Saveti za redizajniranje WordPress sajta

Neko nepisano pravilo je da na pet godina treba uraditi ili ozbiljno razmisliti o redizajnu sajta. Sajtovi u redizajnu mogu da zadrže platformu na kojoj su pravljeni, pa će u ovom tekstu fokus biti na redizajn sajtova u WordPressu.

Redizajniranje WordPress sajta može u značajnom meri unaprediti korisničko iskustvo, poboljšati estetiku i optimizovati njegove performanse. Ako i vi razmišljate o redizajnu sajta, pročitajte tekst koji je pred vama. Dajemo vam nekoliko osnovnih saveta koji vam mogu olakšati čitav postupak. 

Pronađite grafičkog dizajnera

Grafički dizajner će vam pomoći u kreiranju atraktivnog i profesionalnog izgleda vašeg sajta. Prvi utisak je važan, a dobro dizajniran sajt može privući posetioce i stvoriti pozitivan utisak o vašem brendu ili poslovanju. Ulaganje u grafički dizajn tokom procesa redizajna WordPress sajta može značajno poboljšati estetiku, korisničko iskustvo i profesionalni izgled vaše web stranice. 

Vizuelni identitet je jedan od najznačajnijih faktora brendiranja. Dizajniranje sajta u skladu sa vašim brend identitetom pomoći će u jačanju prepoznatljivosti i doslednosti brenda na svim platformama. U tom smislu, jako je važno da web sajt bude prilagođen svim ostalim elementima brendinga.

Postavite ciljeve redizajna

Razmislite o razlozima zbog kojih želite redizajnirati sajt. Da li želite da posetiocima pružite unapređeno korisničko  iskustvo, da optimizujete sajt za mobilne uređaje, povećatei konverzije ili ažurirate vizuelni identitet? Unapred postavljeni, jasni ciljevi pomoći će vam da fokusirate redizajn na ključne aspekte kojima ćete postići željeni efekat.

Pratite analitiku postojećeg sajta

Analizirajte postojeće podatke o sajtu pomoću alata kao što su Google Analytics. Ovo će vam pomoći da identifikujete stranice koje su najposećenije, ključne staze korisnika i druge važne metrike.

Napravite rezervnu kopiju sajta

Pre nego što započnete s redizajnom, ne zaboravite da uradite potpunu sigurnosnu kopiju sajta. Ovo će vam omogućiti brzo vraćanje na prethodnu verziju u slučaju problema tokom procesa redizajna.

Ažurirajte WordPress i sve dodatke

Pre redizajna, ažurirajte WordPress verziju i sve instalirane teme i dodatke. Ovo će vam pomoći da izbegnete potencijalne kompatibilnosne probleme sa novom verzijom WordPress-a.

Analizirajte konkurenciju

Ispitajte sajtove konkurencije kako biste dobili inspiraciju i razumeli najbolje prakse u vašoj industriji. Ovo može u značajnoj meri doprineti da stvorite sajt koji se ističe.

Optimizujte sajt za mobilne uređaje

Proverite da li je vaš novi dizajn responzivan i optimizovan za mobilne uređaje. Mobilno prijateljski sajtovi su sve važniji zbog drastičnog povećanja upotrebe pametnih telefona i tableta, koji su u odnosu na desktop i laptop računare apsolutno preuzeli primat. 

Proverite brzinu učitavanja

Obratite pažnju na brzinu učitavanja stranica na vašem sajtu. Korišćenje optimizovanih slika, cache pluginova i drugih tehnika može poboljšati performanse sajta.

Osvežite sadržaj

Ažurirajte i poboljšajte postojeći sadržaj. Dodajte nove informacije, uklonite zastarele podatke i poboljšajte kvalitet fotografija i grafika.

Testirajte funkcionalnost

Pre nego što sajt učinite dostupnim za javnost, testirajte sve funkcionalnosti, uključujući forme, navigaciju, kontakt obrasce i druge interaktivne elemente.

Komunicirajte sa korisnicima

Ako imate postojeću publiku, obavestite ih o nadolazećem redizajnu. Otvorite komunikaciju kako biste dobili povratne informacije od vaših vernih korisnika, ali i da  biste izgradili atmosferu uzbuđenja oko promena i unapređenja koje slede. 

Nakon lansiranja redizajniranog sajta, nastavite da pratite analitiku i da dobijate povratne informacije od korisnika kako biste kontinuirano radili na poboljšanju performansi i funkcionalnosti. 

I za sam kraj, valja napomenuti da je ovo vrlo složen proces i sugestija je da koristite profesionalne usluge redizajniranja sajtova u wordpressu.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts