Štitna žlezda i gojaznost – koja je veza i kako se boriti

Gojaznost je jedan od vodećih zdravstvenih problema savremenog čoveka. Prevalenca gojaznosti porasla je širom sveta počev od sedamdesetih godina prošlog veka. Tome su doprineli sve brži tempo života, neredovna i nezdrava ishrana, nedostatak vremena za fizičku aktivnost.

Ako se borite sa viškom kilograma, sasvim sigurno želite da znate kako smršati i održati optimalnu težinu. Međutim, pre nego što nepromišljeno započnete neku rigoroznu dijetu (koja po nepisanom pravilu ne daje dugoročne rezultate), bitno je da proverite svoje opšte zdravstveno stanje. 

Gojaznost je povezana sa povećanim rizikom od dijabetesa, bolesti bubrega, kardiovaskularnih bolesti, ali i sa mnogim endokrinim abnormalnostima, uključujući disfunkciju štitne žlezde. Zapravo, telesna težina u velikoj meri zavisi od rada štitne žlezde. Kako T3 hormon reguliše energetski metabolizam i termogenezu i igra ključnu ulogu u metabolizmu glukoze i lipida, usled hipotireodoze može doći gojaznosti.

Na koji način štitna žlezda utiče na broj kilograma, kako njena disfunkcija dovodi do gojenja i šta možete preduzeti da ovo stanje popravite? Pročitajte.

Disfunkcija štitne žlezde i telesna težina

Slaba funkcija štitne žlezde, tj. hipotireoza neretko se povezuje sa povećanjem telesne težine. 

Štitna žlezda, organ u obliku leptira na prednjem delu vrata, proizvodi hormone tiroksin (T4) i trijodtironin (T3), koji kontrolišu metabolizam, težinu, disanje, rad srca i mnoge druge funkcije. Lučenje ovih hormona reguliše hipofiza, žlezda u mozgu, sa svojim tiroid stimulirajućim hormonom (TSH). Kada hipofiza registruje manju količinu T3 i T4 hormona, proizvodi i izlučuje u krvotok više TSH-a, koji će dalje pojačano stimulisati štitnu žlezdu na lučenje T3 i T4 hormona. Takođe, kod većih količina T3 i T4 hormona hipofiza proizvede i izluči manje TSH-a.

Tiroidni hormoni pomažu telu da sagoreva masti ili metabolizira uskladištene kalorije koje se koriste kao energija. U slučaju niske proizvodnje hormona telu postaje teže da razgradi masti, zbog čega dolazi do njihovog skladištenja u telu, odnosno do gojaznosti. Zbog toga je jedan od prvih i najčešćih i kliničkih simptoma hipotireoze upravo povećanje telesne težine.

Može li gojaznost izazvati hipotireozu?

U svetu medicine se sve više polemiše o mogućnosti da su suptilne promene u funkciji štitne žlezde rezultat gojaznosti, a ne njen uzrok. Postoje naučne studije i istraživanja koja sugerišu da možda višak kilograma izaziva hipotireozu umesto tvrdnje da usporena štitna žlezda dovodi do naglog povećanja telesne težine. 

Studije su pokazale moguću vezu između povećanog indeksa mase (BMI) i smanjene funkcije štitne žlezde. Sa većom viškom težine, funkcija štitne žlezde (u proseku) dodatno opada. 

Iako nema dovoljno dokaza da gojaznost može uticati na rad žlezde na ovaj način, naučnici su saglasni oko toga da je važno razumeti ovu vezu. Ukoliko je hipotireodizam posledica preteranje telesne težine, odnosno da višak kilograma zapravo “usporava” žlezdu, onda možda uz propisanu terapiju treba razmisliti i o drugim rešenjima. U pojedinim slučajevima pametan pristup može biti gubitak kilograma.

Prema tome, ako ste gojazni i imate povišen nivo TSH hormona, a testiranje ne pokazuje druge poremećaje štitne žlezde, možda je najbolje da poradite na tome da smanjite težinu. Takođe, otkrića drugih istraživanja ukazuju na to da kada gojazni pacijenti sa normalnom funkcijom štitne žlezde izgube težinu, njihovi nivoi TSH i T3 opadaju.

Saveti za održavanje zdrave težine

Održavanje zdrave, optimalne težine sa hipotiroidizmom može biti poprilično izazovno. Evo nekoliko saveta za postizanje stabilne težine:

Pridržavajte se propisanih doza lekova i plana lečenja

Ako uzimate pravu dozu lekova za štitnu žlezdu svaki dan, kako vam je propisao vaš lekar, to će povećati nivo proizvodnje tiroidnih hormona i vaš metabolizam. Možda to neće dovesti do gubitka kilograma, ali svakako može pomoći da ne dobijate dodatno na težini.

Jedite zdravu hranu

Razmislite o smanjenju kalorija, ali nemojte drastično smanjiti unos hrane. Nastojte da uspostavite ravnotežu. Slatkiše jedite umereno. Zamenite skrobne ugljene hidrate poput belog pirinča i belog hleba složenim ugljenim hidratima kao što su smeđi pirinač, ovas, hleb od celog zrna pšenice i slatki krompir. Uključite u ishranu nemasne izvore proteina, kao što su riba, pasulj, tofu i piletina. Jedite puno voća i povrća. Pre nego što napravite bilo kakve značajne promene u vašoj ishrani, obavezno razgovarajte sa svojim lekarom.

Vežbajte redovno

Kada redovno vežbate, vaše telo će efikasnije sagorevati masti. Vežbanje je takođe odličan način za poboljšanje funkcije štitne žlezde, jačanje kostiju, upravljanje stresom i poboljšanje opšteg zdravlja srca. Korisne vežbe uključuju brzu šetnju, trčanje ili bilo koju aerobnu vežbu zbog koje se znojite. 

Opšta je preporuka da budete aktivni 3-4 sata nedeljno, odnosno da pola sata svakog dana imate neku aerobnu aktivnost umerenog inteziteta, poput brzog hodanja. Možete se odlučiti i za intenzivnije treninge poput džogiranja ili treninga snage. U tom slučaju dva do tri treninga sedmično u trajanju od 45 minuta je sasvim dovoljno.

Spavajte kvalitetno

Pobrinite se da dovoljno spavate. Dovoljno sna je neophodno za gubitak težine i opšte zdravlje. Odrasloj osobi potrebno je 7 do 8 sati kvalitetnog i neprekidnog noćnog sna. Uspostavite zdrave rutine i pokušajte da odete na spavanje već oko 22h, ukoliko ustajete rano za posao. 

Pijte dovoljno vode

Povećani unos vode može dovesti do gubitka težine. Telo se čisti od toksina ukoliko pijete više od 2l vode dnevno. Pokušajte da ispratite koliko vode popijete na dnevnom nivou. Postavite cilj od 8 do 10 čaša dnevno tako što ćete beležiti u svom planeru ili uz pomoć neke besplatne aplikacije za praćenje navika na svom telefonu.

Pokušajte da upravljate svojim stresom

Povećanje telesne težine zasnovano na stresu povezano je sa višim nivoima kortizola. Previše kortizola može uticati na proizvodnju hormona štitne žlezde. Kada se osećate stresirano i pod pritiskom, isprobajte različite tehnike upravljanja stresom, kao što su mindfulnes, meditacija, duboko disanje ili vođenje dnevnika.

Premda je umereno povećanje telesne težine povezano sa hipotireozom, ne mora obavezno da podrazumeva da vaša štitna žlezda ne radi pravilno. Nekada višak kilograma nije posledica telesne masti, već prekomernog nakupljanja soli i vode. Ipak, ako ste doživeli neočekivano povećanje telesne težine, dobra je ideja da pitate svog lekara da li je vaša štitna žlezda možda igrala ulogu u tom procesu.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts