|

Ovo ne smete da radite svojoj kosi!

Da bi vam kosa bila lepa, sjajna i negovana, morate joj pružiti adekvatnu negu. Ponekad nesvesno ili svesno, određenim tretmanima joj nanosimo štetu zbog čega ona postaje oštećena. U nastavku slede stvari koje ne smete da radite svojoj kosi!

Često zbog nedostatka vremena ili iz nekih drugih razloga, svojoj kosi ne posvećujete dovoljno pažnje. Zbog toga, ona postaje suva, beživotna i lako se kida. Kada već dozvolimo da do određenih oštećenja dođe, mnogo je teže popraviti ih. Postoji nekoliko stvari koje biste trebali da izbegavate kada je zdravlje vaših vlasi u pitanju.

Ne češljajte kosu dok je mokra

Kosa je najosetljivija i najelastičnija kad je mokra. Zbog toga je baš tada najpodložnija oštećenjima. Kako joj ne biste štetili na ovaj način, savetujemo da nakon sušenja kose, na nju nanesete preparat koji je namenjen lakšem raščešljavanju pa tek onda upotrebite četku ili češalj.

Birajte češalj koji ima fleksibilne zupce, kao i četku sa mekšim iglicama. Da biste omogućili lakše raščešljavanje i izbegli stvaranje čvorova, kosu nemojte češljati od korena. Uvek počnite od vrhova. Najbolje bi bilo da koristite profesionalne četke za kosu.

Ne koristite vrelu vodu pod tušem

Neprijatelj broj 1, upravo je vrela voda pod tušem. Ona isušuje kosu. Čini je dehidriranom i sklonijom oštećenjima. Osim toga previše topla voda spira zaštitna ulja sa površine vlasi. Na taj način one postaju podložnije negativnim spoljnim uticajima. Vrela voda isušuje i kožu glave uzrokujući tako veće lučenje ulja koja u prevelikoj količini može začepiti pore.

Takođe, može doći do stvaranja peruti i oštećenja korena dlake. Zato, kada perete kosu, vodite računa o temperturi vode. Koliko god možete da izdržite, smanjite je. U prvo vreme će vam sigurno biti teško, ali ćete se navići i nakon nekog vremena niže temperature vam neće smetati.

Za uzvrat, kosa će vam biti zahvalna na tome! Sigurno ste više puta slušali o tome da svi stručnjaci savetuju da poslednje ispiranje bude hladnom vodom. Tako kosa dobija sjaj, postaje blistavija i mekša na dodir.

Ne štedite na vodi i ne žurite sa pranjem

Kao što bi pranje posuđa s premalo vode bude neefikasno, isto tako je i sa kosom. Nije dovoljno da je pre nanošenja šampona, samo namočite. Najpre je pod vodom perite oko minut ili dva. Tek nakon toga počnite je prati šamponom. To će olakšati postupak, omekšati kosu i omogućiti vam da je što bolje operete.

Prilikom pranja, nemojte žuriti da to što pre obavite jer je detaljno pranje kose veoma važno po zdravlje vaših vlasi. Trudite se da pri svakom pranju odvojite nekoliko minuta kako biste izmasirali teme. To je veoma dobro za bolju cirkulaciju temena koja potpomaže brži rast kose. Da biste što manje štete naneli svojim vlasima, savetujemo da prilikom pranje ne koristite dlanove, već isključivo prste.

Nemojte preskakati pranje kose

Iako svakodnevno pranje nije dobro za kosu, ne valja ni kada to radite veoma retko. Možda vam se čini da otkad su se pojavili šamponi za suvo pranje kose lakše je nego ikada preskočiti koje pranje. Ipak to nije dobro po vaše vlasi.

Ovi proizvodi, mogu pomoći u situacijama kada ne stignete da operete kosu. Oni ne mogu zameniti klasičan način pranja. Prljavština i hemikalije iz šampona se gomilaju na temenu i mogu da začepe pore. Kao posledica toga, može doći i do opadanja kose pa stoga budite obazrivi.

Birajte prirodne šampone koji ne sadrže sulfate

Na našem tržištu nije lako pronaći šampon bez štetnih sastojaka. To se pre svega odnosi na sulfate, silikone i parabene. Čak i oni šamponi namenjeni deci, ali i odraslima nisu potpuno blagi i bezbedni.

Najčešće imaju bar neki od sastojaka koji potencijalno mogu biti štetni. U odnosu na druge, šamponi bez sulfata, imaju brojne prednosti. Pored toga što dlaku čine mekanom i nežnom, normalizuju proizvodnju sebuma, ublažavaju svrab i sve iritacije koje mogu nastati na koži glave. Održavaju postojanost farbe na kosi duže vreme i štite dlaku od potencijalnih oštećenja.

Ne ostavljajte tragove šampona u kosi

Važan deo rutine pranja kose je ispiranje. Od velikog je značaja da ga detaljno obavite. Ukoliko se na vašim vlasima zdrže ostaci balzama ili šampona, pored toga što mogu izazvati efekat slepljene kose, oni dodatno maste dlaku što rezultira nastankom masne kose.

Koristite proteinske maske

Da bi dlaka bila jaka, baš kao što je slučaj i sa vašim telom i kosi su neophodni proteini. To se posebno odnosi na dame koje se farbaju.

Kako ćete oporaviti svoju kosu, nego upravo korišćenjem proteinskih maski. Oni održavaju vlagu unutar dlake, zahvaljujući biljnim proteinima i aminokiselinama. Svaki put kada farbate kosu, kutikula dlake se podiže. Tada se molekuli boje nataložili unutar nje.

Proteinske maske ojačavaju vlas. Dozvoljavaju joj da se sama regeneriše posle farbanja i blajhanja. Ovi tretmani vam neće oduzeti puno vremena jer sve što je potrebno da uradite jeste da masku nanesete na kosu i ostavite da odstoji 5 – 15 minuta u zavisnosti od uputstva na pakovanju. Postupak je dovoljno ponoviti jednom u 7 – 10 dana. Kao razultat toga, vaša kosa će biti savršeno zdrava, blistava i lepa.

Ne zaboravljete da nanesete regenerator

Osnovna uloga regeneretora za kosu je da oštećenja kose, svede na minimum. Ovi proizvodi, utiču na elastičnost i fleksibilnost dlake. Pomožu zdražavanju dlake i hidriraju kosu.

Nakon njihovog nanošenja, kosa postaje mekša i mnogo ju je lakše oblikovati. Ako se vaša kosa brzo masti ili je tanka, nemojte koristiti teške regeneratore. Oni će dodatno ukrasti volumen na vašoj kosi. Izaberite laganu formulu. Nanosite regenerator samo od krajeva do sredine kose. Nikako to nemojte činiti na koren i vlasište.

Nanosite zaštitu od toplote

Da biste smanjili oštećenja dlake, obavezno koristite sprej za zaštitu kose od toplote. Pre svega mislimo na ona koja su direktno povezana sa upotrebom toplotnih stajling aparata.Sastojci spreja formiraju tanak film oko dlake štiteći je od toplote.

Na ovaj način se usporava provođenje toplote i njegovo distribuiranje je ravnomernije. To znači da će se kosa lagano zagrejati. Ne odjednom što bi inače bio slučaj uzrokujući posledično manje oštećenja. Ono što je posebno važno je da ovi sprejevi deluju poput regeneratora.

Masne kiseline i vitamini koje se nalaze u njihovom sastavu, deluju hidrirajuće i daju vlasima svu potrebnu vlagu. Oblažu dlaku, ostavljajući je pri površini suvljom, čime se znatno skraćuje vreme sušenja.

Izbegavajte upotrebu aparata za stilizovanje kose

Aparati za stilizovanje kose proizvode jako visoke temperature. Na taj način u velikoj meri oštećuju kosu i čine da ona postane lomljiva, krta i slaba. Pod uticajem toplote, kosa se tanji, a dlaka puca. Morate ograničiti upotrebu aparata kao što je fen, presa, pegla i figaro, kako biste sprečili da dolazi do oštećenja.

Koristite ih samo za posebnim prilikama. Tokom ostalih dana kosu samo blago prosušite i to pri korenu. Ostatak ostavite da se suši prirodno, naročito tokom letnjih meseci. Postoji mnogo prirodnih metoda kojima možete negovati kosu, a ujedno i stilizovati, a da je pri tom ne oštetite.

Izbegavajte dijete

Restriktivne dijete neće doneti ništa dobro, ni vašoj kosi ali ni celom organizmu. Organizam će ono malo nutritijenata što unosite putem takve ishrane, iskoristiti da nadoknadi energiju. U tom slučaju ništa neće otići u izgradnju kose i noktiju.

Zbog toga vaše vlasi postaju lomljive i suve. Ako idete na dijetu, obratite pažnju da ona obiluje nutritijentima. Unosite što više povrća, voća, proteina, belančevinama. Unosite namirnice bogate vitaminima. Ne smete uskratiti organizam za supstance koje su mu potrebne za normalno funkcionisanje. U suprotnom to će se odraziti kako na vaše zdravlje, tako i na lepotu.

Upotreba lekova može uticati na vlasi

Lekovi mogu uticati na kosu, kao što su hormonske pilule, antidepresivi i lekovi za hipertenziju. Kao posledica toga, može doći do slabljenja korena dlake i opadanja. Porazgovarajte o alternativama na ove lekove sa svojim lekarom. Naravno ovo se isključivo odnosi na osobe koje duže vreme koriste ove lekove.

Ne koristite preparate za dugotrajno učvršćavanje kose

Nemojte koristiti proizvode za stilizovanje kose koji garantuju ekstra dugo učvršćivanje kose. Oni obično sadrže jake hemikalije koje oštećuju vlas. Pritom će na vašoj kosi stajati ceo dan! U danima kada je njihovo korišćenje neizbežno, obavezno nakon toga obavite dubinsko pranje kose. Tako ćete proizvod koji se nagomilao očistiti sa dlake i temena.

Izbegavajte čvrste frizure

Frizure poput čvrsto vezanog repa ili punđe, stvaraju veliki pritisak na koren kose. To može dovesti do sprečavanja kasnijeg rasta kose, ali i trajnog oštećenja dlake. Kada god ste u prilici, nosite je puštenu. Trudite se da je olabavite što je više moguće ako je već neophodno da je nosite vezanu.

Ne odlažite skraćivanje krajeva

Da biste uklonili procvetale krajeve, važno je da svoju kosu redovno skraćujete. To bi trebalo da činite na 6 – 8 nedelja. Pored toga, što ovakva kosa izgleda neuredno, ukoliko to redovno ne činite, nećete joj dati prostora da se oporavi i zdravo raste.

Izbegavajte često dodirivanje kose

Mnogi od nas, imaju ružnu naviku da često dodiruju svoju kosu. Osim što na ovaj način, ostavljate utisak kao da nemate dovoljno samopouzdanja i da ste nesigurni u sebe, svojoj kosi nanosite i određenu štetu. Razvlačeći masnoće i prljavštinu koja se nalazi na njoj, dodatno je mastite i činite da izgleda prljavo. Setite se da bi trebalo da prestanete sa tom ružnom navikom konačno svaki put kada posegnete ka kosi.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts