|

Korisni saveti za sređivanje kuhinje

Svakodnevno kuvanje, gomila prljavih sudova, doručak, ručak, večera – kuhinja je definitivno najprometnije mesto u svakom domu. Zbog toga je posebno važno njeno redovno čišćenje i pospremanje. No kako uz sve druge obaveze ostvariti taj naizgled nedostižan cilj – čista i uvek uredna kuhinja?

Moderna ili rustična kuhinja, uz nekoliko korisnih saveta i trikova koje smo pripremili u ovom članku, svaka će kuhinja lako i brzo zablistati.

Blistava sudopera

Sudopera je uz šporet centralno mesto u kuhinji i zahteva posebnu brigu. Zbog toga što se u njoj zadržavaju ostaci hrane i sva ostala kuhinjska prljavština, od izuzetnog je značaja za zdravlje svih članova domaćinstva da ona uvek bude čista. Uz nekoliko trikova vaša će sudopera biti blistava, bez fleka i rđe, i uvek u funkcionalnom stanju.

Otpušite začepljenje odvodne cevi

Umesto da se izlažete isparenjima od jakih hemijskih sredstava, isporbajte da otpušite sudoperu i odvodne cevi nečim blažim. Kroz levak sipajte u slivnik na sudoperi 100 grama boraksa, a potom još 400 ml ključale vode. Ostavite da deluje petnaestak minuta, a potom pustite mlaz vruće vode sa slavine. Ako ne otčepite cevi odmah, ponovite postupak nekoliko puta.

Začepljenja odvoda možete sprečiti i gaziranim sokom. Dovoljno je da 2 litra nekog gaziranog soka sipate u odvod i da do zapušenja cevi ne dođe. Kipuća voda u kojoj se kuvao krompir takođe se može upotrebiti u ove svrhe.

Međutim, nekad ni jača hemijska sredstva ne pomažu kod zapušenja slivnika i cevi. Ako ste sve isprobali, a vaša sudopera i dalje nije u funkciji, oslonite se na profesionalnu pomoć. Koristeći najsavremeniju tehnologiju, čisteći cevi spiralno ili pod pritiskom, profesionalci kao što je firma za kanalizaciju GAGA, otpušiće sudoperu i očistiti svu prljavštinu i masnoću u cevima.

Poliranje sudopere uz pomoć bebi ulja ili brašna

Ako su vaša sudopera od nerđajućeg čelika i druge hromirane površine izgubile svoj sjaj, možete ga povratiti na jednostavan način. Nekoliko kapi ulja za bebe nanesite na pamučnu krpu pa ispolirajte sve potamnele površine. Nakon toga se sudopera istrlja suvim peškirom, a postupak ponovi ako ima potrebe.

Umesto bebi ulja možete upotrebiti i brašno. Koristite meku suvu krpu za trljanje.

Čišćenje fleka boraksom i limunovim sokom

Pomešajte 200 grama boraksa i 50 ml limunovog soka dok ne dobijete kremastu masu. Uporne mrlje, pa čak i rđa sa sudopere mogu nestati ukoliko ih istrljate sunđerom na koji ste naneli ovu smesu. Nakon trljanja potrebno je isprati sudoperu mlazom tople vode i fleke će nestati.

Šporet koji sija

Po Feng Shui principima, čist šporet privlači novac u kuću. Međutim, to ne bi trebalo da vam bude glavni razlog redovnog ribanja i glancanja vaših ringli. Kako se šporet uključuje više puta dnevno – što za pripremu obroka, što za pripremu kafe, logično je da će često dolaziti i do prolivanja i fleka. Da bi čišćenje bilo što jednostavnije, pametno je da reagujete odmah.

Kada nemate vremena da se odmah posvetite brisanju, pa nastanu tvrdokorne mrlje, ipak postoje neki mali trikovi koje možete preduzeti pa da vaš šporet ponovo zablista.

Ringle bez mrlja

RIngle će ponovo biti kao nove, ako mrlje pospete solju a potom izribate dobro vlažnom četkom. Nakon toga potrebno je dobro ih isprati vodom i osušiti. Brazde na ringlama možete očistiti i praškom za pecivo. Tačnije, prvo uključite šporet da se ringle zagreju, potom pospite prašak za pecivo preko fleka – i izribajte.

Kod šporeta sa staklokeramičkom pločom čišćenje je delikatnije. Da očistite fleke a ne ogrebete staklenu površinu, upotrebite deterdžent i posebno strugalo za staklo.

Čista rerna

Kada spremate u rerni jelo koje može da iskipi poput lazanja, prekrijte rešetku jednim slojem aluminijumske folije i tako zaštitite dno rerne od masnoće. Naravno, nikad nemojte direktno oblagati dno rerne ako želite da izbegnete rizik od požara.

Održavanje rerne čistom je lako ako je nakon svake upotrebe, dok je još topla, operete sapunicom. Ukoliko do nekih tvrdokornijih mrlja ipak dođe, one se mogu rešiti uz pomoć soli, parafina, vode i sode za izbeljivanje. Potrebno je mešavinom parafina i soli dobro istrljati prljavštinu, sve dok ne omekša. Potom se stavi soda u toplu vodu i time detaljno rerna ispere.

Frižider bez neprijatnih mirisa

Postoji pravilo koje kaže da je čist frižider onaj bez mirisa. Međutim, događa se da se zbog nepravilnog odlaganja namirnica neprijatni mirisi ipak pojave. To možete sprečiti na nekoliko jednostavnih načina. Isecite jabuku na kriške i ostavite na polici frižidera. Zamenite je jednom nedeljno i nikad nećete osetiti bilo kakav miris. Slično dejstvo ima tacna sa talogom kafe, kao i limun presečen na pola u koji naspete soli.

Uredni kuhinjski ormarići

Kod visećih zidnih ormarića koji ne dosežu do plafona možete obložiti gornju površinu masnim papirom – tako ćete sprečiti skupljanje prašine. Na dva meseca menjajte prašnjavi papir novim. Stare novine ili časopisi od kvalitetnijeg papira takođe mogu poslužiti za oblaganje fioka i unutrašnjih površina ormarića. Tako će sasvim sigurno biti zaštićeni od prašine.

Ako su se već zaprljali, kuhinjski ormarići se lako mogu očistiti mešavinom vode, tečnog sapuna i sirćeta. Jednom godišnje se preporučuje ribanje celih ormarića sirćetnom vodom.

Uz pomoć nekoliko sastojaka koje već imate u svom domu, bez korišćenja jakih hemijskih sredstava, vaša kuhinja će zablistati. Koji od ovih trikova ste već isprobali? Ako neki niste, sada je prava prilika.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts