|

Kako baštenske garniture mogu oplemeniti eksterijer svakog doma?

Kako je proleće u jeku, a dani duži i topliji, svakodnevne aktivnosti polako se prenose u vanjski prostor, gde sve češće odmaramo, obedujemo, kafenišemo. Ukoliko radimo od kuće, možemo uzeti svoj laptop i udobno se smestiti na terasu ili u vrt, gde ćemo, okupani suncem i na svežem vazduhu, biti i produktivniji. Deca mogu raditi domaće zadatke napolju, uživajući u prirodi. Kako bi okućnica ili balkon bili udobni za obitavanje svih ukućana, treba da se posvetimo njihovom uređenju i odaberemo nameštaj koji će učiniti da boravak napolju budu udoban, prijatan i neodoljiv.

NAMEŠTAJ PREMA MERI PROSTORA

Prilikom odabira baštenskih garnitura treba se voditi karakteristikama prostora kako bi nameštaj bio potpuno praktičan. Pre svega važna je raspoloživa kvadratura, potom na koji smo način uredili dvorište, da li imamo nadstrešnicu, popločanu osnovu, kakvo je osvetljenje, i prirodno i veštačko, kakav je raspored drugih elemenata. Upravo prema svojstvima prostora, biramo i garniture: njihovu veličinu, masivnost, te materijal od kojeg su izrađene, a naposletku i boje, dezen i motive. Koliko će sastavnih delova imati baštenska garnitura, zavisi i od individualnih potreba, odnosno broja ukućana, a sam izbor uslovljen je i budžetom kojim raspolažemo, kao i ličnim ukusom i afinitetima, pa i trenutnim trendovima u arhitekturi eksterijera. Takođe, stil baštenskog nameštaja, odnosno njegov izgled, treba da bude usklađen i sa okruženjem, čineći s njim jedinstvenu estetsku celinu.

IZBOR ZA SVAČIJI UKUS

Ukoliko se upustimo u pretragu prodavnica i sajtova, videćemo da baštenske garniture mogu biti izrađene od različitih materijala, neobičnih formi, kao i u mnogim dezenima i bojama, a da ih čine kombinacije više komada nameštaja. I sami, prema svojim potrebama, možemo koncipirati svoju idealnu garnituru, kombinujući stolice, dvosede i trosede, fotelje, klupe ili ljuljaške, manje ili veće stolove, klubske ili trpezarijske. Baštenske garniture tako mogu biti od punog drveta ili sličnih materijala, aluminijuma ili drugih metala, kovanog gvožđa, plastike, pruća, pri čemu se svaki od ovih materijala odlikuje svojim specifičnostima i prednostima. Posebno su zanimljive kombinacije čvrstih i mekih materijala, odnosno kada je konstrukcija postojana, dok su sedeći deo i naslon od tkanine. Iako uglavnom jednobojne, baštenske garniture mogu biti u raznim nijansama, kako bele, crne, u boji drveta, tako i intenzivnih nijansi. Sa podlogom u jednoj boji, posebno ukoliko je ona neutralna, odlično se kombinuju šareni jastučići, koji mogu biti vrlo neobičnih i zanimljivih motiva. Specifično za stolove jeste da oni mogu biti različitih kako dimenzija, tako i oblika, a neretko se u centralnom delu nalazi i staklo.

PROSTOR LEPŠI I UDOBNIJI

Izborom odgovarajuće garniture, sama bašta, vrt ili terasa dobijaju na toplini i postaju omiljeni kutak ukućana gde oni rado provode vreme i gde često nastaju nezaboravne uspomene. Uklopljene sa fasadom, travnjakom i cvećem, drvećem ili žbunjem, stazicama i suncobranima, eksterijer čine potpunijim i skladnijim, ušuškanijim i životnijim. I pored estetike, pri izboru baštenskih garnitura treba se voditi i njihovom praktičnošću. Takođe, potrebno ih je redovno održavati i blagovremeno i pažljivo odlagati kada nastupi hladnije vreme kako bi bile zaštićene i da ne bi izgubile na svom kvalitetu i lepoti.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts