Kako preboleti raskid posle duge veze

Oporavak od duge veze može biti veoma bolan i predstavlja veliko iskušenje. Kada se pođe od toga da je ona ili on bio deo svakog vašeg trenutka, a da sad to nije, zaista ima razloga za brigu od posledica. Pokušaćemo da otkrijemo da li je to stvar navike i izreke „navika je jedna muka a odvika dve“ ili je samo neprisustvo druge osobe sa kojom ste proveli toliko vremena nešto što se ne može tako lako promeniti i na šta se čovek ne može lako adaptirati.

Bili vi spremni na to ili ne, stanje stvari je tako da što pre prihvatite novu fazu svog života to će vam svakako biti lakše i bolje je da gledate na prethodne godine kao iskustvo za koje možete da kažete da ste ponosni i dostojanstveno sa ponosom krenete dalje u život.

Kako preboleti raskid

Kako preboleti raskid

Jedno od najdelotvornijih saveta jeste da počenete da uživate u malim stvarima koje ćete sami raditi. Verovatno ste na sebe zaboravili i fokusirali se možda previše na neke druge stvari, kako to obično ide u dugim vezama. Međutim, potrebno je samo malo da osvežite pamćenje i da se prisetite nekih ranijih aktivnosti ili hobija u kojima ste nekada uživali, još pre upoznavanja sa dotičnom osobom.

Probajte da dokažete sebi da možete da uradite sve poslove koje je vaš partner nekada obavljao umesto vas, počnete sami da uživate u trenutku trenirajući samostalnost i samopouzdanje. Zatim, krenite na neki sport, rekreaciju, praktikujet duge šetnje sa starim prijateljem ili sa psom. Na kraju krajeva, ukoliko vam finansije dozvoljavaju, uvek možete otići na neko putovanje. Ako odete sami svakako ćete imati veće šanse da upoznate nekog možda baš po vašj meri.

Zaposlensot je takođe proveren recept za sve boljke, kako psihičke tako i za fizičke. Što ste više zaokupljeni nekim poslom i ozbiljno se posvetite svemu što radite, nećete ostavljati ni vremena ni „praznog prostora“ za patnju i razmišljanje o nekadašnjim provedenim trenucima sa vašim bivšim partnerom. Samo ne dozvolite sebi da budete besposleni.

Krenite dalje, fokusirajte se na vaše obrazovanje, na usavršavanje sebe, na kuvanje novih neisprobanih recepata i td. Aktivnosti i posla ima na pretek.

Održavati prijateljstvo ili ne

Prvo prema sebi budite iskreni i recite da li zaista možete ostati prijatelj sa svojim bivšim momkom ili devojkom, pogotovu nakon dugotrajne veze.

Neki bivši partneri mogu ostati prijatelji, nekima je to potrebno određeni period dok se ne naviknu na raskid, a neki imaju toliko toga zajedničkog (sa isprepletanim poslovima i životima) da se ne mogu odjednom fokusirati samo na sebe.

Ako ste i dalje zaljubljeni, ako i dalje volite svoju „ne raskidivu“ polovinu i ako se osećate „nepodnošljivo“ povređeni, onda ćete želeti da ostanete u kontaktu sa tom osobom, doživljavajući to kao pojas za spašavanje.

Ljubavne veze su vrlo osetljiva tema i samim stručnjacima, psihoterapeutima, a kamoli laicima poput većine partnera, koji su uglavnom zaslepljeni jakim emocijama, bile one pozitivne ili negativne.

Ipak održavati prijateljski kontakt samo je zavaravanje i stvaranje lažnog osećaja neke sigurnosti, ne napuštenosti.

Ostanite dugari samo ako verujete i ako vam ne smeta isključivo prijateljski odnos sa svojim bivšim momkom, odnosno devojkom.

Sa druge strane, ostajenje u stalnom kontaktu može samo vratiti neka sećanja na vašu vezu što za posledicu može imati produbljivanje patnje po obe strane.

Prestanite da pratite bivšeg partnera na društvenim mrežama

Ukoliko ste aktivni na internetu i uključeni u društvene mreže što zbog posla što zbog sebe, neminovno je da ćete doći u iskušenje da pročačkate šta radi i on, odnosno ona. Baš to ne treba da radite.

Kad neko sa strane posmatra, oboje ste na putu da nastavite dalje nezavisno jedno od drugog. Ne bi trebali posesivno da se pratite u stopu, to bi samo povređivalo vašu sujetu, jer zapamtite vi niste više centar njegovog (odnosno njenog) sveta.

Pokušajte da ne punite glavu sa informacijama o njemu ili njoj, bar za prvo vreme dok ne prođe neki period. Provereno je da će vam to samo pomoći da se posvetiti sebi i vašem daljem životu.

Aktivirajte se u stvarima koje volite

Ako ste od onih koji vole da putuju, a retki su koji ne vole, krenite u posetu nekim prijateljima koji ne žive u vašem gradu, pa čak ni u vašoj zemlji. Avantura će učiniti svoje, pa ćete bar neko vreme zaboraviti gde ste i sa kim ste bili pre mesec dana.

Kako stručnjaci zaključuju, avantura izaziva usresređenost na trenutak, sadašnjost, a možda i budućnost i tu nema premca.

Ako ste zajedno kao par često putovali, ovaj izazov da putujete sami će vam samo pokazati da li ste sposobni da nastavite da uživate u stvarima koje volite, ali bez njega odnosno nje.

Za kraj pomenućemo i varijantu, ako ste raskinuli dugogodišnju vezu ili brak u toku trudnoće. Sve gore navedeno je svakako delotvorno i u tom blaženom drugom stanju, samo naravno ne treba imati predrasude i ne potražiti savet stručnjaka, psihologa, psihijatra. Danas bar ima toliko grupnih predavanja i terapija za trudnice, u slučaju da nećete da idete sami. U trudnoći, svima je poznato, su žene vrlo osetljiva pa bi svakako trebalo izbegavati da do ovakvih raskida uopšte dođe. Možda je to i dobra strana da razmirice i nesporazume ostavite posle porođaja, jer su bezbednost majke i bebe ipak na prvom mestu.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts