|

Kupovina stana: ove faktore obavezno treba razmotriti

Kupovina stana je uvek i za svakog veliki i značajan korak. Bilo da tražite nekretninu u kojoj ćete živeti ili vas kupovina stana interesuje kao investiranje u budućnost dece – postoje neki fakori o kojima vredi dobro razmisliti pre nego što potpišete ugovor i kupite nekretninu.

Ukoliko pažljivo razmislite o svakoj od ovih stavki, povećavate svoje šanse da brzo i jednostavno pronađete stan koji odgovara vašim potrebama i vašem budžetu.

Istražite onlajn ponudu

Prvi korak koji treba preduzeti i koji vam značajno može olakšati izbor jeste da potražite pouzdanu i dobru internet platformu za nekretnine. U širokoj ponudi aktuelnih oglasa za prodaju stanova na jednom mestu, pretraga već postaje jednostavnija. Na sajtovima za pretraživanje stanova imate mogućnost korišćenja brojnih filtera. Tako možete filtrirati sve oglase po lokaciji, strukturi stana ili njegovoj kvadraturi. Ovo vam može pružiti bolji uvid u trenutnu ponudu nepokretnosti na tržištu i pomoći da uskladite svoje afinitete sa finansijama.

Primera radi, ukoliko vas interesuje kupovina nekretnine u Nišu, dovoljno je da označite željenu lokaciju, ispitate kolike su cene stanova u svim gradskim naseljima, te na osnovu toga dalje odredite da li biste radije kupili starogradnju ili novogradnju i koja je lokacija dobar izbor za vas. Možda ćete prilikom pregledanja oglasa ustanoviti da vam više odgovara jednosoban stan nego garsonjera ili da vam je isplativija opcija da uložite u nekretninu na periferiji.

Pored svega navedenog, oglasi bi trebalo da sadrže i detaljni opis stana, informacije o uknjiženosti, kao i fotografije svih prostorija. Kada imate sve ove podatke na raspolaganju, mnogo brže možete suziti svoj izbor i na kraju odabrati pravi stan.

Kvadratura i struktura stana

Svakako, jedan od ključnih faktora pri odabiru nekretnine jeste njena kvadratura i struktura. Bitno je da dobro razmislite o tome koliki stan će podmiriti vaše potrebe? Ukoliko kupujete stan za četvoročlanu porodicu, onda definitivno ne treba da razgledate garsonjere i jednosobne stanove od 30 kvadrata. Bitno je promisliti i o rasporedu prostorija. Da li vam više odgovara stan sa dve spavaće sobe i manjim dnevnim boravkom ili biste pre izabrali jednosoban stan iste kvadrature sa velikom dnevnom sobom?

Naravno, kvadratura stana će uticati na cenu nekretnine. Kvadratni metar stambenog prostora u garsonjeri ili jednosobnom stanu je uglavnom skuplji u odnosu na kvadrat u većim stanovima. Ali, tu su i drugi činioci koji određuju vrednost nepokretnosti.

Novogradnja ili starogradnja?

Za mnoge, ovo je najveća dilema kada kupuju stan. Tradicionalisti sa većim poverenjem u stare tehnike i sisteme gradnje uvek će prednost dati starogradnji. Osim toga stanovi u starim zgradama imaju nižu cenu, što se uzima za njihovu najveću pogodnost u odnosu na nove stanove.

Sa druge strane, sa kupovinom nekretnine čiji ste prvi vlasnik zaobilazite brojne probleme: ne morate razmišljati o tome u kakvom je stanju stan, da li je sve u njemu funkcionalno ili je potrebno renoviranje. Takođe, mnogo lakše i brže možete prikupiti sve potrebne papire.

Na kraju, moderne nove zgrade podižu se tako da budu potpuno prilagođene potrebama savremenog čoveka. To podrazumeva vrhunski sigurnosni sistem, moderne liftove, kvalitetnu stolariju i sisteme grejanja. Novi stambeni objekti imaju i odličnu hidroizolaciju, termoizolaciju i izolaciju zvuka. Ukoliko kupujete stan u izgradnji, postoji mogućnost dogovora sa investitorom oko izbora podnih obloga, uvođenja podnog grejanja i drugih detalja.

Lokacija je bitna

Lokacija nepokretnosti je bitna iz više razloga. Pre svega, odabirom grada, opštine, pa i naselja u kom se zgrada i stan nalaze određujete na izvestan način smer u kom će ići vaša svakodnevica. Sve ima uticaja: počev od važnih stvari kao što je blizina škole, vrtića i posla, do onih ekstremno praktičnih kao što je udaljenost od prve prodavnice, pijace ili autobuskog stajališta.

Da li vam je važno da u kraju imate ambulantu ili bolnicu? Možda ne možete zamisliti dan bez jutarnje kafe u kafiću? Ili bi vam odgovarao stan u blizini nekog parka? Raspitajte se dobro šta se od svega ovoga nalazi u okruženju zgrade u kojoj planirate kupiti stan.

Atraktivne lokacije mogu znatno povećati cenu nekretnine. Centar grada, blizina fakulteta i većih institucija uglavnom znači skuplji kvadrat. Stanovi u predgrađima i na periferiji su jeftiniji od onih u urbanom kraju.

Opremljenost stana i zgrade i prateći troškovi održavanja

Bezbednosni sistem sa interfonom i video nadzorom poslednje generacije, siguran prilaz zgradi i obezbeđeno parking mesto ili garaža – ovo su samo neki od detalja koji vam mogu biti važni kada birate stan. Terasa ili veliki balkon mogu biti velika prednost takođe. Ukoliko razgledate stan u staroj zgradi, veoma je bitno proceniti stanje instalacija, sanitarija i stolarije.

Razmišljajući o lokaciji i ceni stana, kupci nekretnina neretko previde još jedan važan aspekt. To su troškovi održavanja zgrade – oni obično uključuju naknadu za čišćenje zajedničkih prostorija, korišćenje lifta, ali i komunalne troškove. Stoga, pre kupovine stana treba razmisliti o tome koliki će orijentaciono biti računi za vodu i struju (ako je planirano grejanje na TA peć biće viši račun i sl.).

Cena kao presudan faktor

Za većinu kupaca nekretnina sa naših prostora finansijski faktor je ključan pri odabiru stana. Kao što je već bilo reči, cenu nekretnine odrediće njena lokacija, veličina i opremljenost. Stari stanovi su jeftiniji od onih u novogradnji, međutim, ako se odlučite za kupovinu stana u izgradnji – možete dobiti nižu cenu po kvadratu. Postoje još neka nepisana pravila koja vam mogu pomoći da uskladite svoj budžet i svoje potrebe. Tako npr. stanovi u prizemlju i potkrovlju imaju očekivano nižu cenu od onih na prvom i drugom spratu. Spratnost ima velikog uticaja, pa će često stanovi u višespratnicama, odnosno soliterima biti jeftiniji od onih u manjim zgradama.

Ne treba zaboraviti ni to da su u Srbiji najskuplji stanovi u Beogradu, a slična je i situacija kada je u pitanju prodaja stanova u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu, gde cene takođe rastu. U univerzitetskim mestima koja pružaju više mogućnosti za bogatiji društveni život nekretnine imaju veću vrednost. Na periferiji i u mirnijim naseljima i manjim gradovima, stanovi su jeftiniji.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts