|

Uređaji koji olakšavaju rad u kuhinji i pripremu zdrave hrane

Pored ogromnog broja restorana i kioska sa brzom hranom, danas je zaista teško usvojiti dobre navike i započeti sa zdravom ishranom. Brz način života i manjak vremena takođe nam ne pomažu da se predano posvetimo kuvanju.

Ipak, uz kvalitetne i praktične kuhinjske aparate, seckanje, rendanje i pečenje namirnica može postati pravo zadovoljstvo. Otkrivamo vam koji uređaji mogu znatno olakšati proces pripreme hrane i učiniti da se u svojoj kuhinji osećate kao profesionalni kuvar!

Kvalitetan šporet i ploča za kuvanje

Zamislite Gordona Remzija kako stoji pored ringle i čeka 15 minuta da se zagreje voda? Ili Džejmi Olivera kako se brine da li će mu dobro ispasti kora za tortu jer mu rerna nešto ne greje kako treba?

Jednostavno je – svi mali kuhinjski aparati ne mogu da zamene spremanje hrane na kvalitetnom šporetu sa dobrim ringlama ili pločom za kuvanje. Zato, ukoliko se vaš šporet često kvari i usporava vas u pripremi jela, vreme je da razmislite da ga zamenite.

Znamo da kupovina nove bele tehnike nije nimalo lak finansijski zadatak, ali ako volite da pripremate hranu, posmatrajte to kao pametnu investiciju i dugoročno ulaganje. Novim i efikasnim aparatima ćete manje trošiti struje i moći ćete lakše i brže da kuvate.

Ukoliko trenutno niste u mogućnosti da zamenite čitav šporet, razmislite o kupovini zasebne ugradne tehnike. Tako, ako imate rernu koja savršeno funkcioniše, uvek možete nabaviti izdvojene Beko, Bosch, Candy ili Electrolux ploče za kuvanje.

Aparat za spremanje hrane na pari

Gotovo da ne postoji osoba koja ne voli hrskavu pohovanu piletinu, pomfrit i kolutiće od luka. Međutim, ako želimo kvalitetnije da se hranimo, moramo da znamo da sva ta pržena hrana natopljena u ulju, iako jako ukusna, jednostavno nije dobra za zdravlje.

Srećom, zahvaljujući aparatima za spremanje na pari, ne moramo da se sasvim odričemo slasne pržene hrane. Ovakvi uređaji, kao svojevrsna zamena klasičnih friteza samo uz pomoć vrelog vazduha i malo ulja mogu da pripreme razne poslastice, poput veganskih ražnjića, grilovanih pečuraka, fritate, pomfrita od boranije i sl.

Aparat za sporo kuvanje

Aparat za sporo kuvanje, poznat kao krčko, postaje omiljeni saveznik u kuhinji mnogim zauzetim mamama. Slow cooker ili krčko umesto njih satima sprema ukusna i zdrava jela. Za to vreme, mame mogu da rade, čiste, pospremaju kuću ili odspavaju, računajući na gotov ručak.

Popularnost među domaćicama ovaj električni uređaj opravdava svojom kvalitetnom kremičkom posudom, poklopcem od termootpornog stakla i specijalnim programima za kuvanje. Sve ove karakteristike krčka omogućavaju ženama da potpuno bezbedno i bez mešanja, dodavanja vode i konstantnog nadgledanja šerpe lako skuvaju razne obroke za sebe i svoju porodicu.

Električna cediljka za citruse

Čak i kada sebe častimo sokovnikom koji smo danima želeli da kupimo, često se dešava da ga posle nekog vremena uopšte ne upotrebljavamo. Početni entuzijazam zbog kupovine novog kuhinjskog aparata nas napusti, jer uglavnom shvatimo da je korišćenje ovakvih uređaja previše komplikovano.

Najbolje bi bilo tada da glomazan sokovnik zamenite za malu električnu cediljku. Prednosti su brojne – neće zauzimati previše mesta na kuhinjskoj radnoj površini, i olakšaće ceđenje citrusa. A i lakša je za održavanje. Korišćenjem ovakvog aparata u samo nekoliko koraka napravićete potpuno zdrav sok od limuna, pomorandže i grejpfruta, bez nepotrebnog seckanja i ljuštenja voća.

Naravno, ako planirate da uvedete i smuti dijetu, kako biste izgubili nekoliko kilograma, onda bi bilo dobro da pored cediljke nabavite i prenosivi blender.

Mali prenosivi blender

Tokom perioda slava i novogodišnjih praznika, često svoj stomak preopteretimo jako teškom hranom i kao rezultat takvog višenedeljnog prejedanja dobijemo nekoliko kilograma viška na kukovima i oko struka. Zato bi bilo dobro da posle uživanja u pitama, pogačama, ćevapima i sitnim kolačima, pružimo svom stomaku malo odmora.

Ako i vi želite da povratite energiju i vitalnost nakon ovakvih slavlja, preporučuje se da zamenite barem jedan obrok zdravim smutijima. U tome vam može pomoći mali i kompaktan USB blender, koga u svakom trenutku možete poneti sa sobom.

Tako, kada imate previše posla i žurite da završite sve obaveze, dovoljno je da naseckate voće na brzinu, dospete vodu, a ovaj uređaj nalik simpatičnoj boci, stavite u torbu. Kada ugrabite prvu priliku, samo stisnete dugme aparata i odmah, gde god da ste, dobićete savršen smuti i izuzetno hranjiv napitak!

Aparat za vakumiranje

Ukoliko imate svoju baštu sa povrćem i voćem ili farmu sa koje dobijate velike količine mesa, biće vam potreban aparat za vakumiranje! Glavni razlog je taj što takvi uređaji omogućavaju pravilno pakovanje namirnica za kasnije skladištenje, bez bojazni da će se na njima u zamrzivaču ili frižideru razviti buđ ili bakterije.

Vakuumski upakovani i zamrznuti obroci u proseku traju znatno duže od onih koji su spakovani u plastične kutije i kese. Uz to, takvo pakovanje zadržava vlažnost namirnica i sastojaka jela, omogućivši vam da uživate u hrani kao da je sveže spremljena iako je bila u zamrzivaču i do nekoliko nedelja.

Kuvanje nikad nije bilo lakše. Uz opremljenu kuhinju sa dobrom pločom za kuvanje, fritezom na paru i prenosivim blenderom, moguće je napraviti kvalitetan obrok i svakodnevno se hraniti zdravo.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts