|

Da li je vaša terasa spremna za leto?

Tokom toplih meseci u godini većina ljudi želi da što više boravi napolju, u hladovini na letnjem povetarcu. Terasa opremljena udobnim baštenskim nameštajem, kao veza između unutrašnjosti kuće i dvorišta, idealno je mesto za to. 

Ukoliko planirate novu terasu, ili ako želite da preuredite već postojeću, u ovom članku ćete pronaći korisne predloge i savete za uspešno planiranje i sprovođenje projekta, kao i opremanje vašeg balkona novom baštenskom garniturom.

Prvi korak do terase iz snova – planiranje

Ako treba da redizajnirate svoj balkon za opuštanje, prvo bi trebalo obratiti pažnju na uslove na licu mesta.

  • Gde je najbolje postaviti baštenski nameštaj i organizovati letnji kutak za uživanje? – Vaša terasa deluje kao produžetak životnog prostora i trebalo bi da čini vizuelnu celinu sa njim. Takođe je važno odrediti najbolje mesto zbog svetlosti ili hladovine, kao i nesmetani pristup priključku za struju, eventualno i vodi. Terase se najčešće nalaze pored kuhinje ili dnevnog boravka. One u blizini kuhinje, idealne su za obedovanje na otvorenom, roštilj i zabavu. Pristup balkonu kroz spavaću sobu može biti romantičan, ali i nezgodan za goste. Stoga, u ovom slučaju je bolje terasu planirati kao intimni kutak za odmor i relaksaciju.
  • Oblik balkona dosta utiče na kasnije opremanje – Kvadratne terase su idealne za garniture za sedenje, dok se uske verzije mogu integrisati, po potrebi, i u vrt, ukoliko postoji. Ako imate veliko dvorište, najlepše bi bilo sagraditi terasu koja okružuje kuću, i na taj način povezati unutrašnji sa spoljašnjim prostorom.
  • Obezbedite prijatan i nesmetan prilaz svim delovima balkona – Vodite računa da pristup terasi bude bez prepreka, najbolje na istom nivou kao kuća i bašta, posebno ako imate starije članove porodice i malu decu. Ukoliko raspolažete krovnom terasom, naročitu pažnju usmerite na bezbednost.

Kada su osnovni zahtevi razjašnjeni, možete se pozabaviti dizajnom i izborom baštenskog nameštaja.

Kako zamišljate svoj balkon za opuštanje?

Morate, pre svega, odrediti za šta najčešće želite da koristite terasu. Da li treba da bude opremljena ležaljkom i visećom mrežom za ljuljanje? Možda vam je namera da organizujete druženja uz roštilj i muziku sa prijateljima? Imate li decu koja trebaju svoj kutak za igru u prostoru balkona? Ukoliko radite od kuće, to bi mogla biti oaza mira za vašu kancelariju… 

O svemu treba promisliti, i naći rešenje koje će zadovoljiti sve ukućane koji planiraju da koriste blagodeti letnje terase.

Izaberite nameštaj za terasu

Kod opremanja letnje rezidencije – balkona, ključna tačka je svakako vrtna garnitura za sedenje, gde ćete verovatno provoditi najviše vremena, sami ili u društvu porodice i prijatelja. 

Ukoliko planirate posluživanje hrane napolju, ne smete zaboraviti ni odgovarajući sto. U najboljem slučaju, pored garniture za sedenje i ležaljki, postavite više manjih stolova, za optimalnu udobnost i fleksibilnost prostora.

Ako je vaša terasa manja, idealne su bistro-garniture za sedenje, koje se najčešće i koriste za bašte i balkone. Radi se o stolu sa dve stolice, koje mogu biti i na rasklapanje. Na ovaj način se štedi prostor, i ostaje nešto mesta za ostale sadržaje, kao što su biljke ili dečiji kutak. Jedna ovakva sklopiva garnitura je uvek dobrodošla i kao dodatak većoj vrtnoj garnituri, u slučaju kada treba ugostiti više ljudi.

Garnitura za terasu poput trpezarijskog nameštaja je najbolji izbor ukoliko planirate česta okupljanja uz roštilj i hranu. Ovakav nameštaj se odlikuje udobnom visinom, koja pogoduje različitim porodičnim aktivnostima.

Ukoliko je vaša želja opuštanje i sunčanje na balkonu, nabavite lounge-set za savršenu letnju sezonu. Duboka, udobna sedišta na sofama i ležaljkama, uz poneku ljuljašku, obećavaju izuzetan ugođaj i morsku atmosferu. Lounge baštenske garniture se mogu dopuniti nekim od fleksibilnih modula, koji doprinose da se sedišta prilagode vašim individualnim potrebama. 

Pored baštenskog nameštaja, koji ste odabrali prema željama i potrebama cele porodice, atmosferu na letnjoj terasi možete dopuniti različitim elementima od ratana, rafije, kamena ili terakote. Uz biljke kojima položaj na balkonu odgovara, i udobne jastuke živih boja, vaša letnja oaza neće imati konkurenciju!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts