|

Kako planirati zajednički život: Sitnice o kojima treba razmišljati

Život udvoje je veliki i važan korak na koji se zaljubljeni parovi odlučuju kada za to dođe vreme i svakako predstavlja prekretnicu u vezi i prelazak na viši nivo. Odluka o započinjanju zajedničkog života ne donosi se olako i bez prethodnog promišljanja i preispitivanja.

Kako ne bi došlo do nesuglasica i do situacije “vrati mi moje krpice,” potrebno je postaviti izvesna pitanja sebi i svom partneru da biste izbegli svađe, razmimoilaženja i neprijatna iznenađenja. Na šta sve treba obratiti pažnju pre nego što odlučite da počnete da živite zajedno? Koje su to sitnice o kojima treba razmišljati kada je u pitanju planiranje zajedničkog života?

Kakvu nekretninu uopšte želite?

On želi da živi u kući a vi u stanu, ili vi više volite život na selu a on u gradu? Teško da ćete se dogovoriti a da neko od vas dvoje ne izvuče deblji kraj. Ima i neusaglašenih želja oko kojih biste se ipak mogli dogovoriti i napraviti neki kompromis. On insistira da imate dvorište ili da stan bude u određenom delu grada ili možda vi težite ka iznajmljivanju nekretnine veće kvadrature jer vam je potrebna dodatna soba za rad od kuće? Oko ovakvih detalja koji onoj drugoj strani mnogo znače vredi popustiti.

Možda nije najromantičniji aspekt veze, ali treba realno sagledati kako stojite sa finansijama. Stanovi u Novom Sadu i Beogradu variriaju kako po izgledu i opremljenosti, tako i po lokacijama i ceni kvadrata. Takođe, kada se potegne ova tema za razgovor, biće vam jasno i da li je vaš partner za kupovinu starije nekretnine koju je potrebno renovirati ili je za kupovinu stana u novogradnji.

Kakve su navike vašeg partnera?

Da li je uredan ili ne, voli li da izlazi ili planira da svaki vikend provede na kauču, ima li posebnu strast prema glasnoj muzici ili gledanju fudbalske utakmice sa tonom pojačanim na najjače, da li je sklon čestom ugošćavanju prijatelja i rođaka – sve je ovo važno znati kada planirate život udvoje. A tu je i pitanje nad svim pitanjima: Da li ga je mama razmazila pa nema običaj da sklanja za sobom i učestvuje u kućnim poslovima?

Pogledajte zajedno oglase i razgovarajte o svim pojedinostima: da li su stanovi koji se prodaju odgovarajući kad je u pitanju lokacija, spratnost, broj soba, držanje kućnog ljubimca u stanu itd. Tako ćete saznati šta je vašem partneru važno, da li vam se planovi poklapaju i da li će zajednički život funkcionisati.

Uporedite želje i finansije

U vremenu naših mama i baka gotovo da nije bilo moguće upustiti se u život pod istim krovom sa partnerom pre zvaničnog venčanja. Danas nije tako, pa mnogi parovi najpre počnu da žive zajedno i upravo to što su se uselili u zajednički stan predstavlja probu za brak i buduće zasnivanje porodice.

Sada kad ste već na pragu momenta da živite zajedno, među vama više nema tajni i tabu tema, pa slobodno postavite sva pitanja čiji će vam odgovori pomoći pri donošenu odluke. Nije loše da se unapred dogovorite ko će šta finansirati i ko će na koji način doprinositi vašem zajedničkom življenju. Preferira li vaš partner da se najpre oprobate u zajedničkom stanovanju u iznajmljenom stanu ili nastoji da se odvažite na kupovinu stana? Želi li da učestvuje u uređenju zajedničkog životnog prostora ili bi to radije prepustio vama? Da li ćete jedno drugome dati prostora i poštovati međusobnu privatnost?

Ustanovili ste da imate iste vizije budućnosti. Vaši razlozi da stupite u avanturu zvanu zajednički život jesu iskrene i emotivne prirode. Uz to, smatrate da će podela kućnih poslova i finansija biti ravnopravna i poštena – sve su to znaci da je vaša veza dovoljno sazrela i da ste spremni da delite isti prostor. I ne samo to – uzmite u obzir navike, hobije i provođenje slobodnog vremena, kao i celokupni ritam dana. Ako mislite da ćete se dobro uskladiti pod istim krovom, ma koliko u nekim segmentima različiti bili, možemo samo da vam poželimo sreću u budućem zajedničkom životu.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts