|

Kako urediti radni prostor kod kuće

Aktuelna pandemija korona virusa uticala je na sve aspekte života i promenila način na koji funkcionišemo, što se odrazilo i na poslovanje i mesto obavljanja radnih zadataka. Sve kompanije čiji poslovi mogu da se izvršavaju onlajn, zatvorile su vrata svojih kancelarija i zaposlene preselile da posao rade “od kuće”. Možda vam u prvi mah ideja o obavljanju zadataka iz vaše najudobnije sofe zvuči sjajno, međutim, opuštena kućna atmosfera nekada može negativno uticati na vašu produktivnost i doprineti lošijoj koncentraciji, budući da se u takvim uslovima lako izgubi pojam o vremenu.

Kako biste umanjili potencijalne rizike i što efektinije iskoristili radni dan, delimo sa vama nekoliko saveta koji će vam nesumnjivo pomoći da bolje organizujete prostor u kome radite, jer on u velikoj meri utiče na vašu fokusiranost tokom obavljanja posla.

Napravite radni kutak

Najbitnija stavka prilikom uređenja prostora za rad jeste pronalazak kutka koji će biti namenjen isključivo poslu i imitirati klasičnu kancelariju. Najidealnije rešenje bila bi zasebna prostorija, ali ukoliko imate manjak soba, pokušajte da improvizujete i proverite koji deo sobe, hodnika možete da preuredite u kancelariju. Imajte na umu da vaš radni kutak ne treba da se nalazi u sobi u kojoj se deca igraju, ili na mestu gde ostatak porodice provodi slobodno vreme gledajući tv. Pronađite mesto koje će vam osigurati mir i tišinu.

Odaberite odgovarajući nameštaj

Rad na kauču ili kuhinjskoj stolici možda neće biti savršeno rešenje za vas, jer ipak time stvarate previše opuštenu atmosferu. Neka udoban kauč ostane namenjen trenucima opuštanja, a kuhinja mesto gde uživate u hrani. Vaš radni prostor treba da ima dozu formalnosti, a to možete postići odabirom adekvatnog radnog stola i udobne kancelarijske stolice. Ukoliko imate manjak prostora, dobar izbor mogu biti i zidne police koje najčešće zauzimaju manje prostora od tradicionalnog stola, a dovoljne su da smestite vaš računar i prateće elemente.

Opremite se neophodnim sitnicama

Možda vam u kućnoj kancelariji neće biti baš neophodne sve sitnice koje je imala vaša kancelariji u firmi, ali važno je da se opremite osnovnim stvarima koji će vam olakšati rad u novonastalim okolnostima. Adekvatan računar se podrazumeva, a uz njega ide i odgovarajući štampač, jer ne želite svako malo da silazite do kopirnice koja vam možda i nije u blizini. Uz to, nabavite kvalitetan papir za štampanje i može se reći da ste time opremili veći deo vaše kancelarije. Sitan potrošan materijal kao što su hemijske, selotejp, makaze biće dovoljni da upotpune funkcionalan radni sto.

Stvorite prijatnu atmosferu

Ukoliko imate tu mogućnost, radni sto postavite blizu prozora, kako biste imali dovoljno dnevne svetlosti u vašoj okolini. Tamne prostorije mogu loše uticati na vašu produktivnost, a čine da se osećate pospanim. Ukoliko ste noćni tip i posao obavljate u kasnim satima, nabavite kvalitetnu stonu lampu sa odgovarajućom jačinom svetla. Biljke takođe pozitivno utiču na čoveka, a izvor su kiseonika u zatvorenim prostorijama. Pronađite one koje se lakše održavaju i postavite ih tako da kada pogled sklonite sa računara, u vašem fokusu bude zelenilo.

Korisni detalji

Kako bi vaš kutak više podsećao na klasičnu kancelariju, i kako bi vas inspirisao i držao motivisanim, na zid možete dodati korisne detalje kao što su tabla za poruke, kalendar, sertifikati na koje ste ponosni. Osim što doprinose radnoj atmosferi, pomažu vam prilikom organizacije vremena i podsećaju na neke zadatke koje treba da uradite. Potrudite se da vam se na stolu nalazi što manje ličnih stvari, zadržite samo neophodno, tako ćete lakše imati uvid u ono što vam je zaista potrebno, a i čišćenje stola će proteći brže.

Činjenica je da je još uvek neizvesno kada ćemo se ponovo vratiti normalnom načinu života i radu u starim kancelarijama, te je iz tog razloga značajno prilagoditi kućni prostor radnim potrebama i zahtevima koje one sa sobom nose. Sigurni smo da će prijatna radna atmosfera iz vas izvući ono najbolje i da ćete biti zadovoljni vašim rezultatima.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts