Odštampati ili otštampati

Ukoliko i vi spadate u grupu ljudi koje muči nedoumica kako se kaže ispravno odštampati ili otštampati, ne brinite, jer kao i za gotovo sve jezičke nedoumice gramatika srpskog jezika, a u skladu sa njom i pravopis imaju pravilo i za nju.

U primeru odštampati ili otštampati je reč o glasovnoj promeni Jednačenje suglasnika po zvučnosti, tačnije o odstupanju od ove glasovne promene.

Suština Jednačenja suglasnika po zvučnosti jeste da zvučni suglasnici kada se nalaze ispred bezvučnih, gube zvučnost, odnosno obezvučuju se, te prelaze u svoje bezvučne parnjake. Baš iz tog razloga i zbunjuje često kako se piše pravilno odštampati ili otštampati. Ali, kao i u svakoj glasovnoj promeni, tako i u ovoj postoje odstupanja od pravila. Jedno od tih odstupanja se odnosi i na primer odštampati ili otštampati i ono glasi : “ Glasovna promena Jednačenje suglasnika po zvučnosti se nikada ne primećuje na suglasničke grupe DS i DŠ. “

Odstampati ili otstampati

Kako se kaže pravilno odštampati ili otštampati ?

Kako je u primeru kako se piše ispravno odštampati ili otštampati reč o jednom od odstupanja u okviru pomenute glasovne promene, sasvim je jasno da je jedino pravilno reći odštampati.
Evo i nekoliko primera, kako bismo ovu jezičku nedoumicu razjasnili u potpunosti :

1. Kada ćemo odštampati plakate za koncert ?
2. Možeš li mi odštampati ovo ?
3. Ne možeš odštampati celu knjigu na kućnom štampaču!
4. Želite li da vam odštampam dvostrano ?
5. Do sutra mi donesite odštampane radove.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts