Top 5 saveta za uređenje stana

Uređenje stana može biti izazovno, ali uz prave savete, vaš dom može postati oaza udobnosti i stila. Evo pet korisnih saveta koji će vam pomoći da transformišete vaš dom.

Odredite budžet i napravite plan

Pre nego što započnete bilo kakve promene, važno je da odredite budžet. Razmotrite koliko novca ste spremni da uložite u uređenje stana. Nakon toga, napravite plan. 

Stambene prostore uglavnom renoviramo iz estetskih razloga ili zbog energetske efikasnosti. Kada znate kojim budžetom raspolažete, možete da odredite prioritet prilikom uređivanja ili renoviranja vašeg stambenog prostora. 

Kako biste se lakše orijentisali, trebalo bi znate da sa trenutnim cenama materijala i majstora, kompletno renoviranje stana sa zamenom stolarije, elektroinstalacija, keramike će koštati oko 300-400 evra po metru kvadratnom. Naravno cena će varirati od materijala za koji se opredelite, ali i cene koju dogovorite sa majstorima.

Ukoliko vaša drvena stolarija ima zadovoljavjuću energetsku efikasnost, nema potrebe da je menjate. Sve što vam je potrebno je kvalitetna farba za drvo, koja će vaše prozore i vrata, uz malo truda, učiniti kao novim. Pored toga, farbanje prozora produžiće životni vek vaših prozora.

U svakom slučajum kada ste odredili prioritete, potrebno je da napravite, po mogućstvu što detaljniji plan kako bi vaš prostor trebalo da izgleda. Najbolje je da na internetu istražite stilove enterijera koji su trenutno popularni i da neki od njih uzmete za osnovu vašeg doma.

Krenite od zidova

Zidovi čine osnovu svakog prostora. Razmislite o bojama koje želite da koristite. Neutralne nijanse su uvek dobar izbor, i sa njima sigurno nema greške. Odlično se uklapaju u popularne stilove minimalizma, skandinavskog stila, pa čak i u klasičan modernistički stil.

Sa druge strane ali ne bojte se da eksperimentišete sa detaljima poput tapeta ili dekorativnih panela, pa i jarkim bojama. Sa ovim bojama i dekorativnim detaljima treba biti oprezan. Pre svega važno je da vam sam prostor, tačnije njegova veličina, dozvoljava ove boje, s obzirom na to da jake boje smanjuju prostore. 

U svakom slučaju jake boje na zidovima i tapete se mogu uklopiti u art deco stil, maksimalistički, zatim sve popularniji wabi-sabi stil. 

Takođe, razmislite o postavljanju slika, fotografija ili ogledala kako biste dodali lični pečat zidovima i celom prostoru. Ovi dekorativni detalji mogu da budu od velike koristi kod minimalistički ili skandinavski uređenih domova, s obzirom na to da pružaju notu topline.

Obnovite nameštaj

Nameštaj može biti skup, ali postoje načini da ga osvežite bez velikih troškova. Ovo je ujedno i deo uređenja gde vaša kreativnost može doći najviše do izražaja.

Akrilna boja za drvo, je najbolji izbor za unutrašnje komade nameštaja. Ove boje su formulirane od akrilnih smola koje se rastvaraju u vodi ili organskim rastvaračima, tako predstavljaju mnogo zdraviju soluciju od uljanih boja. Akrilne boje se brzo suše, imaju odličnu pokrivnost pa se nanose u jednom sloju, i vrlo važno imaju jako širok spektar boja pa tako vašoj kreativnosti možete pustiti maksimalno na volju.

Ukoliko želite da u potpunosti promenite stil vašeg nameštaja možete izmeniti i tkanine, s tim da bi vam, ukoliko nemate iskustva sa ovom vrstom posla, bila potrebna pomoć stručnjaka.

Manji prostori – veći izazov

Ako uređujete manji stan, fokusirajte se na funkcionalnost. Koristite višenamenski nameštaj, kao što su kreveti sa fiokama, stolovi koji se mogu preklopiti, taburei u koje se mogu smeštati stvari. 

Takođe, koristite neke trikove kako biste vizuelno povećali prostor. Tako je poželjno da zidovi budu svetlih boja, ukoliko pak želite u svom prostoru boje, opredelite se za jedan zid. Velika ogledala takođe pružaju utisak da se radi o većem prostoru. I na kraju koristite duge svetle zavese. 

Neka budu prikačene što bliže plafonu kako bi pogled usmeravale u visinu, čineći ga na taj način višim.

Komade nameštaja, kao što su recimo komode, ne postavljajte u uglovima sobe, već na sredinu zidu, jer će tako zauzeti manje prostora.

Osvetljenje je podjednako važno

Dobro osvetljenje može potpuno transformisati prostor. Pored centralnog osvetljenja, razmislite o dodatnim lampama, sijalicama sa toplijom svetlošću i svetiljkama koje će istaći određene delove prostora. 

Preporučuje se da svaka prostorija ima više izvora svetlosti. Sporedna svetla će prostoru dati dinamiku i razbiti monotoniju. Ali pre sporednih, odredite i pozicionirajte glavne plafonske izvore svetlosti, to može biti masivan luster ili diskretna plafonjera. 

Uglovi sobe su odlični za podne lampe i idealno bi bilo smestiti ih uz zavese ili uz kutak za sedenje u dnevnom boravku. 

Na kraju, takozvanim akcentnim osvetljenjem ističete delove prostora koje vi želite. Tako će najčešće biti osvetljenje police sa knjigama, slike na zidovima, ili će malim stonim lampama da budu osvetljene police sa porodičnim fotografijama. Odluka zavisi isključivo od toga na šta iz vašeg ličnog prostora želite da stavite akcenat. 

Uređenje stana zahteva malo planiranja i kreativnosti, ali uz ove savete, možete stvoriti udoban prostor koji odražava vaš stil života. Na kraju, ne zaboravite da se zabavite tokom procesa i da uživate u svakom koraku! 

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts