Kako se rešiti smrdibuba

Oktobar i početak jeseni donose zahlađenje, kao i period u kom insekti kreću u pripremu za prezimljavanje i potragu za skrovištem. U tom njihovom putu, najprimetnije su nam smrdibube. Iako nisu štetne po čoveka, ne ujedaju, niti prenose zaraze, njihov iritantan zvuk i neprijatan miris koji ispuštaju ukoliko se osete ugroženim, čine ih jednostavno iritantnim. Najezde smrdibuba su sve češće širom Srbije, a evo nekih od saveta kako da ih se rešite ukoliko vaš stan, kuća, terasa ili dvorište postanu meta najezde.

Higijena na prvom mestu

Ne ostavljajte hranu na otvorenom, smrdibube su biljojedi, pa se to posebno odnosi na voće i povrće. Koristite posude sa poklopcem, činije i tegle. Očistite sto od ostataka hrane nakon obroka, kao i mrvice koje se nađu na podu. Držanje prostorija i površina u kojim se priprema i konzumira hrana čistim, kao i redovno održavanje higijene daće dugoročne, ali i kratkoročne rezultate u borbi protiv raznih bubica i insekata koji su u potrazi za hranom popalili svoje senzore za miris.

Fizičke prepreke kao zaštita

Zaštitne mreže za prozore i vrata, popularni komarnici, prva su pomisao kad je reč o sprečavanju ulaska insekata u domove. Postavljanje zaštitne mrežice zaštitiće vas od komaraca, smrdibuba, muva i sličnih slobodnoletača iz komšiluka. Ipak, smrdibube često znaju da se ušunjaju na odeći ili preko kesa sa namirnicama koje unosite u kuću, pa ovaj vid zaštite nije u potpunosti uspešan. Još jedan vid fizičke zaštite su lepljive trake, primarno namenjene muvama, jednako privlače i smrdibube, zahvaljujući feromonu koji sadrže. Koliko je ovaj metod efikasan, toliko nije vizuelno prijatan.

Soda bikarbona i prašak za pecivo

Rastvor vode i sode bikarbone, odnosno praška za pecivo može biti veoma efikasan u borbi protiv smrdibuba. Ovaj rastvor idealan je za manje bašte i terase, dovoljno je da tretirate biljke jednom nedeljno. Raspršivač, flašu sa prskalicom možete koristiti i za prskanje ramova prozora i vrata. Ukoliko želite da postignete pojačan efekat, sadržaj kesice praška za pecivo ili sode bikarbone možete prosuti po uglovima i mestima sa kojih sumnjate da smrdibube ulaze u vaš branjeni prostor.

Eterična ulja

Više od mirisa belog luka i nane, smrdibube ne podnose kombinaciju ova dva. Pomešajte eterično ulje nane sa iseckanim čenom belog luka i postavite ovu mešavinu na mesta sa kojih najčešće vrebaju. Rezultati će biti trenutni. Eterično ulje nane možete rastvoriti u raspršivač i povremeno poprskati prozore, ulazna i vrata od terasa sa spoljne strane.

Šta kada smrdibube uđu u kuću?

Bitno je da ih ne plašite, niti ubijate, jer tom prilikom ispustiće karakterističan neprijatan miris koji se zadržava. Iz tog razloga izbegavaje direktan kontakt rukama sa smrdibubama, koristite ubruse ili rukavice za jednokratnu upotrebu. Usisavanje smrdibuba deluje kao dobro rešenje, ali smrad može da se zadrži u usisivaču i posle ga je teško ukloniti. Ukoliko hvatate smrdibubu, trudite se da budite nežni i nakon toga izbacite smrdibubu napolje ili u wc šolju.

Profesionalna dezinsekcija

Najefikasniji način borbe protiv smrdibuba, posebno ako imate sopstvenu baštu ili dvorište, voćnjak ili vinograd, je profesionalna dezinsekcija. Prilikom primene tretmana koriste se hemijska sredstva koja nisu štetna po čoveka, kućne ljubimce i okruženje. Ove vrste procesa brzo i efikasno vrše službe za ddd usluge, dezinsekciju, deratizaciju, dezinfekciju.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts