|

Make up saveti: postignite prirodan izgled šminkom

Elegancija je jedina lepota koja nikada ne bledi. Ako se ne slažete u potpunosti s ovom čuvenom izjavom, verujemo da ćete se složiti s tim da je njen autor oličenje elegancije i lepote. Pogađate – mislimo na Odri Hepbern. Prepoznatljiva po svojim smelim (ali ženstvenim) obrvama, neutralnim bojama senki i karmina, besprekorno izvučenim linijama ajlajnera i prodornim „mačjim očima“ – Odri je duže od sedam decenija prava ikona stila.

Ljubitelji šminke (ili američkih filmova iz pedesetih) će s lakoćom prepoznati ovaj stil šminkanja i na drugim poznatim glumicama tog doba, poput Elizabet Tejlor, Merilin Monro ili Grejs Keli. Iako je njihova lepota nesporna, možda čak i vanvremenska, titula stila ipak je pripala Odri. Zašto? Zato što je šminkom postigla prefinjen, ali – prirodan izgled.

Zašto je važno da izgledate prirodno sa šminkom ?

Kao i većini žena, verovatno vam je bilo potrebno mnogo eksperimentisanja kako biste otkrile idealan stil šminkanja za svoje lice. Sigurno se sećate silnih sati borbe pred ogledalom u tinejdžerskim ili studentskim danima, koji nisu baš uvek urodili plodom. Ipak, mnogo zamazanih tufera posle – usavršili ste veštinu šminkanja i postigli željeni izgled. No, da li je postignuti izgled istakao vaše prirodne adute na pravi način? Ili je ipak naglasio sitne “nepravilnosti”?

Ponekad je dovoljna samo mala greška (poput pretamne nijanse senke, prenisko izvučenog ajlajnera ili nanošenje bronzera u pogrešnom pravcu) da učini vaše lice starijim i umornijim.

Primera radi, recimo da volite da istaknete trepavice. Kako ćete to učiniti? Umesto da nalepite lažne trepavice, nanećete za nijansu više maskare nego obično. Mudar izbor ako je vaš cilj da izgledate prirodno. Ipak, imajte na umu da previše maskare preusmerava pažnju s trepavica na bore oko očiju. Čak i ako su bore sitne i malobrojne, pregust sloj maskare će ih učiniti postojanim. Ova greška u šminkanju učiniće da delujete starije – što svakako ne želite.

Kako da postignete prirodan izgled šminkom?

Olakšavajuća okolnost, koju Odri i Merilin svojevremeno nisu imale, su make up tutorijali na internetu. YouTube je prava riznica korisnih saveta kada je reč o pravilnom nanošenju šminke. “Maheri” ove veštine su se potrudili da pažljivo pokažu najčešće greške koje pravimo prilikom šminkanja, kao i najbolje tehnike za vaš oblik lica, očiju ili usana.

Za vas koji ste više naklonjeni čitanju, u nastavku teksta otkrijte trikove pomoću kojih ćete jednostavno postići prirodan izgled šminkom.

#1 Lagano nanosite podlogu

Za prirodan izgled tena, najbolje je da za početak nanesete male količine pudera. Potom po potrebi pojačajte pokrivenost. Na ovaj način ćete lakše ujednačiti i pripremiti ton kože za krajnji ishod, a da pritom ne preopteretite pore.

#2 Pažljivo odaberite nijanse senki

Popularna tehnika šminkanja očiju, poznata kao smokey eyes, danas je sve češći izbor bilo da se radi o sređivanju za posebne prilike ili neobavezno druženje s prijateljima. Ako želite da naglasite oči, počnite s neutralizacijom kapka koristeći bež tonove. Na spoljne uglove kapaka, nanesite tamniju braon ili čokoladnu nijansu. Ovo je jednostavan način da postignete efekat mačjeg oka i da pritom vaša šminka bude jednostavna, a izgled prirodan.

#3 Koristite četkicu za obrve

Obrve imaju ključan uticaj na vaš prirodni izgled. Da biste lukovima dali dodatnu punoću, usmerite dlačice obrva prema gore koristeći četkicu za obrve. Ako želite da vaše obrve deluju bujnije, docrtajte linije kratkim, oštrim potezima koji imitiraju dlačice.

U slučaju da vam ova tehnika oduzima mnogo vremena ili niste zadovoljni oblikom obrva kada ih sami iscrtavate, isprobajte microblading. Ova sjajna dugotrajna tehnika preciznog popunjavanja obrva, ne samo da će uskladiti oblik obrva s proporcijama vašeg lica, već će celokupnom izgledu dati prirodan i svežiji ton.

#4 Ne preterujte s rumenilom

Mač sa dve oštrice – rumenilo. Ono što može da bude “šlag na torti” kada je u pitanju svež izgled lica, vrlo lako može da pređe u modni fijasko. Bez obzira što ste briljirali u svim prethodnim koracima, pogrešna nijansa ili previše rumenila, vidno će umanjiti efekat vašeg truda.

Način nanošenja rumenila zavisi od oblika lica. Ako imate duguljasto lice, trebalo bi da nanosite rumenilo na jabučice obraza, a zatim ga blendate prema liniji kose. Ukoliko vaše lice ima okrugao ili kvadratni oblik, nanesite rumenilo u zaobljenoj liniji od slepoočnica do jagodica.

Za kraj, možda i najpraktičniji savet kako da postignete prirodan izgled šminkom – manje je više. Dok se mnogi vode parolom “šminka prikriva nedostatke”, vi se fokusirajte da istaknete ono po čemu ste jedinstveni. Učinite to suptilnom šminkom, pratite svoje crte lice i pokažite na svom primeru da elegancija zaista – ne bledi.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts