Saveti za izbor opreme i sanitarije za kupatilo

Sanitarije za kupatilo su: WC šolje, lavabo, bide, pisoar, tuševi i tuš kabine i kade. Osnovna karakteristika sanitarije je da je napravljena od materijala koji su otporni na vlagu i habanje, i da se relativno lako održavaju. Naravno, sve to uključuje i poklapanje sa estetskim zahtevima onoga ko oprema kupatilo.

Za proizvodnju sanitarija, koriste se materijali kao što su keramika, akril, mermer, drvo, fiberglas, specijalne vrste plastike, posebno otporno staklo ili liveno gvožđe ili čelik.

sanitarija1

Oprema za kupatilo – šta i kako izabrati?

Izbor sanitarije za kupatilo sve je teže jer je ponuda na svetskom pa i domaćem tržištu u poslednjih nekoliko godina sve bogatija i bogatija.

Nekada je zbog slabog i suženog izbora, sanitarija bila prilično tipska, pa je i pitanje izbora bilo lakše – silom prilika. Danas su mogućnosti skoro neograničene.

Oko izbora sanitarije se možete posavetovati sa stručnim licima koji će Vam predložiti najbolje rešenje koje će se uklopiti u prostor kojim raspolažete i koje će biti funkcionalno. U estetskom smislu, poželjno je da sanitarija bude skladan deo celine sa keramikom i kupatilskim nameštajem.

Umivaonici

Lavaboi se proizvode u sve raznovrsnijim bijama i oblicima kao i od drugačijih materijala u odnosnu na nekadašnju neprikosnovenu keramiku.

umivaonik

Izaberite izmedju ugradnih, poluugradnih, nadgradnih i klasičnih ili izmedju plitkih, srednje dubine ili jako dubokih. Materijali za izradu umivaonika su na primer drvo, staklo, keramika, mleveni kvarc sa smolom, staklo, mermer, PVC, guma… Oblici lavaboa su takođe razni: plitki, duboki, četvrtasti, obli… Odabir oblika, veličine i materijala od kog je napravljen zavisi od klijenta tj od enterijera samog kupatila.

WC šolje i bidei uglavnom se izradjuju od keramike i prodaju se i ugradjuju sa niskomontažnim ili visokomontažnim vodokotlićem. Moderniji modeli su šolje i bidei koji se kače na zid.

Kombinacija i paket wc šolje i ugradnog vodokotlića od istog materijala je mnogo bolji izbor od na primer naknadne ugradnje plastičnog kazančeta iznad keramičke šolje, što bi kao jeftino rešenje možda moglo da prodje u vikend kući.

Kade i tuš kabine

Kada su cene u pitanju, naravno da je u odnosu na kadu tuš kabina jeftinije rešenje. Osim finansija, na krajnji izbor utiče i prostor koji vam je na raspolaganju u kupatilu.

Dimenzije tuš kabina i kadica su obično od 75×75 cm pa do 150×100 cm. Ako morate uzeti manju kabinu, nemojte birati one polukružne jer dodatno skučuju prostor. Najčešći materijalli za proizvodnju tuš kabina su akril, keramika,drvo, exmar…

kada staklo

Vrata tuš kabine koja se preporučuju su ona od kaljenog stakla, izbegavajte plastiku naročito ako imate klizna vrata, jer se lako pokvare. Jeftinija varijanta su tuš zavese, koje su vrlo povoljne i možete ih jako često menjati. Ako nemate posebno mesto za ogledalo u kupatilu, stavite kao na jedan zid koji obuhvata tuš kabina.

sanitarija2

Kada

Hidromasažna ili obična klasična kada? Ako želite dobru hidromasažnu kadu, spremite se da iz kućnog budžeta odvojite pozamašnu sumu novca. Dobićete pravi mali spa centar u sopstvenom domu, muziku koja prati vodenu masažu, hromoterapiju… S druge strane, izbegnite jeftine kopije hidromasažnih kada koje će Vam samo doneti glavobolje. Ako imate manjepara, bolje se odlučite za klasičnu običnu ali kvalitetnu kadu. Klasične kade se prave od stakla, drveta, akrila, inoxa… Dimenzije su obično od 130×70 do 200×100 cm. Mogu biti ugradne ,sa nogicama, asimetrične…

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts