Kako odabrati aparat za espresso kafu

Dok neki svoju šoljicu espreso kafe vole da popiju isključivo u omiljenom kafiću, postoje i oni koji bi u blagodeti ove kafe rado uživali i u svom domu.

Naravno, profesionalni aparati za kafu koji se koriste u restoranima i koji su jako skupi, napraviće onaj pravi espreso, dok su kućni aparati za espreso kafu malo drugačija priča.

Nije retkost da na tržištu pronadjete aparat za kafu za kućnu upotrebu, a kada napravite kafu – nikako vam ne liči na ovu koji pijete u kafiću.

To ipak ne znači da je nemoguće naći dobar aparat za espresso kafu koji ćete koristiti u svom domu, i koji će praviti podjednako dobru kafu kao i profesionalni aparat. Treba samo dobro birati, informisati se i na kraju, morate biti svesni da vrlo jeftinog a dobrog aparata za espreso – nema! Dakle, u ovom slučaju, cene su i te kako bitna stvar.

espreso2

Šta je važno pri odabiru aparata za kafu?

Najvažnije je to koliki pritisak aparat pravi, pa ako na deklaraciji stoji da aparat ima pritisak od na primer 15 bari to je potpuno prihvatljivo. Osim toga, važno je i koju ćete kafu koristiti . Na primer, neke kafe imaju sitnije granule pa će malo namučiti aparat. Važno jetakodje i da dozer za kafu bude od metala,a nikako plastični jer će se posle nekog vremena vrlo verovatno rasklimati i nećete moći da ga koristite.

Iako je marka Berger poznata kao kvalitetna, izbor espreso aparata ovog proizvodjača na našem tržištu je jako sužen. Predstavljamo vam nekoliko preporučljivih aparata za espreso kafu koji se mogu naći na našem tržištu:

Espresso aparat 15 bar – NEO ES-150 pravi pritisak od 15 bari. Posuda za vodu je 1,25 litara, mlaznica je parna i ima nastavak za pravljenje pene od mleka a ploča za šolje ima opciju zagrevanja. Garancija je godinu dana. Aparat je lak za korišćenje a pošto posuda za vodu ima zapreminu od 1.25 litara, ovo je dovoljno i za pravljenje filter kafe ili čajeva. Posuda za vodu se lako skida i pere se i u mašini za pranje sudova.

espreso1

DeLonghi aparat za espresso ECAM 22 110 B je aparat sa mlinom koji pravi bilo koju vrstu kafe jednostavnim pritiskom na taster. Takodjem pritiskom na dugme birate dužu ili kraću kafu. Pravi vrlo kremast kapućino jer je mehanizam odličan. Aparat ima i poklopac za čuvanje arome kao i rezervoar za kafu u zrnu. Aparat ima i opciju pripreme jako tople ili mlake kafe, a poseduje i tihi mlin pa možete koristiti i mlevenu kafu i onu u zrnu. Kontrolni panel je lak za snalaženje i na njemu možete da memorišete opciju koja se vama najviše dopada – „My Coffee“. Aparat je podesiv i za razne visine šoljica. Tu su i filter za vodu, autoprogrami za ispiranje i dekalcifikaciju vode, opcija štednje struje, držač za šiljice i tacna za prosutu tečnost. Pritisak pumpe je 15 bar, a kapacitet posude za zrna je 250 grama.

espreso3

Bosh aparat za kafu TES50129RW košta oko 70 000 dinara. Ima pametni grejač u unutrašnjosti sistema koji obezbedjuje idealnu temperaturu za pripremanje kafe. Aparat ima i visokokvalitetan mlin, napravljen od izdržljive keramike. Jednostavan je za upotrebu i omogućava potpuno pražnjenje svih cevi nakon svakog pripremanja kafe.

Gaggia Classic Inox kućni kafe aparat izrađen je od nerđajućeg čelika i jedan od najprodavanijih kafe aparata za domaćinstvo. Iskustva korisnika ga svrstavaju u rang najboljih kućnih kafe aparata, a cena mu je oko 300 evra.

Aparati sa mlinom

Philips Saeco nudi kafe aparate „bean to cup“ (od zrna kafe do espresso napitka). Reč je o automatizovanom aparatu koji pritiskom na jedno dugme samelje kafu, izmeri pravu gramažu koja je potrebna, zatim sabije mlevenu kafu, natopi je i na kraju napravi espresso napitak. Na kraju, iskorišćenu kafu izbacuje u posudu za soc. Ovaj aparat će Vam sigurno priuštiti da i kod kuće i u kancelariji uživate u odličnom espresso napitku.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts