Nezamenjiv ili nezamenljiv

Nezamenjiv ili nezamenljivU primeru kako se piše pravilno nezamenjiv ili nezamenljiv zapravo imamo dve jezičke nedoumice. Prva je, da li je pravilno zamenjiv ili zamenljiv, a druga je kako se ispravno piše nezamenjiv ili nezamenljiv. Tako da najpre moramo videti šta veli gramatika po pitanju prvog dela ove jezičke nedoumice, pa tek onda da vidimo šta kaže pravopis srpskog jezika kako se piše pravilno nezamenjiv ili nezamenljiv.
Zanimljivo je da gramatika dozvoljava oba oblika i zamenjiv i zamenljiv, međutim češće se može čuti oblik zamenljiv, jednostavno zato što je lakši za izgovor.
A kao odgovor na drugo pitanje, to jest kako se piše ispravno nezamenjiv ili nezamenljiv, valja znati da pravopis srpskog jezika ima pravilo da se odrična rečca NE uz prideve i imenice uvek piše sastavljeno.

Kako se kaže ispravno nezamenjiv ili nezamenljiv?

Sada kada znamo šta vele gramatika i pravopis srpskog jezika po pitanju jezičke nedoumice kako se piše pravilno nezamenjiv ili nezamenljiv, odgovor nam se sam nameće : pravilna su oba oblika i uvek se odrična rečca NE piše sastavljeno.

Evo i nekoliko primera, kako bismo u potpunosti razjasnili ovo pravilo:

  1. Niko nije nezamenljiv, to svi znamo.
  2. Najgori ljudi su oni koji misle da su nezamenjivi.
  3. Do nedavno je bio nezamenljiv igrač, a onda je pokazao svoju sujetu.
  4. Kad mi kaže da je nezamenjiv, samo se nasmejem, jer znam da to nije istina.
  5. Ovaj artikal je nezamenljiv, pa ne primamo reklamacije.
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts