvenih cipela, svojoj odevnoj kombinaciji dodajte i recimo crvenu torbicu ili crveni blejzer, a kao šlag na tortu, nanesite na usne i crveni karmin. Što se tiče nakita, neki zlatni detalji mogu pojačati pozitivan efekat na ovu kombinaciju. Ako ste iskombinovali crnu haljinu i crvene cipele, ne morate se truditi oko ostalih detalja, pošto boja cipela vam neće dozvoliti da čitava kombinacija bude nekako tamna i zatvorena. Možete još samo odabrati neku lepu crnu pismo tašnu i spremite se da svojom pojavom oduzmete dah.

crna haljina crvene cipele

Crna haljina i crne cipele – Za one koji ne vole da eksperimentišu, verovatno je najjednostavnije da im boja haljine i boja cipela budu iste, odnosno u ovom slučaju, crne. To svakako nije modni promašaj, ali zašto da vam kombinacija bude tako jednolična i dosadna. Ukoliko je u pitanju neki večernji izlazak, ulepšajte ovu kombinaciju sa nekim upečatljivim nakitom, obucite blejzer u bilo kojoj boji, nešto cvetno ili šareno takođe dolazi u obzir. Sama crna haljina i crne cipele učiniće vas starijim i previše ozbiljnim. Izuzetak je recimo ako je haljina top i kratka, i ukoliko obuvate sandale. Mada ni u tom slučaju nije na odmet staviti neki nakit sa cirkonima, čisto da ,,zasijate“.

crna haljjina crne cipele

Crna haljina i krem ili bež cipele – Evo još jedne idealne kombinacije za sve one koji vole jednostavnost. Šta više, možda je bolje da, ako ne nosite neke druge detalje ili aksesoare, pre odaberete krem ili bež, nego crne cipele. Uz krem i bež obuću ide i šminka u ,,nude“ boji, odnosno boji kože. Takođe nemate baš puno prostora za dodavanje nakita, a poželjno je da vam i torbica bude u crnoj, bež ili krem boji.

crna-haljina-bez-krem-cipele

Crna haljina i ljubičaste cipele – Već smo rekli da su uz crnu haljinu moguće razne kombinacije, premda kada je reč o ljubičastim cipelama preporučujemo oprez. Tamno ljubičaste cipele uz crnu haljinu neće preterano doći do izražaja, zato predlažemo da boja vaše obuće bude svetlo ljubičasta, kako bi i haljina i cipele bile primetne. Takođe nema puno prostora za ostale detalje. Neka vam torbica bude u istoj boji sa cipelama, a bilo bi lepo dodati neki nakit u kombinaciji ljubičasto – srebrna boja. Možda bi lepša varijanta bila da haljina bude ljubičasta, a cipele crne, ako već volite kombinaciju ove dve boje.

crna haljina ljubicaste cipele

Crna haljina i plave cipele – Isti slučaj kao i sa ljubičastim cipelama. Nova modna sezona učlinila je popularnim i tamno plavu boju. Međutim crna haljina i tamno plave cipele ne idu zajedno. Ako se radi o svetlijoj nijansi plavih cipela, to bi svakako moglo da prođe. Opet, ako već volite da kombinujete ove dve boje, predlažemo da i u ovom slučaju vaš izbor bude plava haljina i crne cipele.

crna haljina plave cipele

Crna haljina i roze ili pink cipele – Kombinacija sa cipelama u pink ili roze boji je svakako mnogo bolja, nego plava ili ljubičasta. Tada će doći do izražaja i vaša odevna kombinacija i obuća. Drečavo roze, bebi roze, sve moguće nijanse dolaze u obzir. Da bi ste kombinaciju dodatno ulepšali i zasijali punim sjajem, odaberite još nekoliko detalja u istoj boji. Na primer to može biti torbica, nokti, neki simpatični pojas, blejzer, itd. Kod šmike ne valja dodavati drugih boja. Iskombinujte diskretan roze karmin, sa dodarkom roze ili crne senke.

crna haljina roze cipele

Crna haljina i zlatne cipele – Evo jedne vrhunske kombinacije. Crna i zlatna su prosto rođene jedna za drugu. Iako je danas popularno nositi šljašteće haljine, pa čak i u zlatnoj boji, mi vam radije predlažemo da vaša odevna kombinacija bude zlatne cipele i crna haljina. Uz sve to može doći u obzir i neki diskretan zlatni nakit, ali ne previše napadan. Na nokte možete staviti zlatne detalje, pa čak i malo senke sa zlatnim štrasom. Ovu kombinaciju najtoplije predlažemo plavušama ili damama sa svetlo smeđom kosom. Ako ne znate kakvu bi ste torbicu nosili uz ovu kombinaciju, neka to bude, na primer, crna torba sa zlatnim detaljima. Ovakvu kombinaciju birajte za žurke, maturske ili apsolventske večeri ili neobavezne večernje svečanosti.

crna haljina zlatne cipele

Crna haljina i smeđe ili braon cipele – Kombinovanje smeđih i braon cipela sa crnom haljinom može doći u obzir za poslovne prilike. Zavtorene ili klasične cipele na štiklu, kao i baletanke su odlične za ovu kombinaciju. S tim što morate imati na sebi još neki detalj u toj boji, recimo torbu, blejzer, ili nešto slično. Za svečane prilike, žurke, koktele, večernje izlaske i slično ova kombinacija je malo monotona, stoga, birajte je pre za dnevnu varijantu. Ako želite ovakvu boju cipela, odlučite se za svetlije nijanse. Tamno braon boja nije pogrešna već jednostavno cipele vam neće doći do izražaja.

crna haljina braon cipele

Crna haljina i bele cipele – Ovo je kombinacija za sve prilike. Može biti prigodna i za posao, i za izlaske i bilo koja druga dešavanja. Svakako je preporučujemo damama koje ne žele da pogreše i da eksperimentišu. Sa druge strane ovo je možda malo dosadna kombinacija ako je planirate za neku svečanost, pa bar razmislite o nečemu drugačijem u tom slučaju. Ako ste ipak rešili da vaša kombinacija bude crno bela, onda dodajte i malo belog nakita, tipa neku upečatljivu belu narukvicu ili nešto slično.

crna haljina bele cipele

Crna haljina i zelene cipele – Drečavo zelene cipelice uz crnu haljinu odlična su kombinacija. Mogu doći u obzir čak i žute, a ako ste skromniji, slobodno uzmite neku jednostavniju nijansu zelenih cipela. Zelena boja je svakako aktuelna, a ako ih kombinujete sa crnom haljinom, slobodno dodajte i drugih detalja u istoj boji. Najlepše će vam stajati recimo upečatljive bakarne ogrlice ili narukvice sa zelenim detaljima, kao i krupne minđuše u istoj varijanti. Na oči nanesite zelenu senku. Za one koji su spremni na izazove mogu se dodati i crveni detalji ( poput crvenog ruža, crvenog laka za nokte i slično ) ali bez preterivanja. Ukoliko je i boja vaših očiju zelena, onda nema razloga da razmišljate o drugim bojama koje želite da kombinujete uz malu, crnu haljinu.

crna haljina zelene cipele

Crna haljina i sive cipele – Svetlo siva boja nije loša za crnu haljinu. Preporučujemo je ako na sebi imate dosta srebrnih detalja ili cirkona. U tom slučaju možete birati neku pismo tašnu u srebrnoj boji ili tašnu na kojoj dominiraju cirkoni i štras. Sive cipele i crna haljina mogu doći u obzir i za poslovne i dnevne kombinacije. Radije vam preporučujemo da, ako već želite sivu obuću, pre odaberete sandale nego cipele.

crna haljina sive cipele

Crna haljina i srebrne cipele – Ako već toliko volite sivu, onda vam radije savetujemo da vašu crnu haljinu iskombinujete sa srebrnim cipelama. Opustite se i sa ostalim detaljima, pogotovo sa nakitom. Slobodno birajte nakit sa dosta cirkona, tako da i u ovom slučaju u obzir dolaze torbice sa štrasom i cirkonima. Popularne su crne haljine sa srebrnim detaljima, pa ako ste sebirali varijantu ovog tipa, to je još jedan razlog više da se odlučite i za srebrne cipele.

crna haljina srebrne cipele

Crna haljina i tirkizne cipele – Tirkizna boja pojavila se od skoro na modnim pistama i skoro svi su se veoma brzo zaljubili u nju. Upečatljiva je, pa će i vaša odevna kombinacija biti upečatljiva kada se odlučite za crnu haljinu i tirkizne cipele. Možete dodati još detalja u tirkiznoj i beloj boji. Zlatna takođe ne može da škodi. Rado je preporučujemo devojkama sa plavim očima, pošto u tom slučaju treba da se našminkate u plavim ili zelenim nijansama, što će dodatno istaći vašu prelepu boju očiju.

crna haljina tirkizne cipele

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts