Vodič za kupovinu preko AliExpressa

AliExpress je jedan od najpoznatijih sajtova za onlajn kupovinu, naročito u balkanskim zemljama, gde ljudi vole jeftinu a kvalitetnu robu.

Poznat i kao kineski ebay, ovaj jednostavni sajt za onlajn trgovinu postao je veoma popularan, kako među ljudima koji na ovaj način pazare robu koju kasnije preprodaju, tako i među pojedincima koji kupuju isključivo za sebe.

Ovde možete naći bukvalno sve: odeću, obuću, tehniku, igračke, stvari za pokućstvo, računarske komponente, opremu za kućne ljubimce, kancelarijski materlijal i još mnogo, mnogo toga. Ponuda je zaista velika, a možete naći jedan isti predmet za različitu cenu. Ovo se dešava jer AliExpress okuplja više prodavaca i firmi, a mnoge od njih prodaju iste artikle.

U svakom slučaju, kupovina preko ovog sajta je bezbedna, isplativa i pre svega veoma jednostavna.

Kako kupovati preko Aliexpress-a?

Da bi ste kupovali preko AliExpress-a, potrebni su vam određeni uslovi: morate biti registrovani na sajtu i morate imati platnu karticu.

Registracija na sajt nije ništa komplikovanija od registracije na Fejsbuku ili Instagramu. Dobićete upitnik koji treba da popunite. Takođe, za registraciju na ovom sajtu, potrebno je da imate svoju mejl adresu.

Sada kada ste se registrovali, možete početi sa kupovinom. Ukoliko znate šta želite dovoljno je da naziv predmeta ukucate u pretragu, ali na engleskom. Ako ipak želite da razgledate, na početnoj strani je meni sa kategorijama, pa lagano istražite šta vam se dopada i šta bi ste kupili.

Kada pronađete željeni predmet, kliknite na polje ,,buy now“ i sajt će vam dati dalja uputstva, korak po korak. Sve je veoma jednostavno, samo vam je potrebno minimalno poznavanje engleskog jezika. Dalje, sajt će vam tražiti da ukucate broj svoje platne kartice i nakon toga vaša kupovina je završena.

Za kupovinu preko AliExpress-a ne morate imati devizni račun, postoji opcija da se plaćeni iznos skine u dinarskoj protivvrednosti, po kursu na dan kupovine. Ukoliko budete imali problema zbog kartice, odnosno sajt odbije kupovinu, obratite se za savet u svojoj banci, kako bi vam dali adekvatnu karticu za onlajn kupovinu.

Predmet koji ste poručili obično putuje do vas, mesec ili dva. Ono što je dobro, jeste da je za veliki broj predmeta poštarina besplatna.

Osim AliExpress-a postoje i drugi korisni sajtovi za kupovinu iz Kine, a više o njima pročitajte ovde: AliExpress Srbija

Plaća li se carina ili PDV za kupovinu preko AliExpress-a? Koliko je bezbedna ova kupovina?

Ukoliko kupujete nešto što je jeftinije, do pedeset evra, carinu na kupljene proizvode ne plaćate. Ipak, mnogi korisnici AliExpress-a tvrde da su i sa plaćenom carinom prošli jeftinije, kada su kupovali preko ovog sajta, nego da su željeni artikal tražili u Srbiji.

Što se tiće PDV-a, postoji mogućnost da će vam biti naplaćen, samo ukoliko poštanski službenik smatra da treba da vam naplati porez. U praksi se pokazalo da službenici obično ne traže da se plati PDV, ako se radi o nekom jeftinijem predmetu.

Na primer, preko AliExpresa se rado kupuju maskice, fotrole i drugi akssoari za telefone, koji se mogu naći za tri, četiri dolara, dok u našim radnjama vrede i do par hiljada dinara. U tom slučaju službenici ne naplaćuju PDV. Ako recimo poručujete nešto vredno od tehnike, tu već računajte da morate odvojiti novac i za porez i za carinu.

Kupovina preko AliExpress-a je bezbedna, ali za svaki slučaj proverite prodavca od kojeg kupujete. Prilikom kupovine obratite pažnju na polje SELLER FEEDBACK, gde su ocene prodavca. Ukoliko vaš prodavac ima više pozitivnih ocena, to je znak da od njega možete slobodno i bezbedno kupiti željeni artikal

Saveti za kupovinu na AliExpress-u

I za kraj, evo još nekoliko korisnih saveta za dobru kupovinu preko ovog popularnog kineskog sajta:

1. Pored svakog predmeta je specifikacija istog: dimenzije, težina i slično. Obratite pažnju na ovu specifikaciju, naročito kada kupujete odeću i obuću. Ako recimo nosite veličinu M, kod Kineza ste verovatno za veličinu L ili čak XL, jer su dosta niži i lakši, od nas Balkanaca. Zato pored svakog komada odeće stoje korisne informacije, kao što su dužina rukava, širina struka, ramena i slično.

2. Tražite artikle sa besplatnom poštarinom. Ako ste ukucali recimo pojam watch ( ručni sat ), odaberite još opciju ,,free shiping“ i sajt će vam izbaciti sve ručne satove za koje je poštarina besplatna. Iako poštarina na sajtu ne mora da bude visoka, zašto da ne uštedite, ako ste već u mogućnosti.

3. Istražujte sajt. Već smo pomenuli da na AliExpress-u postoji mnogo prodavaca, od koji dosta njih prodaje isti artikal po različitoj ceni. Zato ne jurite da kupite prvi predmet koji vam se dopadne, već istražite malo sajt i proverite, možda taj isti predmet postoji kod drugog prodavca za manji novac.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts