|

Kako smršati posle trudnoće bez jo-jo efekta

Svi smi mi do sada čuli za magične dijete uz pomoć kojih se gubi i do 10 kilograma za svega nekoliko dana, tablete koje sagorevaju masne naslage bez promene ishrane ili bavljenja sportom. Naravno, sve su ovo samo bajke jer je realnost dosta drugačija. Niko vam neće reći da ćete veoma brzo nakon dijete sve te kilograme vratiti i možda dobiti još koji više nego što ste imali. Tablete nikako nisu preporučljive za dojilje i treba ih se kloniti. Ipak, nije sve tako crno. Postoje načini kako da izgubite višak kilograma bez bojazni da će se oni vratiti.

Promenite vašu ishranu

Prvi korak je da shvatite da ovo nije dijeta. One svakako nisu dobre za majke koje doje jer mogu uticati na kvalitet mleka. Treba razmišljati o tome kako se pravilno hraniti i unositi što više namirnica koje su dobre za vas i za vašu bebu. Istraživanja su pokazala da se kilogrami najbrže gube promenom ishrane. Kada se odlučite na ovaj korak potrebno je da shvatite da ovo nije promena koja ce trajati samo nekoliko meseci i da ćete se nakon toga vratiti na staro. Ukoliko se to dogodi morate znati da će se i kilogrami vratiti. Nemojte na to gledati kao na kaznu jer ćete veoma brzo odustati.

Promena ishrane može biti veoma interesantna za vas ali i za vasu porodicu. Možete isprobavati nove i egzotične stvari koje do sada niste probali, kao i neke nove recepte koji ne moraju biti previše komplikovani. Ono što sigurno znamo i što i nutricionisti savetuju je da iz ishrane treba izbaciti belo brašno, slatikši i grickalice. To nikako ne znači da ne smete da se počastite kockicom čokolade, samo nemojte preterivati. Takođe ono što se preporučuje je da napravite raspored za bar 5 obroka u toku dana. Tri glavna obroka i dve užine.

Na ovaj način se ubrzava metabolizam jer ćete unositi manje količine hrane, više puta dnevno. Nećete imati potrebu da sednete i da se prejedete. Probajte da ne večerate posle 19h jer tada organizam počinje sporije da vari hranu. Sigurno vam je poznato da so zadržava vodu u organizmu, prema tome budite umereni kada pripremate vaše obroke. Ukoliko se desi da prvog meseca izgubite samo 2-3 kilograma, nemojte odustajati. Potrebno je vreme da bi se ubrzao metabolizam tako da morate biti strpljivi. Ovo je jedini pravilan način da izgubite kliograme bez bojazni da ce se oni vratiti.

Fizička aktivnost

Iako je ishrana najvaznija za mršavljenje, fizička aktivnost je takođe veoma važna. Ne samo da sve vam sport pomoći da brže izgubite kilograme, imaćete i više energije i osećaćete se bolje. Još jedna od prednosti bavljenja sportom je što ćete vremenom videti kako se vaša figura menja. Zato nemojte nalaziti izgovore kako bi preskočili ovaj korak. Znamo da nije lako sve postići kada imate bebu u kući ali to ne znači da je nemoguće.

Sve češće viđamo mame kako sa bebom u kolicima idu na trčanje. Ovo je dobro i za majku i za bebu. Bebama će svakako prijati boravak na svežem vazduhu dok vi vežbate. Ono što je veoma bitno je da krenete lagano. Morate biti svesni svoje kondicije i ukoliko preterate možete se lako povrediti. Ozbiljnija povreda vas može prikovati za krevet što nikako nije pozeljno.

Nekada ove povrede zahtevaju fizikalnu terapiju kako bi brze došlo do izlečenja. Prema tome, krenite prvo sa brzim hodanjem, ovo je takođe veoma učinkovito za gubljenje kilograma. Probajte da menjate tempo kako se ne bi previse umorili. 5 minuta hodajte što brže, nakon toga 5 minuta hodajte lagano kako bi malo odmorili. Vremenom povećavajte minute brzog hodanja dok ne osetite da imate dovoljno snage da krenete lagano da trčite. Najvažnija stvar kada je trčanje u pitanju je da se dobro zagrejete i uložite novac u dobre patike. Na ovaj način smanjujete mogućnost od povreda ali i deformiteta stopala.

Uz malo odricanja i redovnu fizičku aktivnost rezultati će biti vidljivi već nakon nekoliko meseci. Ono što je još važnije je da ne morate da razmišljate o tome da će se kilogrami vratiti. Osećaćete se bolje i imaćete više energije za vašu bebu. Sretno!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts