|

Otkrivamo: Zašto su organska jaja zdravija za nas?

Da su jaja zdrava, znamo od malena jer su nam stariji uvek govorili: „Svaki dan jedno jaje, organizmu snagu daje.“ Ono što su propustili da nam kažu kasnije kada smo već odrasli, jeste da nije sve baš tako – odnosno da nije svako jaje zdravo za nas i da nam ne donosi iste zdrave sastojke.

Najzdraviji način da u organizam unesete hranljive materije iz jajeta svakog jutra, je da ih spremite kao poširana ili kuvana. Bez dodavanja soli ili ulja, uživaćete u svežim jajima a nećete morati ni da brinete o visokom pritisku ili holesterolu.

A da li ima razlike između organskih i ‘običnih’ jaja? Da li na kvalitet više utiču uslovi u kojima kokoške žive ili na to više utiče način na koji se one hrane?

Sa velikom sigurnošću možemo reći da su oba faktora bitna. Nutritivan vrednost jajeta svakako zavisi od toga čime se jedna kokoška hrani dok uslovi u kojima borave utiču na njihov hormonalni balans, što je takođe važno za nas jer te hormone unosimo u organizam kroz ishranu.

Kokoške koje ‘kljucaju’, hrane se insektima, zrnevljem i biljkama, na taj način unose mnogo veći broj hranljivih sastojaka u svoj organizam, što utiče i na kvalitet jaja i čini ih nutritivno bogatijim. Na drugoj strani imamo kokoške koje žive u velikim halama, hrane se manje raznovrsnom i nutritivno siromašnom hranom, što se kasnije odražava i na jaja koja snose.

Kao što smo već pomenuli i uslovi u kojima kokoše borave, takođe su veoma bitni. Naime, kokoške koje se slobodno kreću, imaju niži nivo kortizola od onih kojima je kretanje ograničeno i možemo izvesti zaključak da prve proizvode zdravija jaja jer su i same zdravije.

Kako da razlikujete organsko i ‘obično’ jaje?

Potrebno je više od čitanja nalepnice ili zagledanja spoljašnosti jajeta, kako biste mogli samo na osnovu toga da procenite iz kakvog uzgoja dolazi određeno pakovanje jaja. Ključni pokazatelj se nalazi unutra, ispod ljuske i žute je boje.

Žumance može biti dobar pokazatelj nutritivne vrednosti jajeta. Jedno je svetlo žute boje a drugo narandžasto. Šta mislite koje žumance je organsko a koje industrijsko?

Pre nego što vam odgovorimo na ovo pitanje, objasnićemo vam šta utiče na intenzitet boje žumanceta. Žumance je izvor luteina i zeaksantina, dva antioksidanta, koji su između ostalog veoma važni za zdravlje oka. Što ih više ima u žumancetu, to je i njegova boja tamnija i intenzivnija. Dakle, takva žumanca su narandžasta a jaje je iz organske proizvodnje.

Međutim, kokoške koje se gaje u uslovima industrijske proizvodnje i koje se hrane koncentratom, nose jaja koja imaju svetlije žumance jer u njihovoj ishrani nije bilo crvića, travki i buba.

Koje zdravstvene benefite nam donose organska jaja?

Dobrobit konzumiranja organskih jaja vredi koji dinar više, jer nam donosi zdrava jaja koja nisu opterećena hemikalijama ili bilo kakvim drugim štetim materijama. Ona potiču sa farmi gde se kokoške slobodnu kreću i hrane se hranom koja je proizvedena na principima organske proizvodnje. Pored toga, ove kokoške ne dobijaju preventivno antibiotike, kao što je to slučaj sa industrijskim, kao ni hormone rasta, koji služe za veštačko uvećanje težine.

Zbog svega toga, ova jaja sadrže veće količine aminokiselina, vitamina i minerala, koji su neophodni za očuvanje našeg zdravlja.

Kokoške koje svakodnevno kljuckaju travu i na taj način unose omega 3 masne kiseline u svoj organizam, ležu jaja koja su bogata ovim sastojkom u mnogo većoj meri nego što je to slučaj sa kokoškama iz industrijske proizvodnje. Količina omega 3 masnih kiselina je dva puta veća u organskim jajima a količina holesterola je za trećinu manja.

Kada su u pitanju vitamini, kojih u organskim jajima ima u većim količinama – vitamina A ima za dve trećine više, beta karotena za čak sedam puta više, dok vitamina E ima tri puta više nego u industrijskim jajima. Ako želite da budete sigurni da vam vitamin D neće zafaliti, onda jedite jaja iz organskog uzgoja, jer kokoške koje ih ležu provode mnogo više vremena na suncu, usled čega je i količina ovog vitamina i do šest puta veća.

Na osnovu svih dosadašnjih podataka i informacija o zdravstvenim benefitima, odlučili smo da organska i industrijska jaja stavimo na još jedan test.Onaj možda najvažniji – kakvog će ukusa biti kada ih pripremimo?

Eksperiment: ispržili smo ‘obično’ i organsko jaje

Čim smo otvorili kutiju sa jajima, razlika je već na prvi pogled postojala – organska jaja su bila braonkasta dok su industrijska bila bela. Ovo naravno ne može uticati na rezultate našeg eksperimenta, jer se direktno ne odnosi na ukus i kvalitet jajeta, ali smo samo želeli da to naglasimo.

Sledeća razlika, kada smo razbili ljusku jaja, bila je u boji žumanceta, baš kako smo i očekivali. Organsko jaje Jovanjica, imalo je jasniju tamniju bojužumanceta, dok je industrijsko jaje imalo svetlo žuto žumance. Boja kod organskog jajeta se održala i kasnije tokom prženja.

Test ukusa: za ovaj test, isprižili smo prvo organsko a zatim i industrijsko jaje i evo koja su naša zapažanja.

Organska jaja – ispržena jaja su imala laganu i vazdušastu strukturu, koju je bilo lako pojesti. Ukus žumanceta je bio odličan i zaista se osetila razlika u odnosu na industrijsko jaje. Belance je bilo takođe veoma ukusno i glatko. Sve u svemu, ukus i miris koji su nas vratili u detinjstvo i podsetili na letnje raspuste na selu kod bake.

Industrijska jaja – prženje ovih jaja nije baš bio lak zadatak, jer su se lepila za tiganj i imala su gumenu strukturu. Žumance je bilo svetlo žute boje a ukus je bio neubedljiv. Belance, osim što je imalo gumenu strukturu, takođe je imalo ukus negde na istom tragu. Ukupni utisak – ako bismo ovo morali da jedemo svaki dan, svakako bismo ga preskočili!

Da li organska jaja imaju bolji ukus?

Mi kažemo – DA. Od ukusa, preko strukture i mirisa prženih jaja, pa sve do predivne boje žumanceta koja se razliva preko tanjira kada napravite jaje na oko, ovo je svakako jedno iskustvo koje ćemo rado ponoviti.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts