|

Trikovi koji pomažu kod retke kose koja opada!

Svi bismo voleli da imamo dugu i gustu kosu, ali nažalost – retki imaju tu sreću. Međutim, to ne znači da treba da se jednostavno pomirimo sa ovom činjenicom i da ne preduzmemo ništa. Vaša kosa očekuje vašu pomoć!

Mnogi pate od proređivanja i gubitka kose, pri čemu su neki uobičajeni okidači stres, hormoni, farbanje kose, preterano oblikovanje kose, neadekvatna nega kose i ishrana. Vrlo često, koren uzroka za retku kosu može biti komplikovan.

Ipak, nije sve tako crno! Danas postoji rešenje za gotovo svaki problem kose. Mogu se premeniti razni trikovi koji vam pomažu da povratite gustinu i dužinu svojoj kosi, a u slučaju trajnog gubitka, rešenje je presađivanje kose. Klinike kao što je Elithairtransplant vrše efikasnu i bezbolnu transplantaciju kose najsavremenijim metodama, koja će trajno rešiti vaš problem sa gubitkom kose.

Ali pre nego što dođete do toga da vam je potrebna transplantacija kose, pročitajte ovaj tekst i pokušajte da prevenirate problem. U tekstu ispod nalaze se neki trikovi I saveti koji imaju za cilj da vam pomognu da zaustavite dalje gubljenje svoje kose.

Imajte na umu da je ključ bilo kog oporavka kose strpljenje. Možda nećete rešiti svoj problem preko noći, ali dan za danom – vrlo brzo ćete početi da primećujete pozitivne rezlutate. Pa da krenemo.

Frizurom do guste kose

Da li ste znali da postoje frizure koje vašu kosu vizuelno čine gušćom? Poenta je da uvek nekako ostavite kosu na vrhu glave – tamo gde je ona najtananija – da bude malo duža. Ovo možete da uradite na razne načine. Pre svega, kada se šišate – uvek tražite od frizera da vam ostavi više kose na vrhu glave ili na onim delovima gde vam je kosa najtanja.

Zatim, izbegavajte frizure koje pojačavaju efekat vaše retke kose. To znači da kosa ravno očešljana i slepljena na vrhu definitivno nije najbolje rešenje za vas. Gledajte da uvek imate neku punđu, zanimljiv aksesoar ili bilo kakav način oblikovanja kose koji podrazumeva da vam je teme glave vizuelno gušće.

Jaje protiv retke kose

Kao što već sigurno znate, a nije dugo tajna – jaje je odlično za rast i gustinu kose! I što je najbolje od svega – svi sigurno imamo barem nekoo jaje u svakom trenutku u svojoj kuhinji. Tako da, obožavaćete ovaj vrlo jednostavan i efektivan trik za rast kose!

Naime, jaje se smatra odličnim prirodnim lekom za rast i debljinu kose. Puno je esencijalnih hranljivih materija kao što su proteini, vitamin B12, gvožđe, cink i omega-6 masne kiseline.

Nakon ovog domaćeg recepta za jaku i gustu kosu – verujem da ćete biti ubeđeni da gubitak kose najbolje rešava maska!

Sve što treba da uradite jeste da pripremite odgovarajuću posudu i da u nju dodate jedno jaje. Zatim dodajte jednu kašiku maslinovog ili kokosovog ulja. Dobro promešajte smesu dok se sastojci ne sjedine. Nakon toga, polako nanesite smešu na kosu i kožu glave, idući od korena do vrhova svoje kose. Zatim možete da se opustite na pola sata dok čekate da ova maska deluje. Na kraju, samo dobro isperite kosu odgovarajućim šamponom i mlakom vodom – nikako toplom!

Primenjujte ovo redovno (minimum 1-2 puta nedeljno) i bićete zapanjeni rezultatima – a to je jaka i gusta kosa.

Zaboravite na toplotne tretmane kose

Jedan od najboljih trikova da se oduprete daljem proređivanju i oštećenju svoje kose jeste – da je poštedite toplotnog stresa! Znamo da mnoge žene ne mogu da zamisle dan bez fena za kosu, figara ili pegle i da im ovi alati itekako pomažu da srede i oblikuju svoju frizuru.

Međutim, toplotni stres može učiniti užasnu stvar vašoj kosi, slabeći proteine i prigušivši folikule kako bi oni na kraju počeli da ispadaju. To znači da nema više fena, figara, uvijača ili pegla za kosu! Ili barem smanjite njihovu upotrebu.

Zeleni čaj za gustu i jaku kosu

Volite li da pijete zeleni čaj? Sigurni smo da znate koliko je ovaj biljni napitak dobar za vaše zdravlje i vitku liniju – ali sada ćete videti koliko je dobar i za vašu kosu! Naime, zeleni čaj je bogat antioksidansima koji pomažu u borbi protiv oštećenja od strane slobodnih radikala, održavajući tako kožu glave i kosu zdravom i netaknutom. Takođe pomaže u podsticanju rasta nove kose.

Trebaće vam svega 1 šolja sveže skuvanog zelenog čaja. Kada se čaj prohladi, možete ga sipati u čistu bocu sa rasprskivačem i naprskajte po kosi kada želite. Isto tako, možete da ispirate kosu zelenim čajem, masirajući kožu glave dok to činite. Poenta je da vam kosa potpuno bude zasićena ovim čajem. Neka deluje minimum 1 sat, te na kraju samo isperite kosu mlakom vodom. Primenjujte ovo 1-2 puta nedeljno i biće pun pogodak!

Opustite svoju kosu

Da li imate tendenciju da često držite kosu vezanom? Bilo da je to konjski rep, uska pletenica ili je jednostavno podignete šnalom? Znam da mnogi od vas sigurno ne trpe kosu na licu – ali u tom slučaju nemojte da se iznenadite ako vidite puno dlaka na svom češlju! Preterano stezanje i vezivanje kose dokazano je proređuje i uzrokuje njeno opadanje.

Naime, ovo dovodi do naprezanja vaših folikula kose i moglo bi prouzrokovati stanjivanje kose naročito na predelima gde je ona bila vezana ili stegnuta. Ako doživljavate proređivanje kose, odaberite neku ‘’labavu’’ frizuru, koja neće toliko stezati vašu kosu. Izbegavajte usku nadogradnju, nastavke za kosu i sačuvajte svoje vlasi od prekomernog oblikovanja i stilizovanja kose.

Ishrana je jako važna

Možda nikada niste razmišljali na tu temu, ali ishrana itekako ima veze sa kvalitetom i gustinom vaše kose. Pa tako, ako vam je kosa retka – vrlo je moguće da imate neke nedostatke u ishrani!

Povećavanje količine proteina u hrani koju pojedete svakog dana može vam pomoći kod retke kose koja pritom i opada. Odgovarajuća porcija mesa ili ribe svakog dana može puno da znači vašoj kosi. Proteina ima još i u mlečnim proizvodima i mahunarkama. Iznenadićete se koliko malo proteina stvarno konzumirate tokom dana – kada primetite koliko će se kvalitet vaše kose poboljšati nakon što pojačate unos proteina!

A tu su i vitamini i minerali. Naime, nizak nivo vitamina B12 i vitamina D može usporiti rast i izazvati stanjivanje kose. Nedostatak vitamina B12 može se lako rešiti povećanjem unosa mesa, ribe, mlečnih proizvoda i uzimanjem kvalitetnog kompleksa vitamina B u vidu dodatka ishrani. Nedostatak vitamina D je generalno u porastu i definitivno treba da ga pojačate ako ste primetili da vam kosa opada.

Nisko gvožđe je takođe jedan od najčešćih uzroka za proređivanje kose, pa pokušajte ponovo pokrenuti rast kose iznutra – dodajući namirnice bogate gvožđem u ishranu ili uzmite dodatak gvožđa.

Kokosovo mleko za rast kose

Postoji dobar razlog zašto je toliko šampona i balzama za kosu danas na bazi kokosa – bilo kokosovog ulja ili neverovatno zdravog kokosovog mleka. Naime, kokosovo mleko je poznato po svojim moćnim hidratantnim sposobnostima – a jedan od vodećih razloga gubitka kose je upravo oštećenje kože glave zbog suvoće.

Zato, kako biste se izborili sa problemom retke kose koja opada – svakodnevno umasirajte kokosovo mleko u skalp, držite pola sata i isperite. Alternativno, možete da primenjujete čuveni tretman za kosu toplim kokosovim uljem.

Sok od crnog luka protiv retke kose koja opada

Možda vam se ne sviđa pomisao da vam crni luk bude na glavi (pre svega zbog jakog mirisa) – ali ubrzo ćete videti da ovo i nije tako loša ideja! Da li ste znali da je luk poznat po svojim odličnim stimulativnim svojstvima za rast i gustinu kose? Ne samo da suzbija gubitak, već i podstiče rast nove kose. Ovo najviše duguje bogatom sadržaju sumpora, koji je bitan element za rast i jačanje kose. Redovna upotreba soka od luka će vam vratiti gustu kosu.

Pripremite jednu veću glavicu crnog luka i oljuštite je, te iseckajte na manje komade. Zatim uz pomoć blendera napravite sok od luka. Dalje jednostavno umasirajte dobijeni sok od luka u kožu glave tokom 5 minuta, i ostavite ga da uradi svoj posao 15 minuta. Nakon toga operite kosu na uobičajen način.

Koristite sok od crnog luka 2-3 puta nedeljno – bićete prezadovoljni onim što budete videli.

Laserska fototerapija

Ako želite baš, baš brze rezultate – onda je trik u laseru! Laserska fototerapija je popularna metoda za poboljšanje strukture i rasta kose, bez neželjenih efekata, iritacije skalpa ili bilo kakvih oštećenja strukture kose – za razliku od mnogih drugih metoda koje su danas dostupne.

Specijalizovana laserska kaciga preplaviće vaš skalp fotonima kako bi se vaši folikuli dlaka napunili energijom. Jednostavno se primenjuje, ova kaciga se stavlja na glavu svaki drugi dan na po 20 minuta. Laserska fototerapija stimuliše cirkulaciju krvi, čime se povećava dotok hranjivih materija i kiseonika u folikule dlaka. Na taj način se postiže jača, zdravija, brže-rastuća kosa – o kojoj ste oduvek maštali.

Pronađite odgovarajuću četku za kosu

Verovali ili ne, i četka za kosu je bitan faktor u održavanju kvaliteta i gustine kose. Ne znamo kakve četke ste do sada koristili, ali definitivno treba da koristite meku četku, od prirodnih vlakana. Na ovaj način delujete prijatno i blago masirajuće na koren svoje kose – što poboljšava cirkulaciju krvi u ovom predelu i to automatski znači gušća i duža kosa. Ništa plastično ili metalno – ovakvi materijali nimalo nisu dobri za vašu kožu glave i uopšte koren kose.

Naša kosa očekuje našu pomoć – ona ne može sama da se obnovi ako joj mi ne ponudimo odgovarajuće stimulanse. Nadam se da su vam ovi trikovi bili zanimljivi i da ćete lično isprobati njihovu delotvornost. Bilo putem ishrane, odgovarajuće nege, raznim maskicama i drugim preparatima i metodama koji imaju za cilj jedno – a to je gušća i kvalitetnija kosa.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts