|

Problemi s kosom, sa kojima se svaka žena bori!

Ponekad bez obzira na to što svojoj kosi posvećujemo posebnu pažnju, postoje problemi s kosom, sa kojima se svaka žena bori s vremena na vreme. Evo načina kako da ih se rešiti i da vaša kosa ponovo bude negovana i lepa.

Suva kosa

Suvu kosu prepoznaćete po tome što se lako se kida, postaje tanka i slaba. Do ovog problema može doći iz nekoliko razloga. Uglavnom su to: nedostatak pojedinih vitamina u organizmu kao što je vitamin A, poremećaji nervne i endokrine regulacije, kao i smanjene funkciju štitne žlezde. Ono što je ipak najčešći slučaj zbog kog kosa postaje suva jeste upotreba aparata za stilizovanje kose i hemijski tretmani koji je oštećuju.

Ovakva kosa zahteva veliku pažnju. Strpljenje i tretmani profesionalnim preparatima za oporavak oštećene kose su u ovom slučaju od velikog značaja.

Koristite šampon bez sulfata

Oporavak započinje najpre dobrim izborom šampona bez sulfata. Oni sadrže superhidrirajuću formulu koja temeljno čisti kožu glave i dlaku. Za dubinsku rekonstrukciju oštećenih vlasi kose preporučuje se upotreba profesionalne maske za kosu. Na ovaj način, možete značajno poboljšati stanje kose. To se posebno odnosi na suvoću uzrokovanu toplotom ili hemijskim tretmanom.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je idealan tretman za brzi povratak hidratacije suve kose. Šaku kokosovog ulja, otopite između dlanova i nanesite na krajeve i dužinu. Ostavite neka deluje tokom cele noći kako bi rezultati bili što efikasniji. Ujutru operite kosu na način na koji to i inače činite.

Nemojte prati kosu vrelom vodom

Ako želite da svoje vlasi održite zdravim, važno je da nikako ne koristite vrelu vodu jer ona dovodi do gubitka vlage i isušuje dlaku. Prilikom pranja, trudite se da temperatura ne bude previsoka, dok bi poslednje ispiranje bilo poželjno vršiti hladnom vodom. Na taj način, dlaka će imati sjaj kakav ste oduvek želeli da postignete, biće mekana i nežna na dodir.

Koristite preparate za zaštitu kose od toplote

Pre svake upotrebe aparata koji su namenjeni stilizovanju kose, obavezno nanesite preparat za zaštitu kose od toplote. Ovi proizvodi, formiraju tanak film oko dlake. Na taj način, usporavaju provođenje toplote i raspoređuju je ravnomernije. Tako se kosa ne zagreva odjednom već postepeno i samim tim dolazi do znatno manjeg stvaranja oštećenja dlake.

Masna kosa

Masna kosa zaista izgleda neuredno. Smatra se da narušava izgled svake osobe. Zapravo, ona nastaje kao rezultat prirodnog procesa. U korenu kose se nalaze lojne žlezde. One luče masnu supstancu koja se zove sebum koji i te kako prija našim vlasima. On održava kosu zdravom i glatkom.

Štiti je od lomljenja i prekomernog isušivanja. Razlog masne kose, upravo je njegova prekomerna proizvodnja. Ostali uzroci koji dovode do ove pojave su: neadekvatna ishrana, loša nega kose, nasledni faktor kao i smena godišnjih doba i stres.

Tretman protiv masne kose

Kako biste ovaj problem uspešno rešili, potrebno je da obratite pažnju na sledeće:

Ne perite kosu često

Da biste izbegli pojačano lučenje masnoća, izbegavajte prečesto pranje kose. Najbolje bi bilo da to činite dva do tri puta u toku nedelje. Povremeno možete koristiti šampon za suvo pranje koji će učiniti da vaša kosa trenutno izgleda čistije i urednije. Ipak ovi proizvodi, ne mogu zameniti klasično pranje već samo dati trenutni efekat.

Ograničite korišćenje fena

Kad god je to moguće, trudite se da vašu kosu prirodno sušite. Ako je neophodno da koristite fen, podesite temperaturu na minimumu. Vrela kosa može brže podstaći proizvodnju ulja i time dlaku dodatno mastiti.

Izbegavajte regenerator za kosu

Regenerator koristite isključivo na krajevima, ukoliko su oni suvi i oštećeni. Kosa ima prirodnu masnoću, kojoj ako dodate proizvod sa istom funkcijom, možete je dodatno zamastiti. Umesto toga, za negu kose nabavite dobar prirodan šampon. On će regenerisati kosu od korena do vrha i učiniti je zdravom.

Domaći preparati za masnu kosu

Postoji mnogo namirnica koje imate u svojoj kuhinji i koje su odlične u rešavanju problema masne kose. Isprobajte: limun, jabukovo sirće, sodu bikarbonu ili pivo jer su se zaista pokazali kao veoma efikasni.

Opadanje kose

Opadanje kose kod žena izuzetno je kompleksan problem. Utiče nepovoljno na psihofizičko stanje svake od njih. Gubitak kose je veoma stresan za svaku ženu, bez obzira koliko ima godina jer upravo živimo u vremenu kada se kosa smatra simbolom lepote i zdravlja. U odnosu na muškarce, opadanje kose kod žena je znatno drugačije.

Muškarci gube kosu više lokalizovano, obično na zaliscima i temenu. Za razliku od njih, žene uglavnom pate od difuznog proređenja kose. Obično na vrhu glave, dlaka počinje da se tanji. Na samom u početku, to izgleda kao da se razdeljak malo proredio. Vremenom ona postaje sve ređa. Linije kose koje dodiruju čelo obično budu pogođene.

U sledećem ciklusu, folikuli koji miruju, postaju manji. Dlake koje izrastaju su sve kraće, tanje, slabije i lomljivije. Folikuli u nekom momentu, mogu u potpunosti prestati sa proizvodnjom dlake. Retko se dešava da žene za razliku od muškaraca, postanu ćelave. Postoje brojni faktori rizika koji kod žena mogu dovesti do gubitka kose. Od zdravstvenih stanja, hormonalnih promena do stresa. Nije lako pronaći pravac uzroka, ali evo nekoliko najčešćih.

Genetika

U koliko je neko od članova vaše porodice, naročito po ženskoj liniji (majka ili baka), imao ovaj problem, velika je mogućnost da će se to preneti i na vas.

Neravnoteža u menopauzi i hormonima

Kada žena počne da gubi kosu tokom menopauze to može biti posledica smanjene proizvodnje hormona estrogena i progesterona. Ove promene dovode i do simptoma poput nepravilnosti menstrualnog ciklusa, znojenja, suve kože, povećanja težine. Ovaj dodatni stres na telu može takođe pogoršati gubitak kose. Neke će žene primetiti čak stanjivanje i gubitak nakon otklanjanja hormonskih kontraceptivnih tableta.

Zašto? Opet, hormonske promene bilo koje vrste, posebno pad nivoa estrogena, mogu privremeno poremetiti životni ciklus kose.

Stres

Emocionalni ili fizički stres, može dovesti do gubitka kose. Situacuje poput smrti u porodici, operacija ili ozbiljnih bolesti mogu biti okidač da telo prestane da proizvodi kosu. Ponekad može proći i do tri meseca od kad se dogodio stresan događaj dok ne počnete da uviđate simptome opadanja. U većini slučajeva, ovakav gubitak je reverzibilan i nakon nekog vremena, folikuli će ponovo početi sa radom.

Za gubitak kose uzrokovan stresom ili hormonskim promenama, poput trudnoće ili menopauze, možda vam neće trebati bilo kakav tretman. Umesto toga, gubitak će se verovatno zaustaviti sam nakon što se telo prilagodi.

Manjak hranjivih sastojaka takođe ne zahteva često lečenje izvan suplemenata, osim ako nedostatak nije uzrokovan osnovnim zdravstvenim stanjem. U skladu s tim, postoji niz mogućih lekova i tretmana za gubitak kose uzrokovan ćelavošću po ženskom uzorku. Možda će biti dovoljno da koristite samo jedan proizvod ili da primenite kombinaciju tretmana narednih nekoliko meseci kako biste videli potpune rezultate.

Ishrana

Zdravlje kose, kao i zdravlje opšteg organizma zavisi od pravilne ishrane. Da biste podstakli proizvodnju keratina, neophodno je da unosite namirnice koje sadrže vitamine E i D, aminokiseline i oligoelemente. Upravo one snabdevaju vaše vlasi hranljivim materijama i podstiču njihov rast. Izbegavajte brzu hranu, nezdrave masnoće i slatkiše. Umesto toga, unosite što više: proteina, gvožđa i cink magnezijum koje ćete pronaći u namirnicama kao što su: piletina, govedina, školjke, banane, tuna i soja.

Lečenje

  • Nakon što se konsultujete sa svojim dermatologom, primenićete odgovarajuću terapiju, odmah pošto se utvrdi uzrok nastanka ovog problema. U određenim situacijama, pravi šampon i adekvatna nega, mogu u potpunosti oporaviti strukturu dlake i teme glave. U sastav ovih šampona, najčešće ulaze: aminokiseline, proteini, ali i prirodni sastojicu poput: đumbira, aloa vere, ulja makadamije, babasu ulja, arnike, korijandera i ruzmariina.
  • Često se u ovakvim situacijama koristi lek Minoksidil koji se pokazao kao veoma delotvoran.
  • Terapija hormonima je odličan način za oporavak kose ukoliko je uzrok problema neka bolest. Zbog toga je vrlo važno da se konsultujte sa svojim lekarom kako biste dobili pravu terapiju.

Perut

Perut je veoma čest problem kože glave. Javlja se u dva oblika. Kao seboreični dermatitis ili masna perut. Nastaje kada se masne žute ljuspice formiraju na koži glave i lepe se za kosu i vlasište. Suva perut možete prepoznati kada se na temenu formiraju suve bele ljuspice. Najčešći simptomi peruti su: crvenilo, svrab, suva ili masna koža glave.

Perut je uobičajeno stanje. Ipak može biti veoma neugodno i teško se lečiti. Nije povezana s higijenom, ali pranje i četkanje kose može pomoći u uklanjanju ljuspica kože. Uzroci rizika uključuju postojanje određenih stanja kože ili zdravstvenih stanja i upotrebu neprikladnih proizvoda za kosu.

Šampon protiv peruti

Postoje brojni šamponi koji se koriste za ovu namenu i koje možete pronaći u svakoj apoteci. Birajte one koji u svo sastavu sadrže neke od sledećih sastojaka: katran, cink – piriton, ketokonazol, salicilnu kiselinu, selenijum sulfit.

Prirodna kozmetika

U rešavanju problema peruti od velikog značaja mogu biti i domaći proizvodi koji se već dugi niz godina koriste u ovu svrhu. Samo neki od njih su: jabukovo sirće, soda bikarbona, kokosovo ulje i limun. Na internetu možete pronaći brojne recepte koji su mnogim korisnicima pomogli da se zauvek oslobode peruti.

Oštećeni krajevi

Koliko god se trudili da vaša frizura izgleda lepo, ukoliko su vam krajevi ispucali, to nije moguće. Obzirom da dlaka nema sposobnost regeneracije ukoliko do oštećenja već dođe, jedino rešenje je da kosu skratite. Tako ćete omogućiti da nova dlaka koja bude rasla, u potunosti bude zdrava.

Ono što možete uraditi, kao biste sprečili da ovakvih oštećenja dođe jeste da se potrudite da izbegavate stvari koje do toga najčešće dovode.

Koristite hidrantne maske za kosu

Kosi koja je suva, najviše će prijatai hidrantne maske. Ostavite ih neka odstoje na glavi oko pet minuta. Tako će njeni sastojci dobro prodreti u koren i folikulu dlake.U zavisnosti od tipa kose, neka vaš izbor sastojaka budu laneno ili maslinovo ulje.

Koristite namirnice iz kuhinje

Pored kupovnih, u svrhu oporavka oštećenih krajeve, možete i same napraviti sjajne maske za kosu. Npr, avokoda je odličan u tu svhu, kao i kokosovo ulje koje će kosi dati neophodnu vlagu i nahraniti krajeve.

Izbegavajte aparate za kosu

Potrudite se da jedan period izbegavate da stilizujete kosu. Posebno kada je u pitanju korišćenje vrelih aparata, poput prese i fena. Ukoliko već morate da koristite investirajte u profesionalni fen za kosu.

Umesto njih, možete koristiti šampone i regeneratore za stilizovanje frizure za kovrdžavu i ravnu kosu. Tako ćete dati vremena svovjoj kosi da se odmori i oporavi.

Odvojite svakog dana malo vremena kako biste se svojoj kosi posvetili. Samo tako ćete imati negovanu i lepu kosu.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts